Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street

Wall Street

χρηματιστήριο

Οι βσικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αφού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αντέδρασε αποφασιστικά στις εικασίες της αγοράς για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν τα κέρδη των επιχειρήσεων της Αμερικής.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,28%, ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί οριακές απώλειες 0,03%, και ο δείκτης Nasdaq Composite σημειώνει πτώση 0,10%.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Πάουελ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να καταδειχθεί μια βιώσιμη πτωτική τάση στον πληθωρισμό, ώστε να δικαιολογηθεί η μείωση των επιτοκίων, καθώς η δύναμη της οικονομίας διατηρεί υπό έλεγχο τους κινδύνους ύφεσης.

Ενώ τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούσαν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας απέναντι στις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια, ενισχύοντας τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση, η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος δανεισμού κυριάρχησε.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, με το διετές να εκτινάσσεται σε υψηλό ενός μηνός, στο 4,4%.

“Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ενώ η οικονομία είναι καλή και δεν οδηγούμαστε σε ύφεση, είναι πολύ ισχυρή και έτσι η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια αργότερα και να έχει λιγότερες μειώσεις συνολικά”, δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research.

Ξεχωριστά, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed Neel Kashkari έγραψε ότι μια ανθεκτική οικονομία θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πάρει χρόνο για να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς.

Οι traders αναμένουν τώρα 64% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Μάιο και σχεδόν 95% πιθανότητα τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Οι συναλλασσόμενοι θα αναλύσουν επίσης την έρευνα του Institute of Supply Management (ISM) για τις μη μεταποιητικές επιχειρήσεις του Ιανουαρίου αργότερα μέσα στην ημέρα για να εκτιμήσουν την υγεία της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ακολουθήσουν οι παρατηρήσεις του Austan Goolsbee του Σικάγο και του Raphael Bostic της Ατλάντα για ενδείξεις σχετικά με τη στάση των φορέων χάραξης πολιτικής της Fed όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

Εταιρικά νέα

Οι επενδυτές πήραν επίσης μια ανάσα από την πρόσφατη ανοδική πορεία της Wall Street που είδε τον δείκτη αναφοράς S&P 500 και τα blue-chips Dow να τερματίζουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, ενισχυμένοι από τα καλά αποτελέσματα των Meta Platforms (NASDAQ:META) και Amazon. com (NASDAQ:AMZN).

Τα αποτελέσματα έχουν πλέον ανακοινωθεί από σχεδόν τις μισές εταιρείες του S&P 500 και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου βελτιώνονται απότομα, με περίπου το 80% των εκθέσεων μέχρι στιγμής να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG την Παρασκευή.

Η Caterpillar (NYSE:CAT) ενισχύεται 4,7% μετά από υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη, ενώ η Estee Lauder (NYSE:EL) πραγματοποιεί άνοδο 17,4%, καθώς ο κατασκευαστής κραγιόν MAC στοχεύει να μειώσει περίπου 3% έως 5% του εργατικού δυναμικού της, ενώ παράλληλα μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη της.

Η προσοχή εστιάζεται επίσης στα κέρδη από παραδοσιακά ονόματα όπως η Eli Lilly (NYSE:LLY), η Ford (NYSE:F) και η PepsiCo (NASDAQ:PEP), που έχουν προγραμματιστεί μέσα στην εβδομάδα.

Η Boeing (NYSE:BA) πραγματοποιεί πτώση 1,8% αφού ανακοίνωσε ότι ένα νέο πρόβλημα ποιότητας σε ορισμένα αεροσκάφη 737 MAX θα καθυστερήσει ορισμένες παραδόσεις.

Η Tesla (NASDAQ:TSLA) υποχωρεί 1,4% αφού η χρηματιστηριακή Piper Sandler μείωσε τον στόχο τιμής για τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η Nvidia (NASDAQ:NVDA) κέρδισε 3,1% μετά την αύξηση του στόχου τιμής από την Goldman Sachs.

Η Catalent (NYSE:CTLT) σημειώνει άνοδο 9,8% λόγω των σχεδίων της μητρικής Novo Nordisk (NYSE:NVO) Novo Holdings να αγοράσει τη συμβεβλημένη φαρμακοβιομηχανία σε μια συμφωνία ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά για να επεκτείνει την ικανότητά της για το δημοφιλές φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο