Αρνητικό το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το σύνολο των κλάδων να κινείται σε αρνητικό έδαφος, με τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής να πραγματοποιεί την μεγαλύτερη πτώση.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Ρευστοποιήσεις επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, ενόψει και των στοιχείων του πληθωρισμού της ευρωζώνης την Παρασκευή, αλλά και διότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει γίνει πιο προσεκτική στην εκτίμηση της για την πορεία του πληθωρισμού.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατέγραψαν κέρδη πρώτου τριμήνου περίπου 8% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, με το 20% των εταιρειών να ξεπερνούν τους στόχους των αναλυτών. Και αυτό ήταν σε διάφορους τομείς, με τα χρηματοοικονομικά, τη μεταποίηση και τα υλικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τους ημιαγωγούς και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να έχουν καλές επιδόσεις, με τους αναλυτές να προσπαθούν να κάνουν ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεών τους για τα κέρδη για το τρέχον τρίμηνο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι υπήρξε πρόσφατη άνοδος των εισροών προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, σηματοδοτώντας μια πολυαναμενόμενη αντιστροφή της τάσης μετά από σχεδόν δύο χρόνια συνεχών πωλήσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και οι εισροές συσχετίζονται συνήθως με τον κύκλο και τις προσδοκίες, αυτή τη φορά οι εισροές έχουν καθυστερήσει τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στο μέγεθος σε σύγκριση με τη βελτίωση των στοιχείων της έρευνας και οι ροές σε κυκλικές τιμές έχουν επίσης αυξηθεί, σημειώνει η Goldman.

«Και πάλι, αυτή η παρατήρηση ταιριάζει με μια οικονομική καμπή στην Ευρώπη που είναι ο οδηγός πίσω από τις εισροές, καθώς και με τη διεύρυνση του ράλι, μια τάση που βλέπουμε και στις ΗΠΑ», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές. (περισσότερα εδώ)

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan πιστεύουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν προς αμυντικές μετοχές και μετοχές εμπορευμάτων εν αναμονή των επερχόμενων μειώσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ιστορικά, οι αμυντικοί δυσκολεύονταν όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονταν, αλλά αυτή η φάση μπορεί να τελειώνει, σημειώνει ο γίγαντας της Wall Street.

Τώρα, κατά τη διάρκεια Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, οι κυκλικοί κύκλοι σημείωσαν ράλι καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 120 μονάδες βάσης, από 5,0% σε 3,8%. Σύμφωνα με την JPMorgan, το ράλι προήλθε από την προσδοκία της αγοράς για επιτάχυνση της δραστηριότητας, ωθούμενη από τη στροφή της Fed και τη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα, ο Russell 2000 ξεπέρασε για λίγο τον S&P 500 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. (περισσότερα εδώ)

Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει ράλι σε υψηλά ρεκόρ, με τον χρυσό spot να σημειώνει νέα κορυφή στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα. Το ασήμι έφτασε επίσης σε πολυετή υψηλά επίπεδα νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, όπως και ο βιομηχανικός χαλκός.

Ενώ και οι τρεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας επί του παρόντος, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι τιμές θα ενισχυθούν τους επόμενους 12 μήνες.

Τι θα οδηγήσει το ράλι τόσο στα πολύτιμα όσο και στα βιομηχανικά μέταλλα; (περισσότερα εδώ)

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 519,02 μονάδες με πτώση 0,61%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.682 μονάδες με πτώση 0,42%, με το σήμα να παραμένει σε strong buy, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 18.506 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.257,22 μονάδες με πτώση 0,73%, με το σήμα να διατηρείται σε sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.446 μονάδες και την στήριξη στις 8.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 8.057,80 μονάδες με πτώση 0,92%, με το σήμα να μετατρέπεται από sell σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.239 μονάδες και την στήριξη στις 8.022 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

Thyssenkrupp: In his latest research note, analyst Yoann Charenton confirms his positive recommendation. The broker Bernstein is keeping its Buy rating. The target price is still set at EUR 21.

Delivery Hero: Andrew Ross from Barclays retains his positive opinion on the stock with a Buy rating. The target price remains unchanged at EUR 50.

Auto1 Group: Andrew Ross from Barclays retains his Neutral opinion on the stock. The target price is being increased from EUR 4.20 to EUR 6.30.

Air Liquide: In a research note published by Yoann Charenton, Bernstein advises its customers to buy the stock. The target price remains set at EUR 215.

Totalenergies: In a research note published by Yoann Charenton, Bernstein gives a Neutral rating to the stock. The target price remains unchanged at EUR 69.

Εταιρικά νέα

Sunrise Medical plans to go public with an initial offering this summer in an attempt to boost growth.

The German company, which makes assisted-mobility equipment including wheelchairs, said Tuesday that it aims to list on the Frankfurt Stock Exchange this summer. The IPO will capitalize on a growing rehabilitation market with strong underlying trends, the company said.

Sunrise will sell newly created shares to private investors in the European Economic Area and institutional investors from elsewhere, it said. Existing shares from a trader controlled by private equity firm Nordic Capital will also be on the market, Sunrise said.

In the first nine months of its fiscal 2024 year, Sunrise posted revenue of about 516 million euros ($560.3 million), an on-year increase of about 12% at constant currency. Adjusted earnings before interest, taxes depreciation and amortization rose about 32% to about EUR108 million in the same period, good for an adjusted Ebitda margin of about 21%, Sunrise said.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο