ΑΡΘΡΑ Τετάρτη, 11-Ιουν-2025 Ζωή, Stefanos και λοιπές… δημοκρατικές δυνάμεις(!)

Πώς ακριβώς βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Νατσιός και ο Stefanos? Τι κοινό έχουν, ώστε να βρεθούν να συνυπογράφουν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που συνέταξε η Μαρία Καρυστιανού (εκπροσωπώντας άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό συγγενών θυμάτων των Τεμπών);

Με αίτημα να οδηγηθεί στο δικαστήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για “εσχάτη προδοσία” παρακαλώ. Τι κοινό έχουν, εκτός φυσικά από μια έφεση στην παραδοξολογία;

Τεμπών

  • Εκ πρώτης όψεως ένα θρησκευτικό κόμμα, ένα κόμμα της άκρας, συνωμοσιολογικής δεξιάς, με δυο κόμματα προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς υποτίθεται αριστερά, δεν έχουν τίποτα το κοινό. Αλλά ενδεχομένως οι πρώτες εντυπώσεις να απατούν.

Δεν είναι ίσως τυχαίο, ότι και τα 4 κόμματα πολιτεύονται χωρίς να προτείνουν τίποτα απολύτως για τη διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς πρόγραμμα και προτάσεις, ούτε καν ως φύλλο συκής, αλλά με μοναδική ιδεολογική πλατφόρμα (λέμε τώρα) τη δυσανεξία του κοινού που εκπροσωπούν, με την ευρωπαϊκή, εκσυγχρονιστική κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα από το 2019 και μετά.

  • Η απουσία κυβερνητικής πρότασης τους οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση οποιουδήποτε θέματος μπορεί να “κάνει ζημιά” στην κυβέρνηση, μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των media, να τους επιτρέψει να προσεγγίσουν οργισμένους ψηφοφόρους και να κρύψει την ένδεια τους σε πρόγραμμα και θέσεις.

Αυτό εξηγεί και την “επένδυση” που κάνουν στην υπόθεση των Τεμπών, υπόθεση στην οποία έχουν αφιερώσει ορισμένοι, όλη τους την ενέργεια (και τη ακατάσχετη φαντασία τους ορισμένοι).

Δεν είναι ίσως τυχαίο επίσης, ότι με εξαίρεση τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που βλέπει τα ποσοστά της σε άνοδο- αν και προφανώς έχει πιάσει ταβάνι- όλοι δίνουν στις επόμενες εκλογές μάχη επιβίωσης. Αυτό αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, που οι έρευνες τον δίνουν κοντά στο κατώφλι της εισόδου στη Βουλή αλλά επ΄ουδενί με βεβαιότητα, αλλά και τον επικεφαλής της Νίκης, που παραμένει σιωπηλός στη Βουλή από την ημέρα της εκλογής του, με τα ποσοστά του παγωμένα.

Αυτό αφορά και τον κ. Βελόπουλο, που έχει να αντιμετωπίσει στα δεξιά της δεξιάς τον ανταγωνισμό της κ. Λατινοπούλου, αλλά και το ενδεχόμενο της εισβολής στον χώρο ενός νέου κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό αφορά ίσως ακόμα και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς στις επόμενες εκλογές το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας, θα πιέσει τα μικρότερα κόμματα έως ασφυξίας.

Το βασικότερο όμως που έχουν κοινό τα 4 κόμματα που υπογράφουν την πρόταση της Μαρίας Καρυστιανού για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, είναι μια αντιπολιτική εχθρότητα με το δημοκρατικό σύστημα και τους θεσμούς του, τις βασικές αξίες και τους κανόνες του, στο όνομα του λαού που (υποτίθεται) ότι εκπροσωπούν και ο οποίος (υποτίθεται) δεν εκφράζεται και δεν εκπροσωπείται από τα παλαιά κόμματα.

“Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, γράφει, γίνονται θεατές σε αποκαλύψεις τεράστιων σκανδάλων που δεν διερευνώνται και απλά αρχειοθετούνται, ΞΕΡΟΥΝ ότι υπάρχει συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, που ΠΡΕΠΕΙ να διερευνηθεί!”, και προσθέτει:

“Είναι η τελευταία ευκαιρία να αποδείξετε ότι είστε άξιοι της εμπιστοσύνης που σας αποδόθηκε”.

Από μια άποψη, είναι η παλαιά συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, με τη διαφορά πως το κύμα που καβαλάνε τώρα τα κόμματα των Τεμπών, δεν είναι τα μνημόνια και η χρεοκοπία, αλλά η οργή του κόσμου για το δυστύχημα και η αίσθηση της ατιμωρησίας των υπευθύνων.

Με τη διαφορά πως στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει συνέλθει ακόμα (αν ποτέ συνέλθει) από την κατηγορία της συγκάλυψης και του μπαζώματος, πλην όμως διαφαίνεται μια σαφής κόπωση στην κοινή γνώμη.

Μια κόπωση που έχει να κάνει τόσο με τις απίθανες υπερβολές που έχουν ακουστεί, τις διαψεύσεις των ευφάνταστων σεναρίων περί λαθρεμπορίου, όσο και με την προφανή επιχείρηση εργαλειοποίησης της τραγωδίας για κομματικά οφέλη, που αποξένωσε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Και σίγουρα η κατηγορία που διατυπώνεται για την Εσχάτη Προδοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μάλλον δεν ενισχύει την σοβαρότητα και την αξιοπιστία των κατηγόρων του. Αλλά φυσικά η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ποτέ δεν ήταν τα δυνατά σημεία ούτε του Βελόπουλου ούτε του Κασσελάκη, ούτε των υπολοίπων, οπότε λίγη η ζημιά.

Ούτως ή άλλως, μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τα αδικήματα που θα αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα, λίγοι θα θυμούνται την πρόταση των κομμάτων που υιοθέτησαν τις κατηγορίες Καρυστιανού.

Εκτός και αν η Νέα Δημοκρατία θελήσει να αυτοκτονήσει και οι βουλευτές της αρνηθούν ακόμα και αυτή την διερεύνηση των πλημμεληματικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή.

Του Μανόλη Καψή

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο