Austriacard Holdings: “Sexy” προϊόν με ικανοποιητική αποτίμηση (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή εταιρειών προς επένδυση πρέπει να βασίζεται στα θεμελιώδη, όπως αναλύεται και στο βιβλίο του Benjamin Graham “The Intelligent Investor” (ο ευφυής επενδυτής).

  • Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη προτίμηση θα πρέπει να βρεθούν εταιρείες που έχουν ένα “sexy” (πολύ συναρπαστικό ή ελκυστικό) αντικείμενο εργασιών που να μπορεί να διατηρηθεί στον χρόνο, μια ικανή διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα να είναι κερδοφόρες (ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται), έχοντας ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.

Μέσα σε αυτό το σκεπτικό και πέρα από τις γνωστές, σε όλους όσοι ασχολούνται με το Χ.Α., εταιρείες, τον Μάρτιο του 2023 γεννήθηκε ουσιαστικά μια νέα εταιρεία που αξίζει να έχουμε στο “ραντάρ”. Πιο συγκεκριμένα, το 2022 αποφασίστηκε η συγχώνευση της Inform Λύκος με την Austriacard Holdings, ενώ στις 23 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε η ταυτόχρονη εισαγωγή της δεύτερης στα χρηματιστήρια Βιέννης και Αθήνας.

  • Η συγχώνευση και η ταυτόχρονη εισαγωγή στα δύο χρηματιστήρια αναμένεται να ενισχύσει την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές, αλλά και να αναγνωριστεί ως μία σημαντικά μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία.

Η εταιρεία είναι ένας από τους ηγετικούς παρόχους Β2Β υπηρεσιών υψηλής ασφαλείας, έξυπνων καρτών και λύσεων πληρωμών σε Αυστρία, Σκανδιναβία, Κεντρική, Ανατολική και Ν.Α. Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα έχει σημαντικά μερίδια αγοράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Τουρκία.

  • Η εταιρεία έχει ιδρύσει ένα νέο κέντρο προσωποποίησης δεδομένων στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτει ομάδες πωλήσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Επίσης η εταιρεία έχει καταστεί ο πάροχος πρώτης επιλογής έξυπνων καρτών και λύσεων πληρωμών για τις Challenger banks/Neo banks, έναν ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς παγκοσμίως.

Η Austriacard Holdings αναπτύσσεται σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες απαιτούν συνεχείς επενδύσεις. Από την άλλη, οι προκλήσεις είναι αυτές που κάνουν την εταιρεία πιο ανταγωνιστική, με την εξωστρέφεια να αποτελεί το ισχυρό της χαρτί, ενώ οι οικονομίες κλίμακος είναι αυτές που μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω την κερδοφορία της, επιβραβεύοντας έτσι τους μετόχους της.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσεγγίζει πλέον τα 220 εκατ. ευρώ και κατατάσσεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έναντι 50 εκατ. ευρώ περίπου όπου διαπραγματευόταν η Inform Λύκος. Η εμπορευσιμότητα της εταιρείας σε αυτό το μικρό διάστημα που διαπραγματεύεται η νέα εταιρεία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο μέσος ημερήσιος όγκος από τις 23 Μαρτίου δεν ξεπερνά τα 7.670 τεμάχια. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος κατέχει πλέον το 77,3%.

Η αύξηση των μεγεθών για την εταιρεία συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο του 2023, καθώς οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 49% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, οφειλόμενη κυρίως στις ισχυρές πωλήσεις λύσεων πληρωμών σε Challenger/Neo Banks (+116% συνολικά), καθώς και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Τουρκία (+121%, +37% και +144% αντίστοιχα).


Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν 78,5%, από 7,6 εκατ. ευρώ σε 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA μεγεθύνθηκε κατά 250 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου. Η βελτίωση των κερδών EBITDA οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη των πωλήσεων όσο και στη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων, καθώς τα λειτουργικά έξοδα άγγιξαν μόλις το 27,8% ως ποσοστό επί των πωλήσεων, έναντι 33,1% το α’ τρίμηνο του 2022.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν 140%, στα 6,9 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας έτσι το αντίστοιχο περιθώριο από 4,8% σε 7,7%! Τέλος, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από 76,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022 σε 82,5 εκατ. ευρώ στις 31/3/2023 λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης, που αναμένεται να ομαλοποιηθεί στη διάρκεια του έτους.

Καταλήγοντας, η μετοχή της Austriacard Holdings διαπραγματεύεται 5,9 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2023 σύμφωνα με τον δείκτη EV/EBITDA. Ταυτόχρονα, το εκτιμώμενο P/E με βάση το πάνω εύρος των εκτιμώμενων κερδών προσεγγίζει μόλις τις 12,1 φορές, έναντι 12,8 φορών το 2022.

Τέλος, τα προσδοκώμενα κέρδη EBITDA έχουν βασιστεί στις εκτιμήσεις της διοίκησης, που ανακοινώθηκαν με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023. Η ανακοίνωση εκτιμήσεων από την πλευρά της διοίκησης βελτιώνει σημαντικά την εικόνα της προς την επενδυτική κοινότητα, καθώς έρχεται από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποια συμβόλαια κλείνει και ποια είναι η κερδοφορία τους. Και μην ξεχνάτε: Αγοράστε μετοχές για να μπορείτε να ονειρεύεστε, αγοράστε ομόλογα για να κοιμάστε ήσυχοι!

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο