Avramar: Με την πλάτη στον τοίχο, ψάχνουν νέο μέτοχο οι τράπεζες

  Οι μέτοχοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να εισφέρουν ούτε ευρώ στην εταιρεία. Οι τρεις «δύσκολες» επιλογές για τις τράπεζες, το due diligence και η καταμέτρηση των… ψαριών.

  Μέσα στον μήνα οι τράπεζες θα γνωρίζουν τι έχει συμβεί στην Avramar, γιατί έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και αν υπάρχουν σκελετοί στην «ντουλάπα».

  Αυτό είναι το mandate που έχει δοθεί στην Deloitte που διενεργεί το due diligence στον μεγαλύτερο όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους πανευρωπαϊκά στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, με ετήσια παραγωγή 70.000 τόνους ψαριών.

  Αλεξάνδρα Γκίτση

  Η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Avramar, που ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια Amerra Capital και Mubadala Investment Company, κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων της διοίκησής της για τα οικονομικά της αποτελέσματα, το αίτημα προς τις τράπεζες για παροχή νέου δανείου και την παραδοχή ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ρευστότητας.

  Το πρόβλημα έγινε γνωστό τον περασμένο Μάιο, όταν το management της Avramar προσέφυγε στις τράπεζες ζητώντας αναδιάρθρωση του δανεισμού και έξτρα χρηματοδότηση, σε δύο δόσεις, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

  Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι στις ελληνικές τράπεζες, που στις αρχές του έτους είχαν ενημερωθεί από το management της εταιρείας ότι η Avramar θα προχωρούσε σε προπληρωμή μέρους των δανείων. «Όχι μόνο  αυτό δεν έγινε αλλά λίγους μήνες μετά ζήτησαν έξτρα χρηματοδότηση», λένε τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr.

  Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Avramar υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ, με κάποιους να τοποθετούν αυτή την έκθεση κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δάνεια, ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα οποία εκταμιεύθηκαν σε δόσεις με τελευταία τον Ιούνιο του 2022, η εταιρεία τα έλαβε με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

  Όμως το δεύτερο και πιο ισχυρό καμπανάκι για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που ως εξασφάλιση για τα δάνεια προς την Avramar δεν έχει λάβει μετοχές αλλά τον ιχθυοπληθυσμό, στον οποίο έλεγχο διενεργεί το διάστημα αυτό νορβηγική εξειδικευμένη εταιρεία που θα παραδώσει το πόρισμά της περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου, ήταν η δυστοκία των βασικών μετόχων να βάλουν φρέσκο χρήμα στην εταιρεία.

  Πλέον, μετά από αρκετές δια ζώσης συναντήσεις αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες των τραπεζιτών με τους μετόχους, έχει γίνει σαφές ότι οι βασικοί μέτοχοι της Avramar, το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala που διαχειρίζεται κεφάλαια 280 δισ. δολάρια και το αμερικανικό fund Amerra Capital, δεν προτίθενται να βάλουν ούτε ευρώ στην εταιρεία.

  «Δηλαδή δεν βλέπουν αξία στην εταιρεία, δεν εμπιστεύονται το management και ζητάνε από εμάς να στηρίξουμε κάτι που αυτοί το έχουν αφήσει στην τύχη του πετώντας λευκή πετσέτα», λέει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμό τραπεζικό στέλεχος.

  Όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Οι μέτοχοι δεν βάζουν λεφτά, οι τράπεζες δεν προτίθενται να δανειοδοτήσουν την εταιρεία, τη στιγμή που δεν γνωρίζουν τι θα βγάλουν οι δύο έλεγχοι που «τρέχουν» την περίοδο αυτή στα οικονομικά και στην παραγωγή, και η Avramar καλύπτει τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης «σκοτώνοντας» τις τιμές που πουλάει τα προϊόντα της.

  Αυτό όμως δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Κάτι που γνωρίζουν και οι τράπεζες, που επιθυμούν να βγουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τη νέα αυτή κρίση. «Αυτό που εξετάζουμε είναι τα επόμενα βήματα, πώς θα προχωρήσουμε, με ποια διαδικασία», αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο