Bank of America: «Έως και τα $100/βαρέλι η τιμή του πετρελαίου»

πετρελαίου

πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν περιθώριο να ανέβουν και θα μπορούσαν να κορυφωθούν κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με έναν αναλυτή της Wall Street.

“Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου στα 95+ δολάρια το βαρέλι”, δήλωσε την Τετάρτη στο Yahoo Finance ο επικεφαλής της Bank of America για τα παγκόσμια εμπορεύματα Francisco Blanch. Πρόσθεσε ότι οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ θα συνεχίσουν επίσης να αυξάνονται. “Έτσι θα δούμε μια σταθερή άνοδο στις αγορές καυσίμων”.

Την Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (CL=F) κυμάνθηκαν πάνω από τα 86 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent (BZ=F) διαπραγματευόταν γύρω στα 90 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω περικοπών στην παραγωγή από την πετρελαϊκή συμμαχία ΟΠΕΚ+, επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια και κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών φορτίων κατά μήκος της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Blanch λέει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν πράγματι εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ζήτηση.

“Τα πλοία σε όλο τον κόσμο πρέπει να διανύουν μεγαλύτερες διαδρομές. Δεν μπορούν να πάνε κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας. Και επίσης πρέπει να ταξιδεύουν ταχύτερα, διότι λόγω του ότι πρέπει να κάνουν πολύ μεγαλύτερα ταξίδια, πρέπει να επιταχύνετε τα πλοία αυτά”, είπε.

Η σταθερή άνοδος του πετρελαίου έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με την πορεία προς τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, εάν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς διατηρηθούν.

Ωστόσο, ο Blanch και άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚ θα παρέμβει με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εάν οι τιμές φτάσουν πολύ ψηλά, προκειμένου να μην χάσει μερίδιο αγοράς.

“Ο ΟΠΕΚ θα το δει αυτό και θα πει . . . επιτρέψτε μου να το προλάβω και να επαναφέρω μέρος της παραγωγής μου, να αντισταθμίσω την αύξηση και να διατηρήσω τον έλεγχο της αγοράς”, δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη έμπορος ενέργειας της CIBC Private Wealth US, στο Yahoo Finance την Τρίτη.

“Νομίζω ότι αυτό ρίχνει ένα φράγμα σε αυτό το ράλι στα 100 δολάρια για το οποίο μιλούν κάποιοι”, δήλωσε η Babin, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί για οποιαδήποτε σημάδια τεταμένης ζήτησης δεδομένης της πρόσφατης ανόδου των τιμών.

“Δεν μπορείς να έχεις ένα εκρηκτικό ράλι προς τα πάνω και να πιστεύεις ότι η ζήτηση θα είναι εντελώς ανελαστική”, είπε. “Η σκανδάλη, ο στόχος είναι το μπρεντ στα 90 δολάρια, όπου θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια καταστροφή της ζήτησης”.

Τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για την περασμένη εβδομάδα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση κατά 800.000 και πλέον βαρέλια.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το πρόσφατο ράλι του αργού μαζί με την ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση θα συνεχίσουν να ωθούν τις τιμές της βενζίνης προς το καλοκαίρι.

Τα καύσιμα κίνησης, τα οποία συνήθως αυξάνονται την άνοιξη, ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες για την εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο.

Την Τετάρτη, ο εθνικός μέσος όρος της βενζίνης διαμορφώθηκε στα 3,62 δολάρια, αυξημένος κατά 0,23 δολάρια σε σχέση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της AAA.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο