Μπήκαν οι υπογραφές για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας

Μπήκαν οι υπογραφές για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας

Από Στάθης Βασιλόπουλος @https://netweek.gr/

  • Σε τροχιά υλοποίησης εισήλθε το τελευταίο από τα 9 μεγάλα έργα ψηφιοποίησης φυσικών αρχείων που έχει δεσμευτεί να αναθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, την περασμένη εβδομάδα μπήκαν οι υπογραφές στις εκτελεστικές συμβάσεις συμφωνίας -πλαισίου με την Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο της Ψηφιοποίησης των Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου θα ψηφιοποιηθούν περίπου 190.000.000 εξετάσεις απεικόνισης διαφόρων μεγεθών (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, καρδιογραφήματα) του συστήματος δημόσιας υγείας.

  • Ανάδοχοι είναι οι εταιρείες Intrakat, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Globitel και οι ενώσεις εταιρειών «Netcompany Intrasoft- Qualco», «Uni Systems – Αρχειοθήκη», «Nova – Profile» και «Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems».

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί, όπως προβλέπει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, να έχει ολοκληρώσει ως το τέλος του 2025 τουλάχιστον το 30% του συνόλου των αρχείων σε 9 έργα, υπολογιζόμενου σε αριθμό ψηφιοποιημένων σελίδων συνολικά.

Τα έργα αυτά, εκτός από την Ψηφιοποίηση των Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι τα εξής:

  • Ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος δικαιοσύνης.
  • Ψηφιοποίηση των γενικών αρχείων του Κράτους.
  • Ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.
  • Ψηφιοποίηση των αρχείων απαλλοτριώσεων.
  • Ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομικών υπηρεσιών (ψηφιοποίηση των αρχείων του Κτηματολογίου και βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών του Κτηματολογίου).
  • Ψηφιοποίηση των αρχείων ναυτιλιακών υποθέσεων.
  • Ασφαλής αποθήκευση στον δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων καθώς στο πρώτο μέρος του προγράμματος τα ορόσημα για τις εκταμιεύσεις ήταν κυρίως μεταρρυθμίσεις (δηλαδή βασικά ψήφιση νόμων) ενώ στο εξής είναι η ανάθεση διαγωνισμών και η υλοποίηση έργων.

  • Τα «καμπανάκια» για την ολοκλήρωση των ψηφιακών έργων και τον κίνδυνο εκτροχιασμού, ηχούν από την περασμένη χρονιά, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά, με το Δημόσιο και τους αναδόχους να καλούνται να επιταχύνουν τους ρυθμούς.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο