Joshua Nelken-Zitser, Business Insider
Ο Μπιλ Γκέιτς σχολίασε ότι θα ήταν δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος αν ήταν επικεφαλής του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον Independent θα ήθελε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και φόρο ακίνητης περιουσίας.
Ο Γκέιτς έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του πλούτου του σε φιλανθρωπίες και ορκίστηκε να δώσει στα παιδιά του μόνο ένα μικρό κλάσμα.
Ο Γκέιτς δεν είδε τις θεωρίες συνωμοσίας να έρχονται. Ο συνιδρυτής της Microsoft δημιούργησε μία από τις πιο τεράστιες περιουσίες που έχει δει ποτέ ο κόσμος με τη διορατικότητά του για την επανάσταση του προσωπικού υπολογιστή, αλλά ποτέ δεν προέβλεψε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν αυτές τις συσκευές για να τον παρουσιάσουν ως έναν δράκο που μεταμορφώνεται, καταναλώνει βρέφη, τοποθετεί μικροτσίπ στα εμβόλια και σχεδιάζει πανδημίες για κέρδος. «Νόμιζα ότι το ίντερνετ, με τη μαγεία του λογισμικού, θα μας έκανε όλους πολύ πιο ενημερωμένους», λέει με λύπη, ενώ ένα ειρωνικό χαμόγελο διαγράφεται κάτω από τα μαύρα πλαίσια των γυαλιών του. «Η ιδέα ότι κολυμπάμε σε παραπληροφόρηση… αυτό με εκπλήσσει.»
Η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο ανησυχεί τον Γκέιτς όχι λόγω της προσωπικής του φήμης, αλλά επειδή είναι από τα σπάνια προβλήματα για τα οποία δεν έχει απάντηση.
- Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων στο Netflix, με τίτλο What’s Next? The Future with Bill Gates, ο πολυδισεκατομμυριούχος μοιράζεται την αισιόδοξη του οπτική για έναν κόσμο όπου η επιστημονική καινοτομία αναστρέφει την κλιματική αλλαγή και εξαλείφει θανατηφόρες ασθένειες, ενώ οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη μάς αφήνουν όλους ελεύθερους να απολαμβάνουμε συνεχή ελεύθερο χρόνο. Μόνο οι θεωρίες συνωμοσίας τον δυσκολεύουν.
«Νιώθω λίγο σαν να έχουμε αφήσει αυτό το πρόβλημα στη νεότερη γενιά», λέει. «Για να το αντιμετωπίσουν και να καταλάβουν: ‘Εντάξει, ποιο είναι το όριο ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και στην υποκίνηση βίας, την παρενόχληση ή την τρέλα που κάνει τους ανθρώπους να μην ακολουθούν συμβουλές για την υγεία;’».
Ο Γκέιτς γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας από τους λόγους που ακραίες και εξωφρενικές φήμες για αυτόν αιχμαλωτίζουν τη φαντασία του κοινού είναι επειδή, όπως λέει στην εκπομπή, «ο ακραίος πλούτος φέρνει μαζί του ερωτήματα για τα κίνητρά σου». Παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Microsoft το 2000 για να δημιουργήσει το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates με τη τότε σύζυγό του, με στόχο να δωρίσει «πολλά χρήματα για να σωθούν πολλές ζωές», αλλά παραμένει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο (έβδομος στη λίστα σε πραγματικό χρόνο του Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία 138 δισ. δολάρια).
Όχι ακριβώς μια ένθερμη υποστήριξη της τάξης των δισεκατομμυριούχων, λοιπόν. Θα συμφωνούσε ότι είναι υπερβολικά πλούσιος; «Αν είχα σχεδιάσει το φορολογικό σύστημα, θα ήμουν δεκάδες δισεκατομμύρια φτωχότερος από ό,τι είμαι», παραδέχεται. «Το φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να είναι πιο προοδευτικό χωρίς να πλήττει σημαντικά το κίνητρο για να γίνονται εκπληκτικά πράγματα».
- Αντί να πληρώνει εθελοντικά περισσότερους φόρους, ο Γκέιτς έχει διοχετεύσει τον πλούτο του σε έργα που πιστεύει ότι μπορούν να βελτιώσουν το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο. Έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να ρισκάρει σε καινοτομίες με μικρές πιθανότητες επιτυχίας, τις οποίες οι κυβερνήσεις δεν θα ήταν πρόθυμες να διακινδυνεύσουν. Σε ένα επεισόδιο της νέας του εκπομπής, παρουσιάζει κάποια από τα έργα που χρηματοδοτεί για να προσπαθήσει να περιορίσει την κλιματική κρίση, όπως η επένδυση σε νέους τύπους πυρηνικών αντιδραστήρων και η ανακάλυψη τρόπων κατασκευής τσιμέντου που δεν εκπέμπει CO2.
Αυτού του είδους οι καινοτομίες είναι απαραίτητες, επειδή, όπως εξηγεί, η πλειονότητα των επιβλαβών εκπομπών άνθρακα προκαλείται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή υλικών όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα.
«Πρώτα απ’ όλα, να πω ότι οι ατομικές δράσεις έχουν σημασία», απαντά ο Γκέιτς. «Είτε πρόκειται για πράξεις καλοσύνης είτε για τη δημιουργία ζήτησης για πράσινα προϊόντα, όλοι όσοι αγοράζουν τρόφιμα που παράγονται με χαμηλότερες εκπομπές CO2 συμβάλλουν στην αύξηση της ποσότητας, γεγονός που βοηθά την καινοτομία να ξεπεράσει τελικά τα ρυπογόνα προϊόντα. Επομένως, είτε πρόκειται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας ή βιώσιμα καύσιμα για την αεροπορία, δεν θα τα υποτιμούσα καθόλου».
Όσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, περιγράφει ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο. «Λοιπόν, οι εργάσιμες εβδομάδες έχουν γίνει μικρότερες», λέει με αυτοπεποίθηση ο Γκέιτς. «Θα παραδεχτώ ότι η ιδέα ότι μέσω κυβερνητικών πολιτικών θα πάρουμε αυτήν την επιπλέον παραγωγικότητα και θα τη διανείμουμε σωστά, σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση να κάνει τα βασικά είναι τόσο χαμηλή… δηλώσεις σαν κι αυτήν προκαλούν την απορία του κόσμου, αλλά δεν υπάρχει άλλη απάντηση».