Μπιλ Γκέιτς: Εχει επενδύσει πάνω από το 50% του χαρτοφυλακίου των 42 δισ. δολαρίων σε αυτές τις 3 μετοχές μερισμάτων

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτές τις 3 μετοχές μερισμάτων

Αρέσουν στους δισεκατομμυριούχους οι μετοχές μερισμάτων; Απόλυτα. Απλά ρίξτε μια ματιά στις συμμετοχές διάσημων δισεκατομμυριούχων επενδυτών όπως ο Warren Buffett και ο Ken Griffin. Είναι φορτωμένα με μετοχές μερισμάτων.

Ο Bill Gates ξεχωρίζει ως ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα. Αν και δεν διαχειρίζεται μια δημόσια εταιρεία ή ένα hedge fund όπως κάνουν ο Buffett και ο Griffin, έχει δωρίσει έναφορτίο χρημάτων στο Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Και πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτού του φιλανθρωπικού ιδρύματος επενδύεται σε αυτές τις τρεις μετοχές μερισμάτων.

1. Microsoft
Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Microsoft (NASDAQ: MSFT) παραμένει η αγαπημένη μετοχή του Γκέιτς. Εξάλλου, συνίδρυσε την εταιρεία τεχνολογίας μαζί με τον Paul Allen και την οδήγησε για χρόνια. Η Microsoft κατατάσσεται μακράν ως η κορυφαία συμμετοχή για το Gates Foundation Trust, αποτελώντας το 33,98% του συνολικού χαρτοφυλακίου της στο τέλος του 2023.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας δεν πληρώνουν μερίσματα, αλλά η Microsoft αποτελεί εξαίρεση. Η εταιρεία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μερισμάτων το 2003. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Microsoft έχει αυξήσει την πληρωμή μερισμάτων κατά σχεδόν 168%. Η μερισματική της απόδοση, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μόνο 0,74%.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η απόδοση είναι τόσο χαμηλή είναι ότι η τιμή της μετοχής της Microsoft έχει εκτοξευθεί. Η μετοχή ήταν 10-bagger τα τελευταία 10 χρόνια και έχει αυξηθεί σχεδόν 60% τους τελευταίους 12 μήνες.

2. Καναδικός Εθνικός Σιδηρόδρομος
Το Ίδρυμα Γκέιτς δεν επενδύει μόνο σε τεχνολογικές μετοχές όπως η Microsoft. Ο Καναδικός Εθνικός Σιδηρόδρομος (NYSE: CNI) κατατάσσεται ως η τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του, αποτελώντας σχεδόν το 16,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Ο Καναδικός Εθνικός Σιδηρόδρομος δεν περιορίζεται μόνο στον Καναδά. Έχει περίπου 20. 000 μίλια σιδηροδρόμου που μεταφέρουν προϊόντα και στο μεσαίο τμήμα των ΗΠΑ. Η εταιρεία προσφέρει επίσης υπηρεσίες μεταφορών και logistics εκτός από τις σιδηροδρομικές δραστηριότητες.

Η μεταφορική εταιρεία έχει αυξήσει το μέρισμα της για 28 συναπτά έτη, με πιο πρόσφατη την αύξηση της πληρωμής μερίσματος κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η μερισματική της απόδοση ανέρχεται σήμερα στο 1,94%.

3.Caterpillar
Η Caterpillar (NYSE: CAT) είναι η πέμπτη μεγαλύτερη θέση για το Ίδρυμα Gates. Αποτελεί το 5,14% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Αυτό φέρνει το συνδυασμένο βάρος αυτών των τριών μετοχών μερισμάτων στο 55,41%.

Το Ίδρυμα Gates κατέχει την Caterpillar από το τέταρτο τρίμηνο του 2005. Ωστόσο, η τελευταία φορά που πρόσθεσε μετοχές του κατασκευαστή εξοπλισμού ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Η πιο πρόσφατη συναλλαγή που αφορούσε την Caterpillar ήρθε το 1ο τρίμηνο του 2022, με την πώληση περίπου του 24% του μεριδίου του ιδρύματος στην εταιρεία.

Η Caterpillar έχει δημιουργήσει ωραία έσοδα από μερίσματα για το Ίδρυμα Gates όλα αυτά τα χρόνια. Η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα κάθε τρίμηνο από το 1933 και έχει αυξήσει την πληρωμή της για 29 συναπτά έτη. Το μέρισμα της αποδίδει τώρα 1,55%.

Είναι οι κορυφαίες μετοχές μερισμάτων του Bill Gates έξυπνες επιλογές για άλλους επενδυτές;

  • Δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε οποιαδήποτε μετοχή μόνο και μόνο επειδή την κατέχει ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής. Πρώτον, οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο όταν ο δισεκατομμυριούχος αγόρασε για πρώτη φορά τη μετοχή θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Η άποψή μου είναι ότι οι επενδυτές εισοδήματος μπορούν να βρουν πολλές άλλες μετοχές που προσφέρουν πιο ελκυστικά μερίσματα από τη Microsoft, τους Καναδικούς Εθνικούς Σιδηροδρόμους και την Caterpillar. Οι επενδυτές αξίας μπορούν επίσης να βρουν καλύτερες επιλογές.

  • Είναι κάποια από αυτές τις μετοχές καλές επιλογές για επενδυτές προσανατολισμένους στην ανάπτυξη; Μπορούμε να διασχίσουμε τους Καναδικούς Εθνικούς Σιδηροδρόμους και την Caterpillar από τη λίστα.

Η Microsoft, ωστόσο, θα πρέπει να έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης χάρη σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, οι μετοχές της έχουν μεγάλη ανάπτυξη, με προθεσμιακά κέρδη πολλαπλάσια άνω του 31x.

  • Παρόλα αυτά, νομίζω ότι η Microsoft εξακολουθεί να αξίζει να ληφθεί υπόψη για τους επενδυτές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο