Bill Gates: Επικίνδυνες οι επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας

Γκέιτς

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κόσμος είναι πιθανό να υπερβεί ένα κρίσιμο όριο θερμοκρασίας, το οποίο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επιφέρει επικίνδυνες και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα.

Μιλώντας στην Tania Bryer του CNBC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 για το κλίμα, ο Γκέιτς δήλωσε ότι το ποτήρι είναι “σίγουρα μισογεμάτο” όσον αφορά την κλιματική κρίση και ότι είναι αισιόδοξος ότι η σύνοδος κορυφής του Ντουμπάι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη προόδου.

Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε ότι η όποια πρόοδος στον αγώνα για το κλίμα πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες των επιχειρήσεων συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Θεωρείται ευρέως ως μια καίρια ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα, σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά καταγραφής του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ και καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν το φόρο τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Δεν υπάρχει κάποιο δυαδικό όριο, όπου σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία όλα είναι φρικτά”, δήλωσε ο Γκέιτς την Παρασκευή.

“Θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, πιθανώς πάνω από τους στόχους μας, και εδώ είναι που έρχεται η προσαρμογή για να πούμε: “Εντάξει, λόγω αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας, τι μπορείτε να κάνετε που είναι πολύ φθηνό, όπως καλύτερα συστήματα προειδοποίησης για κακές καιρικές συνθήκες ή καλύτερα μετεωρολογικά δεδομένα για να βοηθήσετε τους αγρότες να ξέρουν πότε να φυτέψουν”. “

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχότεροι να προσαρμοστούν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές στα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

“Ευτυχώς, έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο ώστε να μην έχουμε ακραίες περιπτώσεις όπως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς [Κελσίου], αλλά δυστυχώς θα χάσουμε πιθανότατα ακόμη και τον στόχο των 2 βαθμών. Έτσι, θα έχουμε την προσαρμογή ως προτεραιότητα”, δήλωσε ο Γκέιτς.

Στην COP28, οι χώρες θα αξιολογήσουν για πρώτη φορά πόσο ακριβώς απέχουν από την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού που αποτελεί ορόσημο. Η συμφωνία του 2015 στοχεύει στον “περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα”

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες, μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης της ενέργειας και της γης.

Μια πολύ δυναμική κατάσταση

Κατά την προετοιμασία της διάσκεψης για το κλίμα στο Ντουμπάι, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού θέτουν τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το UNEP δήλωσε ότι τα ευρήματά του επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη δράση για το κλίμα.

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρείται το “ανώτατο όριο” για να αποφύγει η ανθρωπότητα τα χειρότερα από όσα επιφυλάσσει η κλιματική κρίση.

Ερωτηθείς για το πώς σκέφτεται τις προκλήσεις για τις μελλοντικές γενιές στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, ο Γκέιτς απάντησε: “Λοιπόν, υπάρχουν πολλά καταπληκτικά πράγματα που έρχονται μέσω της ανθρώπινης καινοτομίας, καλύτερα φάρμακα, τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχθούν διάφορα πράγματα”

“Την ίδια στιγμή, ξέρετε, έχουμε πόλωση, έχουμε κλιματική αλλαγή και έτσι είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση”, συνέχισε. “Συνολικά, βλέπω πολλά θετικά πράγματα, αλλά πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην αποφυγή των αρνητικών, διότι θέλουμε όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και πολλές επόμενες γενιές να έχουν μια ακόμη καλύτερη ζωή από εμάς”

Πηγή: www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο