Black Friday: Εκπτώσεις και παγίδες φέρνει στην αμερικανική αγορά…

  • Εκτιμάται ότι κατά τη φετινή Black Friday οι εκπτώσεις θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι Αμερικανοί λιανοπωλητές αγωνίζονται να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο από τις καταναλωτικές δαπάνες

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σημαίνει ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις θα έχουν ρεαλιστική διάσταση κατά τη φετινή Black Friday, δίνοντας το έναυσμα για αγορές και μετά την Cyber Monday.

  • Η μεν πρώτη αφορά το μεγάλο εκπτωτικό γεγονός την τέταρτη Παρασκευή κάθε Νοεμβρίου, ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952. Η δεύτερη είναι η αντίστοιχη Δευτέρα που βρίθει προσφορών σε ηλεκτρονικές αγορές.

Και στις δύο αναμένεται πολλά δημοφιλή προϊόντα να πωληθούν φθηνότερα τώρα από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο, όταν ο πληθωρισμός βρισκόταν ακόμα κοντά στο μέγιστο των 40 ετών. Οι τιμές για τηλεοράσεις, smartphones, παιχνίδια, έπιπλα και αξεσουάρ που συγκαταλέγονται συνήθω στην wishlist, εμφανίζονται μειωμένα – άρα και πιο προσιτά στους Αμερικανούς καταναλωτές. Ποια είναι όμως η παγίδα;

  • Πώς φτάσαμε ως εδώ

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Οι καταναλωτές έχουν αποφασίσει να καταβάλουν το κόστος για να βιώσουν εμεπειρίες, όπως ταξίδια και συναυλίες, μειώνοντας τη ζήτηση για αγαθά. Τα ράφια των καταστημάτων είναι επίσης γεμάτα με άφθονα προϊόντα χάρη στη μείωση των διαταραχών εφοδιασμού που εμφανίστηκαν με πρωτοφανή έντασηκατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και φυσικά, η αλλαγή του κλίματος με τη μείωση του πληθωρισμού, φιλοδοξεί να ξεπαγώσει την οικονομία, που εμφάνισε επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και υποτονικες δαπάνες λιανικής τον περασμένο μήνα.

  • Η Adobe, η οποία παρακολουθεί τις διαδικτυακές πωλήσεις μέσω του εξειδικευμένου βραχίονά της, προβλέπει ότι τη φετινή Black Friday οι εκπτώσεις θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι λιανοπωλητές αγωνίζονται να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο από τις καταναλωτικές δαπάνες. Προβλέπει ότι τα παιχνίδια, τα ηλεκτρονικά είδη, οι τηλεοράσεις και τα έπιπλα θα δουν τις πιο επιθετικές μειώσεις τιμών.

Black Friday

  • Τα περιζήτητα

Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα για αγορές μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Οι τιμές των smartphones μειώθηκαν κατά 12% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι τιμές των τηλεοράσεων μειώθηκαν κατά 9,4% την ίδια περίοδο. Ο εξοπλισμός ήχου – ηχεία, ακουστικά – κινήθηκε σε παρόμοιους ρυθμούς, όπως και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι τιμές των οικιακών αγαθών εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά την κορύφωση της πανδημίας, ενώ μόλις πρόσφατα άρχισε να ακολουθεί μια ελαφρώς πτωτική πορεία. Οι τιμές για σεντόνια, σετ πετσετών και άλλα λευκά είδη μειώθηκαν σχεδόν 10% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές για έπιπλα, φωτιστικά και διακόσμηση έχουν πέσει μεν από πέρυσι, παραμένοντας ωστόσο σταθερά υψηλότερες σε σχέση με το προπανδηϊκό διάστημα.

Οι τιμές των παιχνιδιών μειώθηκαν σχεδόν 4% τον Οκτώβριο σε σχέσημε τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ οι τιμές των αθλητικών ειδών μειώθηκαν ελάχιστα, κατά 1,2%, στο ίδιο διάστημα.

  • Η παγίδα της χρηματοδότησης

Μπορεί οι τιμές να εμφανίζονται μειωμένες, ωστόσο οι Αμερικανοί που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστώσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, θα βρεθούν μπροστά σε ένα σοκαριστικό ενδεχόμενο. Για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώθησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 22 χρόνια.

Γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, έχει ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού των καταναλωτών υψηλά, με τα επιτόκια  των πιστωτικών καρτών να διαμορφώνονται άνω του 20%. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορεί απλώς να βρουν τον εαυτό τους να πληρώνει μακροπρόθεσμα περισσότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο