BNP Paribas: Παραμένει πολύ ευνοϊκό το story ανάπτυξης της Ελλάδας – Οι κίνδυνοι και το “ατού” της δημοσιονομικής σοβαρότητας

Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η BNP Paribas σε νέο της ριπόρτ, προσθέτοντας πως αναμένεται και το 2024 να υπεραποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Λόγω ωστόσο του μεγέθους και της εξάρτησής της από την εξωτερική αγορά, η Ελλάδα παραμένει πολύ εκτεθειμένη στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και στην αγορά ενέργειας, και ειδικότερα στο πετρέλαιο.

  • Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η BNP Paribas, το 2024 θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από πολλές απόψεις. Η έγκριση της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου του αιτήματος των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας για επανέναρξη της πληρωμής μερισμάτων, μετά από δεκαέξι χρόνια διακοπής, είναι η πρώτη σημαντική εξέλιξη.

Αυτό το έτος αναμένεται επίσης να σηματοδοτήσει το σημείο στο οποίο οι τιμές των ακινήτων ξεπερνούν το ιστορικό υψηλό του 2008. Αυτό συμβαίνει ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου οι τιμές έχουν ξεπεράσει αυτό το επίπεδο το α’ τρίμηνο του 2024. Ο εθνικός δείκτης εξακολουθεί να είναι 3,5% χαμηλότερος, αλλά με την αύξηση των τιμών στη χώρα να εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή (+10,8% ετησίως το πρώτο τρίμηνο), αναμένεται και αυτός να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ έως το τέλος του έτους.

  • Αν και αυτό ενέχει κινδύνους, επιδεινώνοντας τα προβλήματα προσβασιμότητας στη στέγαση, δείχνει την ρυθμιστική φάση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα, επισημαίνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος. Επίσης, επειδή η ελληνική οικονομία βγήκε πολύ αργά από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο οικονομικό κύκλο από τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης και επομένως επωφελείται από υψηλότερο περιθώριο ανάπτυξης.

Η απασχόληση έχει αυξηθεί και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε ξανά στο 10,8% τον Απρίλιο, προσθέτει η BNP Paribas. Οι μοχλοί στήριξης της οικονομίας, όπως τονίζει, παραμένουν επίσης σημαντικοί: η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που διατίθεται στη χώρα από το RRF εξακολουθεί να είναι άφθονη και μακροπρόθεσμα θα στηρίξει τις επενδύσεις.

  • Έως το τέλος του 2024, οι τρέχουσες πληρωμές RRF προς την Ελλάδα θα φτάσουν τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της προχρηματοδότησης), που είναι περίπου το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού που διατίθεται στη χώρα (36 δισ. ευρώ).

Δημοσιονομική σοβαρότητα

Ταυτόχρονα, τονίζει η BNP Paribas, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των δημοσίων λογαριασμών το 2023 προσφέρει δημοσιονομικά περιθώρια στην κυβέρνηση, της οποίας ο κύριος στόχος παραμένει, σε αυτό το στάδιο, η μείωση του χρέους της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποπληρώσει πρόωρα, 8 δισ. ευρώ του χρέους που είχε συναφθεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας (Greek Loan Facility) στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Έχει επίσης θέσει ως στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, κάτι που φαίνεται εφικτό δεδομένων των καλών αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν το 2023, ακόμη και αν η επιβράδυνση του πληθωρισμού επιβραδύνει τα φορολογικά έσοδα: το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,9%. του ΑΕΠ (έναντι 0% το 2022), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο -1,6% (μετά από -2,5% το 2022). Ο δείκτης του δημόσιου χρέους μειώθηκε κατά 9 μονάδες του ΑΕΠ στο 161,9% το 2023 και αναμένεται να μειωθεί ξανά σημαντικά το 2024.

To συγκρατημένo spread των ελληνικών ομολόγων, παρά την αστάθεια της αγοράς μετά τις ευρωεκλογές και τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο