Boeing: Συμφώνησε να επαναγοράσει την Spirit AeroSystems έναντι 4,7 δισ. δολαρίων

Η Boeing συμφώνησε να επαναγοράσει την Spirit AeroSystems έναντι 4,7 δισ. δολαρίων και η Airbus κινήθηκε για να αναλάβει τις ζημιογόνες δραστηριότητες του προμηθευτή που επικεντρώνονται στην Ευρώπη με αντάλλαγμα αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μετά από μήνες συνομιλιών.

Η σχεδόν δύο δεκαετιών ανεξαρτησία της μεγαλύτερης αυτόνομης εταιρείας αεροκατασκευών στον κόσμο έληξε με μια διάσπαση μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της μετά την τελευταία κρίση του Boeing 737 MAX, που προκλήθηκε από μια έκρηξη βύσματος στον αέρα τον Ιανουάριο, που έφερε στο προσκήνιο αμφιβολίες σχετικά με την ανθεκτικότητα της κατασκευής ατράκτου.

Boeing Spirit AeroSystems

Η Boeing, η οποία αποσχίστηκε από την Spirit το 2005, δήλωσε ότι θα επαναγοράσει την πρώην θυγατρική της για περίπου 37,25 δολάρια ανά μετοχή, όπως ανέφερε το Reuters την Κυριακή, δίνοντάς της επιχειρηματική αξία 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

«Η συνεργασία της Spirit και της Boeing θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη ενοποίηση των κατασκευαστικών και μηχανολογικών δυνατοτήτων και των δύο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ασφάλειας και ποιότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Spirit, Pat Shanahan.

Οι μετοχές της Spirit αυξήθηκαν περίπου 8% στις συναλλαγές πριν από την αγορά, ενώ η Boeing υποχώρησε λίγο λιγότερο από 1%. Η εταιρεία με έδρα το Wichita του Κάνσας δήλωσε ότι η συμφωνία προσέφερε premium 30% σε σχέση με την ημέρα πριν η Boeing και η Spirit ανακοινώσουν συνομιλίες για να επαναφέρουν τον προμηθευτή στο σπίτι την 1η Μαρτίου.

Η Boeing σκέφτεται εδώ και καιρό να αγοράσει πίσω την πρώην θυγατρική της, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές έχει αγωνιστεί να ευδοκιμήσει ανεξάρτητα, παρά τη διαφοροποίηση στην εργασία για την Airbus της Ευρώπης και άλλους. Η απόφαση έρχεται καθώς η Boeing προσπαθεί να επιλύσει μια εκτεταμένη εταιρική και βιομηχανική κρίση που έχει καταπιεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές της βιομηχανίας.

Boeing Spirit AeroSystems

Η Boeing προσπαθεί να ξεπεράσει τους μήνες των δυσκολιών που προκλήθηκαν από την έκρηξη στις 5 Ιανουαρίου μιας πρίζας πόρτας σε ένα σχεδόν νέο αεροσκάφος 737 MAX 9 της Alaska Airlines που αποκάλυψε προβλήματα ποιότητας. Αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της παραγωγής της Boeing, που διαχέεται σε ολόκληρη την παγκόσμια εμπορική αεροπορική βιομηχανία.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών ανακοίνωσε επίσης την προγραμματισμένη αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Dave Calhoun στον απόηχο της κρίσης, με στελέχη της βιομηχανίας και αναλυτές να υποδεικνύουν τον Shanahan της Spirit, πρώην ανώτερο στέλεχος της Boeing, ως έναν από τους πιθανούς αντικαταστάτες.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο καιρό θα μπορούσε να συνδεθεί με την Spirit, με τη συμφωνία της Boeing να μην πρόκειται να κλείσει μέχρι τα μέσα του 2025. Σε σημείωμα προς τους επενδυτές, ο αναλυτής της Bernstein Douglas Harned δήλωσε ότι η συμφωνία «θα πρέπει να προσθέσει σαφήνεια . . . ενδεχομένως για την προσοχή του διοικητικού συμβουλίου της Boeing να κινηθεί προς την απόφαση για τον επόμενο CEO»

Boeing Spirit AeroSystems

ΣΥΜΦΩΝΊΑ AIRBUS

  • Η Spirit, ο κατασκευαστής της πρίζας πόρτας, είχε αποσχιστεί από την Boeing σε μία από μια σειρά κινήσεων που οι επικριτές λένε ότι ήταν εμβληματικές της εστίασης στη μείωση του κόστους έναντι της ποιότητας.

Η Boeing έλαβε την απόφαση να αγοράσει πίσω την Spirit στον απόηχο της έκρηξης του βύσματος της πόρτας, σε αυτό που περιέγραψε ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφαλείας της και να ενισχύσει τη γραμμή παραγωγής της.

  • Αυτό δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εργασίας που η Spirit αναζητά για τον κύριο αντίπαλο της Boeing, την Airbus, ωθώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο του ευρωπαϊκού γίγαντα να προειδοποιήσει τον Απρίλιο ότι ήταν έτοιμος, εάν χρειαστεί, να ασκήσει βέτο στις αλλαγές στον έλεγχο των εργοστασίων που σχετίζονται με την Airbus.

Boeing Spirit AeroSystems

Τη Δευτέρα, η Airbus δήλωσε ότι θα αναλάβει βασικές δραστηριότητες σε τέσσερα από τα εργοστάσια του προμηθευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Γαλλία και το Μαρόκο, όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα. Θα αναλάβει επίσης ήσσονος σημασίας εργασίες που εκτελούνται επί του παρόντος στη Wichita.

  • Η ξεχωριστή συμφωνία της Airbus προκλήθηκε από συνομιλίες μεταξύ της Boeing και της Spirit και συντονίστηκε χαλαρά μεταξύ των τριών εταιρειών, ανέφεραν πηγές. Υπόκειται στη δέουσα επιμέλεια. Οι μετοχές της Airbus αυξήθηκαν κατά περίπου 2% στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας.

Επειδή οι δραστηριότητες της Airbus της Spirit χάνουν χρήματα, πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν ότι η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών πιέζει για αποζημίωση έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε αντάλλαγμα για την ανάληψη των εργοστασίων, τα οποία κατασκευάζουν στρατηγικά μέρη για τα αεροσκάφη A350 και A220.

  • Η Airbus δήλωσε ότι θα λάβει αποζημίωση 559 εκατομμυρίων δολαρίων από την Spirit, ανάλογα με τα τελικά περιγράμματα της συμφωνίας, ενώ θα πληρώσει στον προμηθευτή συμβολικό 1 δολάριο για τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό απηχεί την απόφασή της να αγοράσει το καναδικό πρόγραμμα μικρών αεροσκαφών CSeries για μόλις 1 δολάριο από την Bombardier το 2018. Αργότερα μετονόμασε το τζετ σε A220.

Μέχρι την τελευταία αναδιοργάνωση, η Airbus δεν είχε προβλέψει να αναλάβει τον έλεγχο της ζημιογόνου κατασκευής φτερών A220 που πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ, την οποία αγόρασε η Spirit από την Bombardier το 2019.

  • Η συμφωνία της Δευτέρας αίρει αμφιβολίες για το μέλλον μέρους του κορυφαίου βιομηχανικού εργοδότη της Βόρειας Ιρλανδίας, αν και πηγές ανέφεραν ότι η Airbus μπορεί να χρειαστεί να επενδύσει σημαντικά ποσά για να αυξήσει την παραγωγή και να κάνει τα φτερά πιο προσιτά στην παραγωγή.

Η Spirit δήλωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει δραστηριότητες στο Prestwick της Σκωτίας και στο Subang της Μαλαισίας που υποστηρίζουν προγράμματα Airbus και εκείνες στο Μπέλφαστ που δεν υποστηρίζουν προγράμματα Airbus.

Boeing Spirit AeroSystems

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο