Μπορεί ο νούμερο 1 παραγωγός πετρελαίου να δείξει το δρόμο για το κλίμα; Οι ΗΠΑ το προσπαθούν

Η τελευταία λέξη του αμερικανικού εξαιρετισμού είναι η εξαγωγή 50% περισσότερου πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ προσπαθεί να ωθήσει τον κόσμο προς το καθαρό μηδέν

Kevin Crowley, Bloomberg

Ακούστηκε σαν να το εννοούσε πραγματικά ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης για το κλίμα: «Απομακρυνόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Τζον Κέρι, σε μια από τις τελευταίες του πράξεις ως διαπραγματευτής των ΗΠΑ στο τέλος της περυσινής συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. «Δεν γυρίζουμε πίσω».

Σήμερα, οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία. Περαιτέρω αυξήσεις στην παραγωγή των ΗΠΑ προγραμματίζονται για το επόμενο έτος και μετά, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση των διπλωματών για το κλίμα για την COP29 στο Αζερμπαϊτζάν.

  • Η άνοδος του αμερικανικού πετρελαίου δεν έρχεται απλώς σε αντίθεση με τη δέσμευση του Κέρι- έρχεται σε αντίθεση με τις έγκυρες προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και άλλων αναλυτών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να κατασκευαστούν νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, αν ο κόσμος θέλει να φτάσει στο καθαρό μηδέν τα επόμενα 25 χρόνια.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή και να ισχυριστεί ότι είναι ηγέτης του κλίματος, ενώ συνεχίζει τη μαζική επέκταση των ορυκτών καυσίμων στο εσωτερικό της», δήλωσε η Catherine Abreu, διευθύντρια του International Climate Politics Hub, η οποία συνεργάζεται με τα κράτη μέλη στις συνεδριάσεις της COP. «Οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός ένοχος, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το είδος υποκρισίας».

Οι ΗΠΑ αντλούν σήμερα 13,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πάνω από 50% περισσότερο από τη Σαουδική Αραβία. Και αμφισβητούν άμεσα την ηγεμονία του Βασιλείου ως «κεντρική τράπεζα του πετρελαίου», καταλαμβάνοντας δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ΗΠΑ έγιναν πρόσφατα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αυστραλία και το Κατάρ, αφού πλημμύρισαν την αγορά στο εσωτερικό τους. Τα αμερικανικά στελέχη του φυσικού αερίου αναζητούν νέες αγορές στον κόσμο, δεσμεύοντας τους αγοραστές στα ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες.

Ένα περίεργο γεγονός σχετικά με την ανάδειξη των ΗΠΑ σε κυρίαρχη πετρελαϊκή δύναμη είναι ότι συνέπεσε με μια περίοδο έντονης ηγετικής θέσης για το κλίμα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο μετά την επανένταξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στη διεθνή τάξη για το κλίμα και την ψήφιση νομοθεσίας-ορόσημο για τη δαπάνη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πράσινες τεχνολογίες.

  • Ο Κέρι και ο Τζον Ποντέστα, ο πρώην και ο νυν απεσταλμένος για το κλίμα, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και έχουν κερδίσει σημαντικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη, μεταξύ άλλων και από την Κίνα.

Για πόσο καιρό θα μπορούν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να αποκαλούν ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή «υπαρξιακή απειλή» για την ανθρωπότητα και ταυτόχρονα να αντλούν όλο αυτό το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο;

«Είναι κατά κάποιο τρόπο αποδεκτό ότι κάποιος όπως η Σαουδική Αραβία δεν είναι καλός παίκτης στις συνομιλίες για το κλίμα», δήλωσε ο Collin Rees, υπεύθυνος εκστρατείας της Oil Change US. «Αλλά οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την επέκταση των ορυκτών καυσίμων περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Πρόκειται για μια βασική αντίφαση την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα».

  • Αυτή η ένταση είναι σαφώς ορατή στον απόηχο της COP28 στο Ντουμπάι, όπου οι ΗΠΑ συνέβαλαν στην εξασφάλιση της πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας για τη μετάβαση από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 24% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα αυξηθεί άλλο ένα 6% σε 14,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF.

Αυτό είναι περισσότερο από την ημερήσια παραγωγή του Ιράκ, του Ιράν, του Κουβέιτ, της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας – μαζί. Το Υπουργείο Ενέργειας αναμένει ότι οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα διπλασιαστούν μέχρι το 2030.

Ενώ το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, λίγα θα πρέπει να αλλάξουν όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις και ο Τραμπ έχουν καταστήσει σαφές ότι τα στελέχη του πετρελαίου θα έχουν έναν φίλο στον Λευκό Οίκο.

  • Ο Τραμπ, ο οποίος αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2017, βρίσκεται κοντά στη βιομηχανία και έχει υποσχεθεί να περικόψει τους κανονισμούς για να επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Η Χάρις έχει ανακαλέσει την υπόσχεσή της να απαγορεύσει το frackingκατά την προεκλογική της εκστρατεία στον προηγούμενο κύκλο των προεδρικών εκλογών και συχνά προβάλλει το ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας στις ομιλίες της.

Η Χάρις επιμένει ότι υποστηρίζει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα, έχει προσπαθήσει να εξισορροπήσει τη φαινομενική αντίφαση μεταξύ του να είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και ένας ηγέτης του κλίματος.

«Είμαι υπερήφανη που ως αντιπρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επενδύσαμε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, ενώ παράλληλα αυξήσαμε την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου σε ιστορικά επίπεδα», δήλωσε σε μια συζήτηση με τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο.

  • Στον κόσμο της ενέργειας, αυτό είναι γνωστό ως μια πολιτική «όλα-πάνω-σε-όλα» που προωθεί τα ορυκτά καύσιμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, καθώς και νέες μορφές μετριασμού των εκπομπών, όπως η δέσμευση άνθρακα. Η Exxon Mobil Corp. την αποκαλεί «εξίσωση του “και”» και αυτή η ευέλικτη ρητορική ταιριάζει άνετα στις συνόδους κορυφής για το κλίμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods χρησιμοποίησε μια αιφνιδιαστική εμφάνιση πέρυσι στην COP28 στο πετρελαϊκό κέντρο του Ντουμπάι για να υποστηρίξει μια ευρύτερη συζήτηση «για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και τη μείωση των εκπομπών», αντί για την απλή διακοπή των ορυκτών καυσίμων. Ο Woods αναμένεται να εμφανιστεί και πάλι αυτόν τον μήνα στην COP29 στο Μπακού.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε από κάθε έθνος στην COP28 αναγνώρισε την ανάγκη για «μεταβατικά καύσιμα », έναν όρο τέχνης που ευνοείται από τους λομπίστες των ορυκτών καυσίμων και ερμηνεύεται ευρέως ως κρίσιμη υπεράσπιση του φυσικού αερίου.

Οι επιστήμονες του κλίματος τείνουν να βλέπουν αυτή τη συμπερίληψη ως έναν ελιγμό υπεκφυγής σε μια εποχή που οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να αποφευχθούν οι σοβαρότερες επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, τη χώρα που ευθύνεται περισσότερο για τα ιστορικά αέρια του θερμοκηπίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών σήμερα.

  • Η πίεση για λογοδοσία από τις ΗΠΑ μπορεί να λάβει νέα διάσταση στην COP29, δεδομένης της οικονομικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και το Ισραήλ. «Έχετε χρήματα για όπλα και πόλεμο», δήλωσε η Amiera Sawas, επικεφαλής έρευνας και πολιτικής στην Πρωτοβουλία για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Ορυκτών Καυσίμων. «Είναι δύσκολο τότε να ισχυριστείτε επίσης ότι δεν έχετε χρήματα για τη μετάβαση».

κλίμα καύσιμα

Ο Κέρι, που τώρα έχει φύγει από την κυβέρνηση, αναπολεί το ιστορικό του ως ένα από τα γεγονότα που οδήγησαν τις ΗΠΑ και τον κόσμο στην πορεία προς το καθαρό μηδέν, «προσπαθώντας να διεγείρει τον μαζικό ανταγωνισμό» για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

  • «Πριν από δέκα χρόνια θα υπήρχε κάποιος εδώ πάνω που θα καταφερόταν εναντίον των ορυκτών καυσίμων, πρέπει να τα τελειώσουμε αύριο μπλα μπλα μπλα μπλα», είπε στο συνέδριο Gastech στο Χιούστον τον Σεπτέμβριο. «Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα οι άνθρωποι έχουν αποδεχθεί μια μεταβατική αντίληψη».

Βέβαια, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα…

Η Ευρώπη που τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατηγορεί συχνά την Ασία και τις ΗΠΑ ότι δεν κάνουν αρκετά για τη μείωση των εκπομπών, ακόμη και όταν η πιο πράσινη ήπειρος εισάγει σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες περιοχές, ενώ αποβιομηχανοποιείται στο εσωτερικό της.

  • Η Ολλανδία, η οποία έκλεισε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της λόγω σεισμών, είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης αμερικανικού πετρελαίου.

Ο Καναδάς έχει μερικούς από τους πιο επιθετικούς στόχους μείωσης των εκπομπών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, είναι το μόνο έθνος της G7 που εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι το 1990 και έχει αποτύχει συστηματικά στους κλιματικούς στόχους του τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το δικό του περιβαλλοντικό παρατηρητήριο.

  • Η Κίνα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιμένει να αντιμετωπίζεται ως αναπτυσσόμενηχώρα στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Είναι ο κυρίαρχος παραγωγός πράσινων τεχνολογιών, όπως τα ηλιακά πάνελ, ενώ συνεχίζει να ανοίγει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι εν μέρει παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Υπάρχει πλέον μια ευρεία προτίμηση για την ενέργεια που παράγεται στο εσωτερικό της χώρας, είτε είναι καλή για το κλίμα είτε όχι, ειδικά μετά τις εκτοξεύσεις των τιμών που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι, η Ευρώπη επιδιώκει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να ελαχιστοποιήσει τις εισαγωγές ενέργειας και η Κίνα κάνει το ίδιο, αλλά υιοθετεί και τον σπιτικό άνθρακα. Σε όλες τις παραπάνω ΗΠΑ, αυτό σημαίνει να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο