Μπροστά σε μία «κρίση σοκολάτας» ;

κακάο

Το Πάσχα είναι σχεδόν εδώ και οι τιμές ρεκόρ του κακάο δεν πρέπει να συνθλίψουν την εορταστική διάθεση για τους γονείς που θέλουν να γεμίσουν τα καλάθια των παιδιών τους με κουνελάκια σοκολάτας και πλαστικά αυγά γεμάτα καραμέλες.

Η τελευταία αύξηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο δεν έχει ακόμη φτάσει στα ράφια λιανικής, αλλά καθώς η ζήτηση για σοκολάτα παραμένει ισχυρή και η αβεβαιότητα προσφοράς παραμένει, οι κατασκευαστές καραμελών είναι έτοιμοι να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να περάσουν οι υψηλότερες τιμές στις τιμές καταναλωτή», δήλωσε ο Jake Hanley, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος ειδικός χαρτοφυλακίου στην Teucrium. Λάβετε υπόψη ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές καραμελών “χρησιμοποιούν στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου για να ελέγξουν το κόστος και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε περιόδους σοκ προσφοράς”, πρόσθεσε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν κερδίσει περισσότερο από 40% από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, μια άλλη γιορτή που ενισχύει τη ζήτηση για σοκολάτα και άλλες γλυκές λιχουδιές.

Ευτυχώς για τους καταναλωτές, «οι τιμές στο ράφι δεν είναι τόσο ασταθείς όσο οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης», δήλωσε ο Hanley. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αυξάνονται τόσο έντονα, ακόμη και όταν ορισμένοι Καθολικοί «πιθανότατα εγκατέλειψαν τη σοκολάτα για τη Σαρακοστή».

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου για το κακάο CC00, -1,44% CCK24, -1,44% στο χρηματιστήριο ICE Futures των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκε στα 8. 553 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις συναλλαγές της Πέμπτης. Άγγιξε το ενδοημερήσιο υψηλό των 8.653 δολαρίων – ένα υψηλό όλων των εποχών με βάση τα πιο ενεργά συμβόλαια. Την Πέμπτη, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 104% για το έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά θα «απαιτήσει καταστροφή της ζήτησης» προτού συμβεί οποιαδήποτε καθοδική διόρθωση των τιμών, δήλωσε ο Sergey Chetvertakov, κύριος αναλυτής έρευνας στην S&P Global Commodity Insights.

Η σοκολάτα παρασκευάζεται από τους σπόρους, γνωστούς ως κόκκους κακάο, ενός δέντρου επιστημονικά γνωστού ως “theobroma cacao”. Το Theobroma στα ελληνικά μεταφράζεται σε “τροφή των θεών” – και η εγκατάλειψη της τροφής των θεών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη ειδικά για τους Αμερικανούς.

Στις ΗΠΑ, οι συνολικές πωλήσεις σοκολάτας και καραμελών έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 48,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, συμπεριλαμβανομένων 25,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις σοκολάτας, σύμφωνα με την έκθεση State of Treat 2024 της Εθνικής Ένωσης Ζαχαροπλαστών.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το Πάσχα, το Halloween και οι χειμερινές διακοπές μαζί αντιπροσωπεύουν το 64% των συνολικών πωλήσεων ζαχαροπλαστικής στις ΗΠΑ, ανέφερε η έκθεση. Φέτος, το Πάσχα πέφτει την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Πως επιδρά ο καιρός στις τιμές του κακαό

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες συμβάλλουν στην ενίσχυση των τιμών του κακάο εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτά τα ζητήματα έχουν συμβεί εδώ και χρόνια και επικεντρώνονται στη Δυτική Αφρική, η οποία είναι η μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας κακάο στον κόσμο και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, δήλωσε ο Jon Davis, επικεφαλής μετεωρολόγος της Everstream Analytics.

Η ακραία υγρασία το περασμένο καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου στη Δυτική Αφρική «επηρέασαν αρνητικά την καλλιέργεια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και το πρώιμο τμήμα της συγκομιδής», ενώ οι τελευταίοι τρεις έως τέσσερις μήνες στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα ήταν συνήθως ξηροί και στην καυτή πλευρά, είπε. Έτσι, «τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ έως 10 μηνών, και στις δύο πλευρές του φάσματος», έχουν επηρεάσει τις πιο πρόσφατες καλλιέργειες κακάο.

Αυτό προστέθηκε στις ακραίες ανησυχίες για ασθένειες από τον υγρό καιρό το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, είπε, ενώ η έλλειψη λίπανσης συνέβαλε επίσης στις διαταραχές της παραγωγής στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.


Ενώ η ξηρή περίοδος στη Δυτική Αφρική αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες, η επόμενη υγρή περίοδος ξεκινά αυτό το καλοκαίρι, που αντιστοιχεί στην επόμενη «ευαίσθητη περίοδο ανάπτυξης» για την επόμενη καλλιέργεια κακάο, δήλωσε ο Davis.

Με μια μετάβαση που αναμένεται τους επόμενους έξι μήνες από το Ελ Νίνιο, ένα κλιματικό φαινόμενο που οδηγεί σε θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες της θάλασσας, στο Λα Νίνια, το οποίο χαρακτηρίζεται από ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες της θάλασσας, «ο χρόνος και το μέγεθος αυτής της μετάβασης θα είναι σημαντικά για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των καιρικών συνθηκών στη Δυτική Αφρική», είπε.

Προς το παρόν, ωστόσο, η αγορά κακάο αντιμετωπίζει επί του παρόντος την τρίτη συνεχόμενη περίοδο ελλείμματος, φέρνοντας την αναλογία μετοχών προς χρήση σε ιστορικό χαμηλό, δήλωσε ο Chetvertakov, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights.

Ορισμένοι που παρακολουθούν την αγορά κακάο έχουν αναφερθεί στις διαταραχές της παραγωγής και τις ανησυχίες έλλειψης ως «κρίση σοκολάτας».

κακάο

Ο Chetvertakov απέδωσε το αυξανόμενο έλλειμμα προσφοράς στα μειωμένα επίπεδα παραγωγής στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, με το προβλεπόμενο έλλειμμα προσφοράς να εκτιμάται σε 382.000 μετρικούς τόνους και ορισμένους κερδοσκόπους να εξετάζουν την πιθανότητα ελλείμματος που θα φτάσει τους 500.000 μετρικούς τόνους, ή περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής, για την τρέχουσα σεζόν.

“Το θεμελιώδες ζήτημα έγκειται στην αδυναμία των αγροτών να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή”, δήλωσε ο Chetvertakov. «Κατά συνέπεια, αναμένουμε άλλο ένα έλλειμμα την επόμενη σεζόν».

Προκλήσεις για σοκολατοποιούς

Το περιβάλλον με τις υψηλότερες τιμές για το κακάο από το χτύπημα που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες έως την παραγωγή έχει αποδειχτεί πρόκληση για τους σοκολατοποιούς. Οι τιμές για το κακάο είχαν ήδη ανέβει κατά 61% πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα, ο γίγαντας τροφίμων και ποτών Nestlé S.A. NESN, +0,43%, που κατασκευάζει τις μπάρες σοκολάτας Kit Kat, ανέφερε πτώση στις πωλήσεις του 2023. Αυτό ακολούθησε την απόφασή της να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων κατά 7,5% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους, τα οποία μειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αύξησαν το κόστος των συστατικών για τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του κακάο.

Η Mondelez International Inc. MDLZ, +0,47% τον Ιανουάριο δήλωσε ότι αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη φέτος, επικαλούμενη «μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη αστάθεια ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αβεβαιότητας». Στην κλήση κερδών της εταιρείας, η διοίκηση είπε ότι αναμένει «υψηλό μονοψήφιες» αυξήσεις τιμών για το 2024, αποδίδοντας τον πληθωρισμό των τιμών, εν μέρει, σε σημαντική αύξηση των τιμών του κακάο, σύμφωνα με τον Barron’s.

Ωστόσο, το τρέχον κόστος του κακάο «δεν επηρεάζει την εμπειρία των καταναλωτών για καραμέλες που βρίσκονται επί του παρόντος στο ράφι στο λιανικό εμπόριο», δήλωσε στο MarketWatch μια εκπρόσωπος της Hershey Company HSY, +0,65%.

Κατά τη διάρκεια του τμήματος ερωτήσεων και απαντήσεων της πρόσκλησης κερδών του τέταρτου τριμήνου και του πλήρους έτους 2023 της εταιρείας στις 8 Φεβρουαρίου, η διοίκηση της Hershey ρωτήθηκε εάν μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα τιμολόγησης φέτος για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος του κακάο.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Michele Buck δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική τιμολόγησης και τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε την τιμολόγηση για να καλύψουμε τον πληθωρισμό». Δεδομένου ότι βρίσκονται οι τιμές του κακάο, «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, ως τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης», είπε.

Αυτό υποδηλώνει τη δυνατότητα για υψηλότερες τιμές λιανικής για τη σοκολάτα.

Όταν οι αυξήσεις των τιμών του κακάο θα φτάσουν στους καταναλωτές

Το ερώτημα για το πόσο καιρό θα χρειαστούν οι πιο πρόσφατες τιμές ρεκόρ για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο για να φτάσουν στους καταναλωτές μπορεί να είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο «προώθηση κάλυψης» έχουν οι κατασκευαστές, δήλωσε ο Vladimir Zientek, εμπορικός συνεργάτης της StoneX, αναφερόμενος στις προσπάθειες των εταιρειών να αντισταθμίσουν τους κινδύνους από τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων.

Οι εταιρείες μπορούν να αντισταθμίσουν τις τιμές των εμπορευμάτων με διάφορους τρόπους, είπε. Αυτές περιλαμβάνουν την αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι οποίες είναι συμφωνίες αγοράς ή πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου σε σταθερή τιμή για μελλοντική παράδοση ή η αγορά ενός δικαιώματος προαίρεσης αγοράς σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που δίνει στις εταιρείες το δικαίωμα, αλλά όχι υποχρέωση, να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο. σε μια συγκεκριμένη τιμή πριν λήξει η επιλογή.

«Με τη χρήση αυτών των χρηματοοικονομικών μέσων, οι εμπορικοί συμμετέχοντες μπορούν να κλειδώσουν τις τιμές πριν από τη φυσική παράδοση», δήλωσε ο Zientek.

Συνήθως, οι κατασκευαστές έχουν οπουδήποτε μεταξύ εννέα και 12 μηνών «κάλυψης». Έτσι, οι τρέχουσες τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο δεν έχουν ακόμη αντικατοπτριστεί στα καταστήματα, είπε.

Αναμένει έλλειμμα μετρικών τόνων από 400.000 έως 500.000 για το έτος καλλιέργειας κακάο 2023-2024. Εάν συμβεί ένα καιρικό φαινόμενο La Niña, τότε ο βροχερός καιρός στη Δυτική Αφρική θα ενισχύσει την παραγωγή και μπορεί να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη αγορά ή μια ευκαιρία για πλεόνασμα για το καλλιεργητικό έτος 2024-2025, είπε. Υποθέτοντας μια εκδήλωση La Niña, πρόσθεσε, οι τιμές πιθανότατα θα μειωθούν.

Αλλά η ζήτηση δεν είναι πιθανό να δεχτεί αρκετά μεγάλο χτύπημα για να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής, είπε ο Zientek.

Η «θεραπεία» για αυτό το ράλι θα είναι η αυξημένη απόδοση κατά τη διάρκεια της σεζόν 2024-2025 και τις επόμενες σεζόν, είπε. Πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Δυτικής Αφρικής έχουν αρχίσει να φυτεύουν περισσότερα σπορόφυτα, αλλά αυτά που φυτεύτηκαν φέτος θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια για να παραχθεί κακάο, είπε.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο