Μπροστά σε μία νέα αύξηση επιτοκίων η Fed;

Fed

Fed

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024, αφαιρώντας ένα κρίσιμο δίχτυ ασφαλείας για τις μετοχές.

Τώρα, για να αποτρέψουν την επιτάχυνση του πρόσφατου ξεπουλήματος, οι εταιρείες θα πρέπει πιθανότατα να επιτύχουν αύξηση των κερδών τους στο επίπεδο των προσδοκιών της Wall Street. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να βάλουν τρικλοποδιά σε ένα ράλι που οδήγησε τον S&P 500 σχεδόν 30% υψηλότερα κατά τους πέντε μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

“Έχει σημασία περισσότερο από ποτέ για την αγορά ότι τα κέρδη συνεχίζουν να αυξάνονται”, δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το MarketWatch.

Οι μετοχές σημείωσαν απώλειες την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου έδειξαν ότι η τάση αποπληθωρισμού που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 παρέμεινε στάσιμη τον περασμένο μήνα, ωθώντας τους διαπραγματευτές να εγκαταλείψουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο.

Αυτό πιθανόν να προσκαλέσει πιο ασταθείς συναλλαγές στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τον JJ Kinahan, διευθύνοντα σύμβουλο της IG North America και πρόεδρο της Tastytrade. Αυξάνει επίσης την πίεση προς τις εταιρείες να επιτύχουν κέρδη που να δικαιολογούν τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.

Η περίοδος κερδών πρώτου τριμήνου ξεκινά την Παρασκευή, με εκθέσεις από μια πλειάδα μεγάλων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock Inc. BLK, -2,52%, Citigroup Inc. C, -2,40%, Wells Fargo & Co. WFC, -1,11%, JPMorgan Chase & Co. JPM, -0,85% και State Street Corp. STT, -2,96%.

Σε αυτό το σημείο, τα κέρδη που απλώς ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μπορεί να μην είναι αρκετά για να οδηγήσουν τις μετοχές σε ουσιαστική άνοδο τους επόμενους μήνες. Αλλά θα μπορούσε να μετριάσει την περαιτέρω αδυναμία, καθώς η αύξηση των αποδόσεων ασκεί πίεση στους πολλαπλασιαστές κερδών των μετοχών, δήλωσε ο Zaccarelli.

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται 20,5 φορές τα αναμενόμενα κέρδη το 2024, πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 και 5 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Μέχρι πρόσφατα, οι μετοχές είχαν αποδειχθεί ανθεκτικές, ακόμη και όταν οι έμποροι μείωσαν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων και ώθησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα.

Όμως η αύξηση των αποδόσεων φαίνεται τελικά να επιβαρύνει την αγορά, καθώς ο S&P 500 οδεύει προς την τέταρτη εβδομάδα στο κόκκινο από τις πέντε τελευταίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Αυτή η αναταραχή αυξάνει το διακύβευμα όχι μόνο για τη φετινή περίοδο κερδών, αλλά και για το υπόλοιπο του 2024. Εάν οι μετοχές δεν αποδώσουν τελικά, αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια ανοδική πορεία που έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε άνοδο πάνω από 40% από τον Οκτώβριο του 2022.

“Έτσι, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν εφόσον τα κέρδη φαίνονται πραγματικά καλά. Αλλά αν τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα κέρδη αρχίσουν να απογοητεύουν, υπάρχει πολύ μικρό, νομίζω, περιθώριο για σφάλματα”, δήλωσε ο Josh Emanuel, επικεφαλής επενδύσεων στο Wilshire, σε συνέντευξή του το απόγευμα της Τρίτης.

Μια χούφτα εταιρείες που έχουν ανακοινώσει κέρδη έχουν ήδη παρουσιάσει μια ανάμεικτη εικόνα. Η Costco Corp. COST, +0,56% και η Nike Inc. NKE, -2,20% αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες σχετικά με τις περικοπές των καταναλωτών. Ωστόσο, η ισχυρή έκθεση της Delta Air Lines Inc. DAL, -2,28% την Τετάρτη βοήθησε να εξομαλυνθούν αυτές οι ανησυχίες, δήλωσαν οι αναλυτές.

Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μερικές εβδομάδες για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των κερδών του πρώτου τριμήνου. Οι πιο σημαντικές αναφορές δεν αναμένονται πριν από τα τέλη του μήνα, όταν οι τεχνολογικοί γίγαντες μεγαθήρια όπως η Microsoft Corp. MSFT, -0,71%, η Tesla Inc. TSLA, -2,89%, η Meta Platforms Inc. META, +0,57%, η Alphabet Inc. GOOGL, -0,29% και η Amzon. com Inc. θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τον Μάιο, ενώ η Apple Inc. AAPL, -1,11% και η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia Corp. NVDA, +1,97% θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του S&P 500 με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς αναμένεται να οδηγήσουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος στην αύξηση των κερδών. Οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 32% κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του δείκτη αναμένεται να δουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται κατά 4%.

Οι υπόλοιπες εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να δουν τα κέρδη τους να πλησιάζουν τους ηγέτες της αγοράς αργότερα φέτος. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, η αύξηση των κερδών για τις 10 κορυφαίες εταιρείες αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 17,2%, ενώ οι υπόλοιπες 490 εταιρείες του δείκτη αναμένεται να δουν την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 17,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας της Nationwide, δήλωσε την Τετάρτη στο MarketWatch ότι η ευρύτερη αύξηση των κερδών είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη συνέχιση του ράλι, καθώς περισσότερες μετοχές θα πρέπει να ανέβουν σε επίπεδα ρεκόρ για να συνεχίσουν να ωθούν τους δείκτες προς τα πάνω.

Τελικά, η μεγαλύτερη απειλή για τα κέρδη θα μπορούσε να προέλθει από τη Fed, καθώς όσο περισσότερο η κεντρική τράπεζα καθυστερεί τις μειώσεις των επιτοκίων, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τις εταιρείες να αυξήσουν τα κέρδη τους με ή πάνω από το ρυθμό που αναμένει η Wall Street.

Το οικονομικό σενάριο της “ήπιας προσγείωσης” φαίνεται να εδράζεται στην προσδοκία ότι η Fed θα αρχίσει τελικά να μειώνει τα επιτόκια, “και στο βαθμό που δεν τα μειώνει, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται ότι οι καθυστερημένες επιπτώσεις που συνδέονται με τη σφιχτή νομισματική πολιτική αρχίζουν πραγματικά να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα” και να επηρεάσουν τις προσδοκίες για τα κέρδη, δήλωσε ο Emanuel.

Όμως, σύμφωνα με τον Zaccarelli, “όλα τα στοιχήματα έχουν χαθεί” εάν η Fed προχωρήσει στην εξέταση μιας νέας αύξησης των επιτοκίων.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί, ακόμη και όταν ορισμένοι οικονομολόγοι υψηλού προφίλ, όπως ο Larry Summers του Χάρβαρντ, έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές υποτιμούν την πιθανότητα η Fed να χρειαστεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μείωση των επιτοκίων.

Υπό την προϋπόθεση ότι η Fed θα παραμείνει στην πορεία της, ο Zaccarelli πιστεύει ότι η ανοδική αγορά θα αντέξει, ακόμη και αν οι μετοχές αντιμετωπίσουν κάποιες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Επισήμανε ότι οι υποχωρήσεις της τάξης του 5% ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια των ανοδικών αγορών δεν είναι και τόσο ασυνήθιστες.

Ο S&P 500 SPX υποχώρησε κατά 1% την Τετάρτη και τερμάτισε στις 5. 160 μονάδες, με αποτέλεσμα η πτώση από μήνα σε μήνα να ανέλθει στο 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Ο Nasdaq Composite Composite έχασε 0,8% για να τερματίσει στις 16. 170 μονάδες, αυξάνοντας τις απώλειές του από τις αρχές Απριλίου στο 1,3%.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones DJIA υποχώρησε κατά 422 μονάδες ή 1,1% στις 38. 461 μονάδες.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο