Ο Warren Buffett και ο Charlie Munger* είναι δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών. Αλλά η απίστευτη επιτυχία τους προήλθε από κάτι άλλο εκτός από το να ακολουθούν το πλήθος. Στην πραγματικότητα, αποδίδουν μεγάλο μέρος της επενδυτικής τους αριστείας στην αποφυγή κοινών λαθών που βάζουν τρικλοποδιά στους περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά.
*AΠΕΒΙΩΣΕ στις 28.11.2023
Ο Buffett και ο Munger έχουν προειδοποιήσει για τις παγίδες που προκαλούν την αποτυχία των περισσότερων επενδυτών στις αγορές μακροπρόθεσμα. Πηγαίνοντας ενάντια στη συμβατική σοφία και αντιστεκόμενοι στα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι επενδυτές, ο Buffett και ο Munger κερδίζουν σταθερά την αγορά επί δεκαετίες.
Αυτό το άρθρο θα εμβαθύνει στις επενδυτικές αρχές και την αντιφατική σοφία αυτών των θρυλικών επενδυτών που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε σημαντικά λάθη και να γίνετε κι εσείς καλύτεροι επενδυτές.
Ακολουθούν δέκα συνήθη επενδυτικά λάθη για τα οποία προειδοποιούν ο Buffett και ο Munger:
- Διατήρηση μετρητών – Διατήρηση πλεοναζόντων μετρητών στο ταμείο αντί να τα αξιοποιήσετε σε ποιοτικές επενδύσεις.
- Συνθήκες της αγοράς – Προσπάθεια πρόβλεψης των διακυμάνσεων της αγοράς αντί να εστιάζετε σε μεμονωμένες εταιρείες.
- Διαφοροποίηση – Να κατέχετε πάρα πολλές μετοχές και να διασκορπίζετε τα περιουσιακά σας στοιχεία σε υπερβολικά μικρό βαθμό.
- Κίνδυνος – Ορισμός του κινδύνου ως μεταβλητότητα και όχι ως μόνιμη απώλεια κεφαλαίου.
- Καλύτερες επενδύσεις – Δεν επενδύετε περισσότερο στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της νοοτροπίας σας.
- Υψηλή νοημοσύνη – Να βασίζεστε υπερβολικά στον δείκτη νοημοσύνης έναντι της σωστής ιδιοσυγκρασίας.
- Κατανομή περιουσιακών στοιχείων – Ακολουθείτε προκαθορισμένα μοντέλα κατανομής αντί να πηγαίνετε εκεί όπου υπάρχει αξία.
- Day Trading – Ενασχόληση με κερδοσκοπικές βραχυπρόθεσμες συναλλαγές χωρίς συστηματικό πλεονέκτημα αντί για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
- Μετοχές ανάπτυξης – Κυνήγι μετοχών «ανάπτυξης» χωρίς ανάλυση των οικονομικών.
- Μην περιμένετε για διόρθωση – Αναμονή για πτώση της αγοράς αντί για αγορά ποιοτικών εταιρειών.
- Συνεχίστε να διαβάζετε για μια βαθύτερη εμβάθυνση στις συμβουλές τους για την αποφυγή αυτών των λαθών.
1. Διατήρηση μετρητών
Ο Μπάφετ λέει ότι η Berkshire Hathaway δεν θέλει ποτέ να έχει μετρητά σε αναμονή. Παρόλα αυτά, μερικές φορές τα χρήματα συσσωρεύονται απροσδόκητα, όταν δεν μπορούν να βρουν αξιοπρεπείς επιχειρήσεις για να επενδύσουν ή λαμβάνουν εισροή μετρητών από την πώληση κάποιου προϊόντος. Ο Μπάφετ συμβουλεύει να βάζετε τα χρήματά σας σε καλές επιχειρήσεις αντί να κρατάτε μετρητά για να έχετε μια θέση μετρητών. Όπως το έθεσε ο ίδιος, «δεν θα τα απασχολήσουμε ποτέ μόνο και μόνο για να τα απασχολήσουμε». Το να έχετε πλεονάζοντα μετρητά έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του Μπάφετ να έχετε πάντα τα χρήματά σας να εργάζονται για εσάς. Προτιμά να έχει νόμισμα που λειτουργεί ως κεφάλαιο σε επενδύσεις σε μετοχές όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ο Buffett και ο Munger δεν θα αγοράσουν υπερτιμημένες επιχειρήσεις ή μετοχές.
2. Συνθήκες της αγοράς
Ο Buffett και ο Munger λένε ότι ποτέ δεν προσπαθούν να χρονομετρήσουν τη συνολική χρηματιστηριακή αγορά ή να έχουν άποψη για το αν θα πάει ψηλότερα ή χαμηλότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προβλέψεις της αγοράς δεν θα τους βοηθούσαν να λάβουν καλές επενδυτικές αποφάσεις σε μεμονωμένες επιχειρήσεις. Ο Buffett πιστεύει ότι δεν μπορείτε να παράγετε καλύτερες επενδυτικές αποδόσεις προσπαθώντας να μετρήσετε τις διακυμάνσεις της αγοράς. Απλώς εισάγει μια περιττή μεταβλητή. Όπως το έθεσε ο Munger, «δεν ξέρουμε και δεν θα ξέρουμε» πού κατευθύνεται η αγορά. Επικεντρώνονται στην τρέχουσα θεμελιώδη αξία μιας επιχείρησης και στην πιθανότητα η επιχείρηση να συνεχίσει να έχει αυξανόμενες ταμειακές ροές στο μέλλον.
3. Διαφοροποίηση
Ο Μπάφετ πιστεύει ότι η διαφοροποίηση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για τους επενδυτές που ξέρουν τι κάνουν. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών σας στοιχείων σε λίγες μόνο επιχειρήσεις που καταλαβαίνετε εξαιρετικά καλά παρά να κατέχετε μικρά κομμάτια πολλών εταιρειών. Ο Μπάφετ είπε: «Αν ξέρετε πώς να αναλύετε επιχειρήσεις… είναι τρελό να κατέχετε 50 μετοχές ή 40 μετοχές». Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η ιδέα της διαφοροποίησης έχει πολύ λίγο νόημα για όποιον ξέρει τι κάνει». Η ευρεία διαφοροποίηση μπορεί να μειώσει τη μεταβλητότητα, αλλά αποδυναμώνει τις καλύτερες επενδυτικές ιδέες σας.
4. Κίνδυνος
Ο Μπάφετ ορίζει τον κίνδυνο ως μόνιμη απώλεια χρημάτων, όχι ως μεταβλητότητα. Πιστεύει ότι οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες της Wall Street ορίζουν λανθασμένα τον κίνδυνο, βασιζόμενοι στη μεταβλητότητα ως μέτρο κινδύνου. Ο Μπάφετ λέει ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την ανάγκη κατανόησης των οικονομικών, των ανταγωνιστών και των διευθυντών μιας επιχείρησης – όχι από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών. Όπως το έθεσε, «ο κίνδυνος προέρχεται από τη φύση ορισμένων ειδών επιχειρήσεων» και από το «να μην ξέρεις τι κάνεις».
5. Καλύτερες επενδύσεις
Όταν ρωτήθηκε για την καλύτερη επένδυση που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, ο Μπάφετ είπε ότι είναι η επένδυση στον εαυτό τους – στις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. Είπε ότι η βελτίωση των δεξιοτήτων σας θα αυξήσει την αξία σας κατά 50%. Ο Μπάφετ είπε: «Η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε είναι στον εαυτό σας». Ενθαρρύνει το διάβασμα και την αυτοβελτίωση πάνω απ’ όλα. Αν θέλετε να γίνετε ένας επιτυχημένος επενδυτής, το πρώτο βήμα είναι να επενδύσετε στις δικές σας γνώσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο και οι επιχειρήσεις.
6. Υψηλή νοημοσύνη
Ο Μπάφετ προειδοποιεί ότι οι ευφυείς άνθρωποι συχνά κάνουν χαζά πράγματα όταν επενδύουν, επειδή βασίζονται υπερβολικά σε πολύπλοκους τύπους και ακαδημαϊκές θεωρίες. Πιστεύει ότι το να έχεις το κατάλληλο ταμπεραμέντο είναι πιο σημαντικό από το να έχεις υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Ο Μπάφετ αποδίδει σε μεγάλο βαθμό μεγάλο μέρος των δικών του επιχειρηματικών επιτυχιών σε ένα σταθερό ταμπεραμέντο. Όχι στην ευφυΐα. «Είναι μια ιδιοσυγκρασία, όχι μια διανοητική ιδιότητα, δεν χρειάζεστε τόνους IQ σε αυτή τη δουλειά.» Η επενδυτική επιτυχία απαιτεί υπομονή, πειθαρχία και κοινή λογική περισσότερο από καθαρή εγκεφαλική δύναμη.
7. Κατανομή περιουσιακών στοιχείων
Ο Μπάφετ δεν βλέπει καμία μαγεία στα μοντέλα κατανομής περιουσιακών στοιχείων που συμβουλεύουν καθορισμένα ποσοστά σε μετοχές, ομόλογα και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Πιστεύει ότι θα πρέπει να καταλάβετε πού μπορείτε να βρείτε επενδύσεις που διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις και να τοποθετήσετε τα χρήματά σας εκεί παρά να ακολουθήσετε κάποιο προκαθορισμένο μοντέλο κατανομής. Ο Μπάφετ δήλωσε ότι οι στρατηγικές κατανομής είναι «πλήρης ανοησία» και «δεν έχει κανένα νόημα».
8. Day Trading
Ο Μπάφετ πιστεύει ότι οι βραχυπρόθεσμες συναλλαγές συχνά πλησιάζουν τον τζόγο, καθώς οι έμποροι κερδοσκοπούν με βάση τις κινήσεις των τιμών των μετοχών και όχι με βάση την εσωτερική τους αξία. Γνωρίζει ότι οι περισσότεροι έμποροι ενεργούν ως τζογαδόροι και δεν συναλλάσσονται με πλεονέκτημα όπως ένα καζίνο. Συμβουλεύει να μην παρασύρεστε από τη δράση των καθημερινών μεταβολών των τιμών. Είπε: «Αν το χρηματιστήριο έκλεινε αύριο για μερικά χρόνια, θα βρίσκατε πολλές επενδυτικές ιδέες». Μην εστιάζετε στον θόρυβο.
9. Μετοχές ανάπτυξης
Ο Μπάφετ θεωρεί την ανάπτυξη ως μια εισροή στον προσδιορισμό της αξίας, όχι ως ξεχωριστή κατηγορία μετοχών. Αναλύει τις επιχειρήσεις ανάπτυξης και όχι απλώς αναζητά «μετοχές ανάπτυξης». Ο Μπάφετ αναζητά επιχειρήσεις στις οποίες η σημερινή επένδυση θα αποφέρει πολύ μεγαλύτερες ταμειακές ροές και υπεραξίες στο μέλλον. Αλλά προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη για χάρη της ανάπτυξης είναι εγγενώς καλή μόνο εάν οι αποδόσεις μιας επένδυσης είναι καλές.
10. Μην περιμένετε μια διόρθωση
Ο Buffett λέει ότι είναι προτιμότερο να αγοράζετε σπουδαίες εταιρείες σε δίκαιες τιμές παρά να περιμένετε επ’ αόριστον για μεγάλες καταρρεύσεις ή διορθώσεις της αγοράς. Αν έχετε εντοπίσει μεγάλες μακροπρόθεσμες νικήτριες εταιρείες, ήρθε η ώρα να τις αγοράσετε πριν υπερτιμηθούν. Όπως είπε ο Μπάφετ, «είναι καλύτερα να τις κατέχετε» παρά να τις εμπορεύεστε. Ενώ οι πτώσεις της αγοράς παρέχουν ευκαιρίες, ο Buffett προτιμά να αποφεύγει τις απρόβλεπτες πτώσεις για να βρίσκει ευκαιρίες. Ο Μπάφετ εστιάζει στην αξία μιας μετοχής κατά την αγορά με βάση τις μελλοντικές δυνατότητες, ανεξάρτητα από το τι κάνει η συνολική αγορά.
Βασικά συμπεράσματα
- Μην συσσωρεύετε μετρητά, διατηρήστε τα χρήματά σας ενεργά επενδυμένα σε ποιοτικές επιχειρήσεις.
- Αγνοήστε τις προβλέψεις της αγοράς και επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε μεμονωμένες επιχειρήσεις.
- Επικεντρώστε τα περιουσιακά σας στοιχεία στις καλύτερες ιδέες σας αντί να διαφοροποιείστε ευρέως.
- Ορίστε τον κίνδυνο ως μόνιμη απώλεια, όχι ως βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.
- Κάντε την αυτοβελτίωση την κορυφαία επενδυτική σας προτεραιότητα.
- Επιδιώξτε ένα σταθερό ταμπεραμέντο έναντι της ακατέργαστης διάνοιας όταν επενδύετε.
- Αποφύγετε προκαθορισμένες φόρμουλες κατανομής περιουσιακών στοιχείων, πηγαίνετε εκεί όπου υπάρχει αξία.
- Συμβουλεύει να αποφεύγετε το κερδοσκοπικό day trading αν δεν έχετε πλεονέκτημα υπέρ της μακροπρόθεσμης ιδιοκτησίας επιχειρήσεων.
- Κρίνετε την ανάπτυξη από την οικονομία και τις αποδόσεις που δημιουργεί.
- Αγοράστε εξαιρετικές εταιρείες σε δίκαιες τιμές αντί να περιμένετε τις καταρρεύσεις.
Συμπέρασμα
Αποφεύγοντας τα συνήθη σφάλματα της διακράτησης υπερβολικών μετρητών, του προγνωστικού συγχρονισμού της αγοράς, της υπερβολικής διαφοροποίησης, της λανθασμένης εκτίμησης του κινδύνου, της υποεπένδυσης στον εαυτό σας, της υπερβολικής εμπιστοσύνης στο IQ, της προσκόλλησης σε μοντέλα κατανομής, της κερδοσκοπίας, του κυνηγιού της «ανάπτυξης» και της αναμονής για διορθώσεις, μπορείτε να γίνετε ένας επιτυχημένος επενδυτής στα πρότυπα του Buffett και του Munger. Η σοφία τους δείχνει ότι η επενδυτική αριστεία προέρχεται από το να πηγαίνεις ενάντια στο ρεύμα, να αγνοείς τον βραχυπρόθεσμο θόρυβο, να εστιάζεις στα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, να μαθαίνεις συνεχώς και να αναπτύσσεις συναισθηματική πειθαρχία. Με τη σωστή νοοτροπία και την αφοσίωση στην αυτοβελτίωση, μπορείτε κι εσείς να επιτύχετε επενδυτική επιτυχία.
Μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τα επενδυτικά σας αποτελέσματα αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη και ακολουθώντας τις αρχές του Μπάφετ και του Μάνγκερ. Όπως είπε ο Buffett, «καταφέραμε να τα πάμε αρκετά καλά» αναγνωρίζοντας ότι «οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι κάνουν πολύ χαζά πράγματα».
Steve Burns, New Trader U
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

