Capital Economics: Ράλι στις μετοχές και το δεύτερο τρίμηνο, comeback στα ομόλογα – Θα ξεχωρίσει το ελληνικό story

Capital Economics: Ράλι στις μετοχές και το δεύτερο τρίμηνο, comeback στα ομόλογα – Θα ξεχωρίσει το ελληνικό story

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι μετοχές βίωσαν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο και, ενώ πολλά καλά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί, η Capital Economics πιστεύει ότι μπορούν να επεκτείνουν το νικηφόρο σερί τους. Αντίθετα, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο αλλά έχουν περιθώρια για ράλι και οι μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταλυτικές για αυτό.

Το παρακάτω διάγραμμα καταγράφει τις αποδόσεις μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων μέχρι στιγμής από τις αρχές του έτους και αποκαλύπτει μια σαφή νίκη των risk assets, όπως οι μετοχές, έναντι των “ασφαλών” καταφυγίων, που θεωρητικά είναι τα ομόλογα. Όπως πάντα, υπάρχουν εξαιρέσεις: οι μετοχές της Λατινικής Αμερικής έχουν δυσκολευτεί και η ευαισθησία των REITs στις αποδόσεις των ομολόγων τις έχει επιβαρύνει, ενώ ο χρυσός έχει ξεπεράσει σημαντικά τα περισσότερα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Σε γενικές γραμμές όμως επικράτησε αισιόδοξη διάθεση στο πρώτο τρίμηνο.

μετοχές

Αυτή η θετικότητα είναι επίσης εμφανής σε μετρήσεις των ασφαλίστρων κινδύνου και της μεταβλητότητας: ο δείκτης MOVE που δείχνει τη μεταβλητότητα των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων έφτασε σε νέα χαμηλά 2 ετών αυτή την εβδομάδα και η μεταβλητότητα σε άλλες αγορές έχει υποχωρήσει παρόμοια αυτό το τρίμηνο. Ιστορικά, τέτοια χαμηλά επίπεδα ασφαλίστρων κινδύνου συνάδουν με χαμηλές περαιτέρω αποδόσεις στα risk assets και μπορεί επίσης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πιθανό εφησυχασμό των επενδυτών και τους αυξανόμενους κινδύνους για τις αγορές.

μετοχές

Πράγματι, η Capital Economics πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών για πολλά risk assets είναι ήδη πίσω μας. Για παράδειγμα, τα εταιρικά πιστωτικά spreads φαίνεται να έχουν ελάχιστο περιθώριο πτώσης. Τα spreads στην περιφέρεια της ευρωζώνης το ίδιο και δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν ενεργειακά εμπορεύματα – τα assets με τις κορυφαίες επιδόσεις μέχρι στιγμής στο α’ τρίμηνο χάρη σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και το άνθρακα– καταγράψουν πτώση.

Αλλά η Capital Economics πιστεύει ότι οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να “τρέχουν” στο επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο β’ τρίμηνο. Ομολογουμένως, η συνεχιζόμενη ισχυρή απόδοση των αμερικανικών μετοχών οφείλεται εν μέρει στη συμπίεση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών στις ΗΠΑ, και τώρα φαίνεται αρκετά περιορισμένο. Αλλά μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω. Και οι προσδοκίες για τα κέρδη μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται ,εάν η οικονομία των ΗΠΑ αποφύγει την ύφεση, όπως αναμένεται ότι θα συμβεί.

Εάν οι μετοχές συνεχίσουν το νικηφόρο σερί τους, η κάποτε ισχυρή πρόβλεψη της Capital Economics για το τέλος του 2024 των 5.500 μονάδων για τον S&P 500 (που ορίστηκε στα μέσα του 2023) θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Αλλά το βασικό σημείο είναι ότι τελικά ο οίκος πιστεύει πως υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για ανοδική πορεία – η μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του για το τέλος του 2025 για τον S&P 500 παραμένουν οι 6.500 μονάδες.

Όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, έχουν κινηθεί υποτονικά σε σχέση με το ράλι-ρεκόρ που σημείωσαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Αλλά και σε αυτά, τα πράγματα θα βελτιωθούν. Η άποψη της Capital Economics είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια περισσότερο απ’ ό,τι προεξοφλούν οι επενδυτές στις περισσότερες οικονομίες, αφήνοντας τα ομόλογα με σημαντικά περιθώρια ράλι φέτος. Και πιστεύει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων των Fed, ΕΚΤ και BoE– θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τον Ιούνιο που φαίνεται σαν ένας εύλογος καταλύτης για να “τρέξει” η αγορά ομολόγων.

μετοχές

Ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα η Capital Economics θεωρεί πως το story τους ειναι θετικό. Όπως σημειώνει εκτιμά πως τα ελληνικά spreads θα υποχωρήσουν κατά 15 μονάδες βάσης το επόμενο διάστημα τονίζοντας πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας η οποία δεν προκαλεί καμία ανησυχία – αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες οικονομίες όπως Ιταλία και Γαλλία, θα στηρίξει τα ελληνικά assets. Η Ελλάδα όπως και η Πορτογαλία, τονίζει, δεν απέχουν πολύ από τους στίχους που έχουν θέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα (χρειάζονται προσαρμογή της τάξης του 1% ή χαμηλότερα), με την μείωση του δείκτη χρέους να συνεχίζεται.

μετοχές

“Συνολικά πιστεύουμε ότι τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα ενδέχεται να έχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις το επόμενο τρίμηνο και το υπόλοιπο του 2024”, καταλήγει η Capital Economics.

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο