Χ.Α (8 Ιουλίου 2024)- Παρατηρητικός: Αυτό κι αν ήταν έκπληξη…- Υπάρχουν δρομείς που να τρέχουν με την όπισθεν;- Οι 9 στους 10 αγοράζουν με τον Ντελάλη…

ΕΧΑΕ: Αυτό κι αν ήταν έκπληξη… Βέβαια το κακό είχε παραγίνει, κάποια στιγμή θα αντιδρούσε… Η έκθεση των αναλυτών της Eurobank πάντως δεν ήταν η αιτία. Απλά, δεν έπαιρνε άλλο η κατηφόρα, θα γκρεμοτσακιζόταν το κάρο της.

 • Με τον ΓΔ στο +62% στο 30μηνο (δυόμισι χρόνια) η μετοχή τους γράφει +31,7%. Με χαμηλά – υψηλά στα 2,9500 με 6,1300 ευρώ έκλεισε σήμερα στο +3,61% στα 4,8850. Αποτιμάται οριακά χαμηλότερα των 295 εκατ. ευρώ.

***

 • ΤΙΤΑΝΑΣ: Δυναμική αντίδραση σήμερα με άνοδο 3,81% στα 29,9500 ευρώ και στο υψηλό της ημέρας. Με τον ΓΔ στο +62% στο 30μηνο (δυόμισι χρόνια) η μετοχή του γράφει +124%. Με χαμηλά – υψηλά στα 10,6500 με 32,2000 ευρώ. Αποτιμάται οριακά χαμηλότερα των 2,35 δισ.ευρώ.
 • ΙΝΤΕΚ: Τέταρτη ημέρα ανόδου και από τα 5,5000 ευρώ στα 5,9500 ευρώ με 72 χιλ. τμχ να αλλάζουν χέρια στο 4ήμερο. Από την 25.07.2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους, ποσού € 0,20 ανά μετοχή.
 • AUTOHELLAS:  Τέταρτη ημέρα ανόδου και από τα 11,4000 ευρώ στα 11,9500 ευρώ με 55 χιλ. τμχ να αλλάζουν χέρια στο 4ήμερο. Νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΟΤΟΕΛ στα 18,00 από 16,85 ευρώ έδωσαν οι αναλυτές της NBG Securities σε έκθεσους την περασμένη εβδομάδα σμε σύσταση Υπεραπόδοσης.
 • ΠΕΙΡ + ΑΛΦΑ: Ξεχώρισαν σήμερα από τη 4άδα, καιρός τους ήταν… Με αμφότερες να αδικούν τους εαυτούς των…

ΕΧΑΕ

***

ΔΡΟΜΕΑΣ: Υπάρχουν δρομείς που να τρέχουν με την όπισθεν; Οσο κι αν φαίνεται παράξενο ο… σερραίος είναι η χαρακτηριστικότερη απόδειξη του φαινομένου. Με τον ΓΔ στο +62% στο 30μηνο (δυόμισι χρόνια) η μετοχή του γράφει -15,8%. Με χαμηλά – υψηλά στα 0,2680 με 0,4500 ευρώ έκλεισε σήμερα στο -3,37% στα 0,3150. Αποτιμάται οριακά χαμηλότερα των 11 εκατ. ευρώ.

***

ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ αγοράζει με τον Ντελάλη… Οι 9/10 δεν έχουν την αντίληψη τι αξίζει αλλά ακολουθούν το χρήμα ή την σοφία της Αγέλης. Το παρατηρείς παντού σε όλα τα Forum, viber, FB ομάδες κτλ δεκάδες μηνύματα ανεβαίνουν ανά ώρα αναμασώντας τις ίδιες 25-30 μετοχές .. Για να μην πω 15-20!

Με ατάκες του τύπου

 • “ Δικαιούται το πεντάρι”
 • “ Εγώ την μπαουλιάζω”,
 • ” Κάτω από 0,666 μόνο αγορές¨
 • “ Εμεινε πίσω και χρωστάει”
 • “ Ανακοίνωσαν ότι αναμένουν ΧΧΧΧΧ EBITDA΅
 • Και άλλα άνευ ουσίας και αιτιολόγησης. Και πάρε κόσμε καρδούλες, likes, χάχανα και ευχολόγια.

ΚΙ ΑΣ έχουν τρέξει απίστευτα και αρχίζουν να μη δικαιολογούν ούτε κατά προσέγγιση τα νούμερά τους…

***

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ χαρτοφυλάκιο είναι ένα χαρτοφυλάκιο του οποίου οι επενδύσεις συμπεριλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων όπως π.χ μετοχές, ομόλογα,  ETFs κτλ.

 • Οι επενδυτές με μία ισορροπημένη κατανομή στο χαρτοφυλάκιο τους, ώστε να περιλαμβάνει επενδύσεις χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου μπορούν να αποφύγουν την έκθεση σε υπερβολικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, απολαμβάνοντας όμως αντίστοιχα χαμηλότερες συνολικές αποδόσεις.

Επιθετικό / Αμυντικό χαρτοφυλάκιο είναι δύο διαφορετικού τύπου χαρτοφυλάκια που δημιουργούν οι θεσμικοί αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές ανάλογα με τις προσδοκίες τους για τις μελλοντικές αποδόσεις των αγορών.

 • Αμυντικό χαρτοφυλάκιο

Οι υποστηρικτές της δημιουργίας αμυντικών χαρτοφυλακίων θεωρούν ότι οι τιμές των μετοχών βρίσκονται κοντά στα πραγματικά τους επίπεδα, δηλαδή έχουν ενσωματώσει όλους τους παράγοντες που τις επηρεάζουν.

 • Συνεπώς, ο επενδυτής αντί να αναζητεί ευκαιρίες απλά επιλέγει ένα βαθμό κινδύνου που είναι ανεκτός για αυτόν και στη συνέχεια δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο που να ανταποκρίνεται σε αυτό το βαθμό.

Η αμυντική στρατηγική εφαρμόζεται τόσο στην επιλογή των μετοχών (security selection), όσο και στην κατανομή του χαρτοφυλακίου (asset allocation).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ

 • Επιθετικό χαρτοφυλάκιο

Αντίθετα, οι οπαδοί της επιθετικής επιλογής μετοχών και κατανομής χαρτοφυλακίου θεωρούν ότι διαθέτουν τρόπους και γνώσεις για να ξεπεράσουν τους υπόλοιπους επενδυτές  και να ανακαλύψουν πρώτοι μετοχές που θα εμφανίσουν σημαντικές αποδόσεις στο επόμενο διάστημα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (ΥΠΗΡΞΑΝ): ΤΕΝΕΡΓ, CENER, ΙΝΛΟΤ, ΛΑΒΙ, ΙΝΤΚΑ, ΙΝΚΑΤ και αρκετές ακόμη

 • Μικτό χαρτοφυλάκιο

Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να εφαρμόσει κάποιος έναν συνδυασμό των δύο στρατηγικών, δηλαδή να είναι επιθετικός στην επιλογή μετοχών, αλλά να ακολουθεί αμυντική τακτική στην κατανομή του χαρτοφυλακίου του.

***

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Η Αγορά αρέσκεται να τιμωρεί με τον δικό της τρόπο, τους ανυπόμονους, τους βιαστικούς, τους άπληστους…

**

ΥΓ. Άλλο η ήρα, άλλο το στάρι. Μην ξεχνιόμαστε. Τα μαθήματα πρέπει να τα εμπεδώνουμε

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

ΕΧΑΕ

 • Σήμερα στο… Παρατηρητήριο ο Ζ.Κ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο