Χ.Α.: Δείτε την πραγματικότητα, συνειδητοποιείστε ότι έχουμε αλλάξει επίπεδο (Ο Παρατηρητικός)

ΕΔΩ που τα λέμε δεν μου… κάθισε και πολύ καλά αυτό το +4,2%. Κάπως παραπλανητικό το βρίσκω, αλλά εύχομαι να πέφτουν έξω οι προαισθήσεις μου.

 • Από την άλλη το προχθεσινό κλείσιμο στις… 1111 μονάδες υποσχόταν από μόνο του μία καλή συνεδρίαση, αν μη τι άλλο. Καρέ το άσου ήταν αυτό.

**

Πάντως χθες δεν αγόραζε το επενδυτικό κοινό “μικρής εμβέλειας” και ατυχώς γι αυτό, αφού μόλις προχθές άδειαζε τα χαρτιά του, προφανώς φοβισμένο και κυρίως απογοητευμένο.

**

ΜΑΛΙΣΤΑ είχαν κλείσει ανοίγματα και είχαν δημιουργηθεί ταμειακά διαθέσιμα στα περισσότερα των χαρτοφυλακίων μου ανέφεραν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

**

ΑΣ ΕΧΟΥΝ κι αυτό υπόψη τους οι μη αυτόνομα κινούμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο επενδυτές:

 • Είναι εύκολο να ξοδεύουν τα χρήματα άλλων ανθρώπων, ειδικά όταν παίρνουν προμήθεια. Θυμηθείτε, χωρίς πώληση δεν υπάρχει προμήθεια.

**

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Δείτε την πραγματικότητα, συνειδητοποιείστε ότι έχουμε αλλάξει επίπεδο, απαρνηθείτε επιτέλους τη μεμψιμοιρία και αντιληφθείτε ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Σαν κεντρική ιδέα, στο μυαλό μας…

**

Ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο είναι ένα χαρτοφυλάκιο του οποίου οι επενδύσεις συμπεριλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων όπως π.χ μετοχές, ομόλογα,  ETFs κτλ.

 • Οι επενδυτές με μία ισορροπημένη κατανομή στο χαρτοφυλάκιο τους, ώστε να περιλαμβάνει επενδύσεις χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου μπορούν να αποφύγουν την έκθεση σε υπερβολικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, απολαμβάνοντας όμως αντίστοιχα χαμηλότερες συνολικές αποδόσεις.

Επιθετικό / Αμυντικό χαρτοφυλάκιο είναι δύο διαφορετικού τύπου χαρτοφυλάκια που δημιουργούν οι θεσμικοί αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές ανάλογα με τις προσδοκίες τους για τις μελλοντικές αποδόσεις των αγορών.

 • Αμυντικό χαρτοφυλάκιο

Οι υποστηρικτές της δημιουργίας αμυντικών χαρτοφυλακίων θεωρούν ότι οι τιμές των μετοχών βρίσκονται κοντά στα πραγματικά τους επίπεδα, δηλαδή έχουν ενσωματώσει όλους τους παράγοντες που τις επηρεάζουν. Συνεπώς, ο επενδυτής αντί να αναζητεί ευκαιρίες απλά επιλέγει ένα βαθμό κινδύνου που είναι ανεκτός για αυτόν και στη συνέχεια δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο που να ανταποκρίνεται σε αυτό το βαθμό.

Η αμυντική στρατηγική εφαρμόζεται τόσο στην επιλογή των μετοχών (security selection), όσο και στην κατανομή του χαρτοφυλακίου (asset allocation).

 • Επιθετικό χαρτοφυλάκιο

Αντίθετα, οι οπαδοί της επιθετικής επιλογής μετοχών και κατανομής χαρτοφυλακίου θεωρούν ότι διαθέτουν τρόπους και γνώσεις για να ξεπεράσουν τους υπόλοιπους επενδυτές  και να ανακαλύψουν πρώτοι μετοχές που θα εμφανίσουν σημαντικές αποδόσεις στο επόμενο διάστημα.

 • Μικτό χαρτοφυλάκιο

Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να εφαρμόσει κάποιος έναν συνδυασμό των δύο στρατηγικών, δηλαδή να είναι επιθετικός στην επιλογή μετοχών, αλλά να ακολουθεί αμυντική τακτική στην κατανομή του χαρτοφυλακίου του.

***

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Η Αγορά αρέσκεται να τιμωρεί με τον δικό της τρόπο, τους ανυπόμονους, τους βιαστικούς, τους άπληστους…

**

ΥΓ. Άλλο η ήρα, άλλο το στάρι. Μην ξεχνιόμαστε. Τα μαθήματα πρέπει να τα εμπεδώνουμε

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

 • Σήμερα στο… Παρατηρητήριο ο Ζ.Κ

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
   
  Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο