Χ.Α.Α- 18.7.2023: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (;) Νο.2

Ίσως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή την περίοδο σε κάποιον επενδυτή που ασχολείται χρόνια με το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι οι μετοχές που έχει στο χαρτοφυλάκιό του να μην ακολουθούν την τάση, ή ακόμα χειρότερα να τις έχει αρκετά χρόνια και να είναι μετά από τέτοιο ράλι κάτω από την τιμή που τις αγόρασε.

SPREADS
ΧΩΡΑ
ΑΠΟΔΟΣΗ %
Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ
3,90
+1,46
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
3,19
+0,75
ΙΣΠΑΝΙΑ
3,50
+1,06
ΙΤΑΛΙΑ
4,15
+1,71

**

 • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ιδιαίτερη προσοχή στην ούτως ή άλλως ακραία υποτιμημένη στο ταμπλό εταιρεία της ELINOIL και της μετοχής της. πέντε πάνω – πέντε κάτω θα βρεθεί η λύση. Ο όμιλος της ΕΛΙΝ είναι πλέον πραγματική δύναμη πυρός…
 • Έρχονται νέα deals στις ασφαλιστικές: Στο στόχαστρο Groupama και Interlife γράφει η ειδική του κλάδου /www.crisismonitor.gr/author/eermeidou, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις παραγόντων του ασφαλιστικού κύκλου…
 • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Αγοράζεις κάτι πολύ κάτω από την αξία του…. ΙΝΛΙΦ και ΕΛΙΝ…

Ίσως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή την περίοδο σε κάποιον επενδυτή που ασχολείται χρόνια με το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι οι μετοχές που έχει στο χαρτοφυλάκιό του να μην ακολουθούν την τάση, ή ακόμα χειρότερα να τις έχει αρκετά χρόνια και να είναι μετά από τέτοιο ράλι κάτω από την τιμή που τις αγόρασε.

 • Η στήλη (Παρασκήνιο της Αγοράς), το τελευταίο διάστημα και με αφορμή σχετικά θέματα που έχει δημοσιεύσει, γίνεται αποδέκτης τέτοιων μηνυμάτων. Ο επενδυτής συνήθως κοιτάει βέβαια τη μετοχή που έχει και δεν του αποδίδει σε σύγκριση με άλλες που παρακολουθεί.

Αυτό λέγεται «κόστος αναμονής» και στην αρχή δεν ενοχλεί αλλά όσο ανεβαίνει η αγορά και οι άλλες μετοχές, τόσο εγκλωβίζεται και αναζητά λύση ο επενδυτής.
Η λύση είναι βέβαια η διασπορά στο χαρτοφυλάκιο.

 • Από την άλλη προφανώς και δεν έχουμε μόνο 2 ή 3 μετοχές που… αδιαφορούν.
  Το δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής αναφερόταν σε 4 βαριά χαρτιά που δεν έχουν ακολουθήσει την τάση φέτος.
  Σήμερα, αναφερόμαστε σε 10 μικρομεσαία που αν κάποιος επενδυτής τα είχε αγοράσει 2 ή 3 ή και 5 χρόνια πριν είναι πιθανό να έχει απηυδήσει!

Κορυφαίες σε υποαπόδοση οι εταιρείες ακινήτων

BriQ Properties, Intercontinental International, Prodea και Premia έχουν τα τελευταία χρόνια μείνει στάσιμες και κάποιοι επενδυτές ανάλογα με το πότε αγόρασαν έχουν και ζημιά.
Η Premia έχει καταγράψει ένα καλό σερί ανοδικών συνεδριάσεων τις τελευταίες μέρες και έχει άνοδο από την αρχή του έτους 27%.
Όμως αν κάποιος αγόρασε για παράδειγμα στα τέλη του 2020 χάνει 15%.
Η BriQ από την αρχή του έτους ενισχύεται μόλις 2,5%, η Prodea χάνει 12% και η Intercontinental International χάνει 7%.
Από το τέλος του 2020 η ΙΝΤΕΡΚΟ είναι στην ίδια τιμή όπως και η ΜΠΡΙΚ, οι οποίες στο μέλλον θα συγχωνευτούν.
Η ΠΡΟΝΤΕΑ επίσης δεν έχει δει άνοδο τα τελευταία 3,5 έτη.

Το μόνο ΜΕΖΖ που δεν έχει τρέξει

Η κατηγορία ΜΕΖΖ έχει 4 μετοχές. Οι 3 δίνουν επιστροφή κεφαλαίου που η απόδοση ξεπερνά το 18%.
Η μόνη που δε θα δώσει όπως φαίνεται είναι η Cairo Mezz και είναι και η μόνη μετοχή που δεν έχει κινηθεί ανοδικά.
Την ώρα που Sunrise και Galaxy έχουν καταγράψει επικό ράλι και την ώρα που η Phoenix θα δώσει δεύτερη φορά επιστροφή με απόδοση άνω του 20%, η Cairo χάνει 3% στα τελευταία 3,5% έτη αλλά έχει άνοδο 37% από την αρχή του έτους.
Η ΦΒΜΕΖΖ έχει άνοδο 60% περίπου, ενώ τα άλλα δύο έχουν άνοδο πάνω από 140%.

Οι άλλες 5

Foodlink και ΕΛΓΕΚΑ δύο εταιρείες ομοειδείς επίσης δεν έχουν δώσει κίνηση, ενώ εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν δείξει κάτι στο χρηματιστήριο.
Ίσως μέρος της ευθύνης της απόδοσης αυτής να την έχουν τα θεμελιώδη που δεν είναι υποστηρικτικά.
Άλλες τρεις μετοχές που τα θεμελιώδη τους δε συγκινούν συμπληρώνουν τη δεκάδα.
Η Χαϊδεμένος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια με τις ζημιές να ροκανίσει τα ίδια κεφάλαια.
Η Fieratex επίσης δεν έχει δώσει κάποιο λόγο για άνοδο από τα μεγέθη που δημοσιεύει και η Κυριακούλης έχει επίσης ζημιές τα τελευταία χρόνια και μείωση ιδίων κεφαλαίων, ενώ κάποιες έκτακτες ζημιές είχαν δημιουργήσει κύμα πωλήσεων πριν λίγο διάστημα.

Γιώργος Κατικάς@Β.Ν

Ατζέντα (18/7/2023 – 23/7/2023)

Σήμερα, Τρίτη, οι μετοχές της Epsilon Net (0,074 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2022, η Δάιος Πλαστικά έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον Μάιο 2023.

AYΡIO Τετάρτη οι μετοχές της Alpha Αστικά Ακίνητα θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα 0,26 ευρώ/μετοχή.

Την Πέμπτη η Eurobank έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η Ideal Holdings έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την ΑΜΚ με την έκδοση 7.869.000 μετοχών με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ εκάστη, η οποία θα καλυφθεί εξολοκλήρου σε μετρητά, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων και με δυνατότητα μερικής κάλυψης της εν λόγω αύξησης.

Την Παρασκευή οι μετοχές της Mevaco θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,12 ευρώ/μετοχή, η Βιοτέρ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Μάιο. Τέλος, την Παρασκευή λήγουν τα δικαιώματα σε μετοχές & ΣΜΕ και τα δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

****

Στο εξωτερικό σήμερα, Τρίτη, ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή για τον Ιούνιο. Από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, ανακοινώνουν οι Bank of America, Bank of New York Mellon, Morgan Stanley και Charles Schwab.

ΑΥΡΙΟ Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο σε Μεγ. Βρετανία και Ευρωζώνη, αλλά και οι άδειες οικοδομής για τον ίδιο μήνα στις ΗΠΑ. Οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου δημοσιεύουν οι Abbott Labs, Goldman Sachs (Dow Jones), Halliburton, Nasdaq, U.S. Bancorp, Netflix (ΜΤΚ), Tesla (ΜτΚ), IBM (Dow Jones – ΜτΚ) και United Airlines (ΜτΚ).

Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης Philadelphia Fed με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, καθώς και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Ιούνιο. Σειρά ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων έχουν οι Biogen, Freeport-McMoRan, Johnson & Johnson (Dow Jones), Philip Morris και Travelers Companies (Dow Jones).

ΚΑΙ την Παρασκευή οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύουν οι American Express (Dow Jones) και Schlumberger.

MOST ACTIVE SHARES – WALL STREET

*****

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας.

Οι μετοχές είναι αναλώσιμες…

Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο