Χ.Α.Α 25 ΙΑΝ. 2024: “Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ’ εν ολίγοις πολλά”…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΣΟΥΣ του ΣΠΟΡ:

 • Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά ενός επενδυτή διαδραματίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο φόβος και η απληστία είναι οι χειρότεροι εχθροί, καθώς οδηγούν τους επενδυτές στο να χάνουν την διαύγεια πνεύματος.

Το επενδυτικό σας στυλ θα πρέπει να ταιριάζει 100% με την προσωπικότητα σας, έτσι ώστε να ανταπεξέρχεστε ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς. Η καλύτερη επενδυτική στρατηγική είναι αυτή που επιτρέπει το καθαρό μυαλό και την πλήρη ουδετερότητα των συναισθημάτων σας.

 • Ο συναισθηματισμός είναι ο χειρότερος επενδυτικός σύμβουλος και ποτέ δεν πρέπει να είστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τις τοποθετήσεις σας. Να δένεστε με τους τους ανθρώπους σας, όχι με τις επενδύσεις σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ (1): Εάν είστε άτομο που δεν αρέσκεται στον κίνδυνο, αποφύγετε τις ημερήσιες συναλλαγές (day-trading) και ποτέ μην χρησιμοποιήσετε μόχλευση κεφαλαίου (capital leverage)

ΠΡΟΣΟΧΗ (2):  Εάν είστε αρχάριος, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας έναν δοκιμαστικό λογαριασμό (demo account) για να δοκιμάσετε τις δεξιότητες σας, πριν προχωρήσετε σε συναλλαγές με πραγματικά χρήματα (real account)

**********

επενδυτή

 • ΔΕΗ
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 • ΒΙΟΧΑΛΚΟ
 • ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
 • CAIROMEZZ 

επενδυτή

 • Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ και TITC

επενδυτή

 • Σύσταση “αγορά” και τιμή – στόχο τα 14,7 ευρώ δίνει ανάλυση της Optima Bank για την Αεροπορία Αιγαίου. Παράλληλα, περιλαμβάνει τον τίτλο στις κορυφαίες επιλογές της.
 • Σε υψηλά 187 μηνών η Ιντρακόμ (+2,27%), σε υψηλά 17 μηνών η Lavipharm (+7,32%) και σε υψηλά 16 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+7,14%).
 • ΦΟΥΡΛΗΣ: Αν τελείωσε ο… λονδρέζος τις ρευστοποιήσεις του θα πάρει ανάσες η μετοχή που ενισχύεται σήμερα έως το +6,7% στα 4,2350 και στα 4,1350 στο κλείσιμο.
 • ΟΤΕ: Λέτε; Να μην τον ματιάσουμε, να πάρουν μία δόση χαράς οι ταλαίπωροι πιστοί του…
 • ΕΧΕΙ ΝΕΑ ο ΠΑΙΡΗΣ (;), εξ ου και η άρνηση υποχώρησης της μετοχής που χτυπάει την θύρα των 1,4000 ευρώ
 • ΝΤΡΟΠΗ για το ΧΑ, έστω κι αν διαπραγματεύονται στην ΕΝ.Α, οι μετοχές εταιρειών όπως αυτές των VIDANO, MASTIHA, OPTRON. Εξοργιστική η όλη εικόνα – παρουσία τους. Απαράδεκτες καταστάσεις… Τι τις έβαλαν οι… ευλογημένοι;;
 • ΦΒΜΕΖΖ: Τελικά αποδείχτηκε το καλύτερο MEZZ αν και το υποστήριζαν ελάχιστοι….
 • +1,57% ο DAX, οδεύει για νέο ιστορικό παρά τα συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα για την πορεία της γερμανικής οικονομίας…
 • Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ο ΓΔ είναι άλλη ιστορία, δημιούργημα νοσηρών εγκεφάλων και σταματάμε εδώ… Τι μας φταίει η… πιεσούλα μας; ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΑΧΡΗΣΤΟΙ με mark triple AAA αρνητικό.
 • Επιτέλους αντέδρασε ο ΦΡΛΚ αφού οι πωλητές άδειασαν περί τα 1,5 εκατ. τμχ στις προηγούμενες 4 ημέρες.
 • ΛΑΒΙΦΑΡΜ: Να είχαμε δέκα σαν και τους δικούς της στο ταμπλό στη μικρομεσαία κατηγορία και η αγορά θα ήταν πολύ πιο ζωντανή και απείρως πιο ενδιαφέρουσα.
 • AEGEAN AIRLINES: Στο διάδρομο απογείωσης, αναμένει το σήμα από τον ελεγκτή της τερματικής κυκλοφορίας…

TEXNIKA

επενδυτή

επενδυτή

Ατζέντα ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

 • (23/1/2024 – 28/1/2024)

Σήμερα Πέμπτη η Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου/12μήνου 2023, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Δεκέμβριο 2023, καθώς και την εξέλιξη του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος και της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών για το γ’ τρίμηνο του 2023.

Την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Δεκέμβριο 2023, ενώ αργά το βράδυ ο οίκος Scope Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της χώρας (προηγούμενη αξιολόγηση “BBB” – επενδυτική βαθμίδα).

******

ATZENTA EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη το πρωί δημοσιεύεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος από το ινστιτούτο IFO (Ιανουαρίου), ενώ στις 15.15 αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια του ευρώ. Λίγο αργότερα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση για τη μεταβολή του ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2023 των ΗΠΑ (προκαταρκτικά στοιχεία), την ίδια ώρα με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, ενώ στις 17.00 είναι η σειρά των πωλήσεων νέων κατοικιών. Οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου δημοσιεύει η Dow (Dow Jones).

Την Παρασκευή είναι η σειρά του δείκτη PCE (μεταβολή τιμών ειδών ιδιωτικής κατανάλωσης) για τον Δεκέμβριο, αριθμό τον οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν της η Fed για τη μεταβολή των επιτοκίων του δολαρίου. Τέλος, η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των American Express (Dow Jones) και Colgate-Palmolive.

επενδυτή

Καλύτερες αποδόσεις του 2024:

 1. MONTA (+40,31%)
 2. ΦΒΜΕΖΖ (+39,07%)
 3. ΚΟΥΑΛ (+31,58%)
 4. ΜΙΝ (+30,19%)
 5. ΣΑΝΜΕΖΖ (+29,83%)
 6. ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+27,47%)
 7. ΑΣΤΑΚ (+24,7%)
 8. ΓΚΜΕΖΖ (+22,91%)
 9. ΦΡΙΓΟ (+21,8%)
 10. ΠΑΙΡ (+20,98%).

*****

ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης στις μετοχές τους σε περίπτωση γενικευμένης διόρθωσης… (Φύλαγε τα ρούχα σου, εν προκειμένω, για να έχεις τα μισά…)

επενδυτή

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

επενδυτή

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι αναλύσεις και εκτιμήσεις που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο