Χ.Α.Α: Αυτά φίλοι μας γράφονται από πριν κι όχι μετά, ως απλές διαπιστώσεις… 

  • Στις 17.11.2022 λοιπόν γράφαμε…

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ – απάντηση: EINAI εμφανέστατη – τουλάχιστον προσωπικά – η προσπάθεια που καταβάλλεται στο να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεμάχια στις χαμηλότερες -ει δυνατόν- τιμές από τους κινούντες τα νήματα της κάθε περίπτωσης.

  • Δεν θα αργήσει η στιγμή πάντως, που θα υποχρεωθούν να ανεβάσουν τα bids τους γιατί χαρτιά στα καλά έως πολύ καλά θα εξακολουθήσουν να μην βρίσκουν. Αλλωστε, γνωρίζουν ότι εδώ θα βγάλουν τα σπασμένα για πολλοστή φορά…

Δεν χρειάζεται να επηρεάζεστε από τις πορείες των δεικτών, σας το επαναλαμβάνουμε συνεχώς μη τυχόν και το εμπεδώσετε. Γιατί οι περισσότεροι εξ υμών είστε αγύριστα κεφάλια, εμφανώς λόγω έλλειψης επενδυτικής παιδείας. Μπορεί να γινόμαστε δυσάρεστοι, αλλά δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Εχουμε φάει 35 και πλέον χρόνια στις αγορές και θα μας επιτρέψετε κάτι να ξέρουμε-μάθει παραπάνω.

  • Στην πλέον μαύρη περίοδο της ελληνικής χρηματιστηριακής ιστορίας με διαλυμένους τους δείκτες και όμως επτά (7) δεκάδες μετοχών χάρισαν απίστευτα κέρδη σε όσους είχαν την πνευματική διαύγεια και δεν επηρεάζονταν από δείκτες, χάρακες, χαράδρες, σαμπουάν και ρυάκια, ποτάμια και οχυρά, ενώ παράλληλα επένδυαν σε αυτές. Μιλάμε μάλιστα για αποδόσεις από 200% μέχρι 3000% συνολικά και κατά μέσον όρο ετησίως κατά 30% με 500%…
****
ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΓΕΝΙΚΗ: Στα ερωτήματα… Αν έχετε κάνει καλά που έχετε αγοράσει την τάδε ή την δείνα μετοχή, καθώς και τι τιμές μπορεί να περιμένετε μελλοντικά, δεν απαντάμε. Και είναι τόσα πολλά… Μην μας παρεξηγείτε, αλλά αυτά δεν άπτονται των … καθηκόντων μας.
  • ΕΠΙΣΗΣ για όσες εταιρείες έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη. Ο ελεύθερος χρόνος μας είναι ελάχιστος.

****

ΣΧΟΛΙΟ: Το αποτέλεσμα το δικό μας μετράει και όχι η τρέλα που κουβαλάνε οι περισσότεροι στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αλλωστε, γιατί να διαφέρει το Χ.Α από τους υπόλοιπους κοινωνικούς ιστούς;

  • Επομένως ακολουθούμε τους επιτυχημένους, τους οραματιστές και αγωνιστές επιχειρηματίες που δεν επηρεάζονται από τα εκάστοτε καθέκαστα και κοιτάνε αποκλειστικά την δουλειά τους και το σπουδαιότερο για τους υπόλοιπους, την ευημερία των επενδυτών μετόχων τους.

****

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ – TIΣ μετοχές δεν τις κυνηγάμε στο +30%, +40% και +50%, γιατί κάποια στιγμή θα τις διορθώσουν. Οταν είναι στα αζήτητα ή είναι πολύ υποτιμημένες, τότε είναι η καλύτερη περίοδος για τοποθετήσεις. Στο Χ.Α όμως έχουμε το εξής παράδοξο εδώ και πάρα πολλά χρόνια… Να αγοράζουμε ακριβά και να πουλάμε φτηνά…

****

ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ στην απόδοση ενός τίτλου την δημιουργούν τα χρονικά σημεία εισόδου και εξόδου κάθε επενδυτή, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

  • Αλλοι κερδίζουν από λίγα έως πάρα πολλά κι άλλοι χάνουν από λίγα έως πολλά. Ανάλογα, αν πρόκειται για βραχυχρόνιους παίκτες, ή άπειρους επενδυτές ή ακολουθητές τρίτων ή άπληστους ή περί συνειδητοποιημένων επενδυτών.
  • Σαν απλοϊκός κανόνας εξήγησης αυτή η αναφορά, καθότι η Αγορά είναι γένους θηλυκού και μάλιστα … ξεμυαλίστρα.

****

ΠΡΟΣΟΧΗ MEΓΑΛH σε μετοχές που τις ανεβάζουν με υποστηρικτικά (SIC) δημοσιεύματα και στοιχεία που απέχουν της πραγματικότητας.
  • Εταιρείες πχ ΑΚΙΝΗΤΩΝ δεν μπορούν να έχουν premium 25% και 35% και 50% (!!)…
Ούτε να μας γράφουν για θεαματική αύξηση του ενεργητικού, γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο ή πρέπει να υπάρχουν πολύ μεγάλα κέρδη (αυτά που ανακοινώνουν είναι της πλάκας συγκριτικά) ή πρέπει να επιβαρυνθεί το παθητικό ανάλογα. Το NAV – αυτό δηλ. που μετράει – δεν αλλάζει ουσιαστικά. ΠΡΟΣΟΧΗ, αφήστε τους να τις ανεβάζουν μεταξύ τους…
****

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ να μην ξεχνάμε ότι:-

  • “Αρχικά και βασικά, για να κερδίσουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό πρέπει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων να συμπίπτουν με τα δικά τους. Αλλιώς, μαύρο φίδι που τους έφαγε”.
****
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο