Χ.Α.Α: Χρυσοφόρα αγορά για τις εταιρείες διαχείρισης και τους μετόχους των ΜΕΖΖ

Γράφει ο Νίκος Νίκου

Η τεράστια αγορά των μη εξυπηρετούμενων  δανείων μεταφράζεται σε  χρυσοφόρα για τις εταιρείες διαχείρισης και τους μετόχους των ΜΕΖΖ .

Εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνία με τις τράπεζες όπως  Intrum, Cepal, do Value έχουν τη μερίδα του λέοντος και όπως όλα δείχνουν θα πολλαπλασιαστούν κάτω από την ομπρέλα των τριών εταιρειών που αναφέραμε καθώς υπολογίζονται  στα 115 δις ευρώ να έχουν ήδη στα χέρια τους  και διεκδικούν έξτρα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων  άνω των 15 δις ευρώ !
  • Στη κοινή λαϊκή γλώσσα μπούκωσε το σύστημα  και μεταφράζεται θετικά σε κάτι πιο σημαντικό για τους μετόχους γεμίζοντας τα ταμεία των ΜΕΖΖ με τεράστιες επιστροφές κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια γιατί το ακίνητο χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει στη πώληση ενώ τόσος μεγάλος όγκος δεν απορροφάται ούτε σε 10 χρόνια.
Οι τελευταίες εξελίξεις για τους πλειστηριασμούς, τόσο για τα παλιά δάνεια που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά τους, όσο και για τα επόμενα που βγαίνουν προς διεκδίκηση θα είναι στο επίκεντρο και όσο πιο αποτελεσματικές θα είναι στο θέμα εισπράξεων μέσω ρυθμίσεων και πλειστηριασμών άλλο τόσο θα είναι μικρότερη η πιθανότητα να πληρώσει το δημόσιο τις κρατικές εγγυήσεις που έδωσε μέσω του σχεδίου Ηρακλής.
  • Οι οικονομικές επιδόσεις τους αναδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα

Το άλλο θέμα που κυριάρχησε τίς τελευταίες μέρες  είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις, δηλαδή να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους για ακίνητα που έχουν αποκτήσει από τις Τράπεζες.
  • Μέχρι σήμερα τα ποσά στις εταιρείες διαχείρισης ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και άνω των 200 εκατ. ευρώ σε κέρδη πρό φόρων.
Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα δάνεια που πουλήθηκαν μετατράπηκαν σε ομόλογα και μπορούν να αλλάξουν χέρια στη δευτερογενή αγορά και το τονίζω, γιατί ειδικά τα senior αντιστοιχούν στα καλύτερης ποιότητας δάνεια και το κράτος εγγυήθηκε να καλύψει ενδεχόμενη ζημιά 18.7 δις ευρώ ενώ σε περίπτωση  αναβάθμισης  της χώρας είτε έρθει στις 21 Απριλίου η μετά τις εκλογές αντιλαμβάνεστε  τι έχει να συμβεί στα ΜΕΖΖ των Τραπεζών.
  • Να υπενθυμίσουμε, ότι το ΦΒΜΕΖΖ έχει ήδη δώσει επιστροφή κεφαλαίου 0.0144€ με ένα πρόχειρο υπολογισμό πχ στα 0.04€ έχει απόδοση 36% !! ενώ  περιμένουμε προς τα  τέλη του μήνα αποτελέσματα χρήσης και για τα τρία (+ΣΑΝΜΕΖΖ και ΓΚΜΕΖΖ)
Με τα κέρδη που θα ανακοινώσουν να είναι ικανοποιητικά, δηλαδή να έχουν πιάσει τους στόχους… Οπότε τα κομπιουτεράκια θα πάρουν φωτιά με την απόδοση επιστροφής κεφαλαίου σε σχέση με τη Χρηματιστηριακή τιμή πού θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα!
Εντύπωση δεν μου προκαλούν οι ανοδικές διαθέσεις πού έχουν τον τελευταίο καιρό, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι  προεξοφλούν τα όσα αναφέραμε!
*
Εύχομαι καλή Ανάσταση
με υγεία και ευημερία !
*
Εις το επανιδείν
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΥ
*
Μεθοδικός Σερίφης ⭐️
***

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο