Χ.Α.Α: Δεν βαρεθήκατε μία ζωή τα ίδια και τα ίδια; Υπάρχει ποιότητα εκεί έξω – Και εν δυνάμει και τωρινή…

Γράφει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

*****

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Μπορεί να κατέστρεψαν πάρα πολλούς, να εξαφάνισαν πολλές, πάρα πολλές δεκάδες δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που ποντάροντας πάνω τους έβγαλαν πολλά και αναμένουν να βγάλουν κι άλλα…
 • Οι πιο ολιγαρκείς αλλά και συνετοί ταυτόχρονα έχουν κλειδώσει απίστευτες αποδόσεις (ειδικά σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ) και τρέχουν μέρος από τα κέρδη τους(!!). 

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ τριετίας (15.4.2020 – 15.4.2023): 

 1. ΕΤΕ: 270%
 2. ΕΥΡΩΒ: 219%
 3. ΑΛΦΑ: 62%
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ μεταξύ τελευταίου χαμηλού και υψηλού στη τριετία
 1. ΕΤΕ: 550%
 2. ΕΥΡΩΒ: 400%
 3. ΑΛΦΑ: 280%.
Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι ξεχωριστή περίπτωση, αφού μηδένισε για μία ακόμη φορά και  επανέρχεται καθυστερημένα… Πρόλαβε όμως να δώσει ένα +200% σε χρόνο dt!!

***

ΤΑΜΠΛΟ: Υπάρχει ποιότητα εκεί έξω… Και εν δυνάμει και τωρινή… Δεκάδες είναι οι μετοχές που θα σας αφήσουν ευχαριστημένους αρκεί να τις αγαπήσετε και εσείς, έστω … υστερόβουλα (γέλια) – Δεν βαρεθήκατε μία ζωή τα ίδια και τα ίδια;; Σαν τα… γίδια;; (πολλά γέλια)

*****

SPREADS

ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 4,28 +1,85
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,28 +0,86
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,46 +1,04
ΙΤΑΛΙΑ 4,29 +1,86

*****

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ – Ξέρετε ποιοι – σχόλιο από ΑΝ@λήτης

 • ΘΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ κι ας μας… γράφουν

Για γέλια είμαστε!!! Έχουμε που έχουμε ένα χρηματιστήριο εστιασμένο σχεδόν αποκλειστικά σε εισηγμένες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε λίγο θα το κάνουμε ένα χρηματιστήριο μεγαλομετόχων και διοικητικών στελεχών!!! 

Εις υγείαν των μικρομετόχων!!! Επειδή πολλοί θα μου πουν ότι θα πρέπει να ανταμείβονται τα στελέχη που πετυχαίνουν, θα συμφωνήσω απόλυτα….

Αλλά δεν είναι αυτός ο σωστός και ηθικός τρόπος, καθώς έτσι όπως έγινε, θα πρέπει πέρα από τις οικονομικές καταστάσεις να διαβάζουμε και το σχέδιο αμοιβών της κάθε εισηγμένης, μην βρεθούμε προ απροόπτου!!! 

Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!!! Θα προτείνω κάτι πολύ απλό: Στις ΓΣ, για θέματα επιβράβευσης, ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΟΙ ΜΈΤΟΧΟΙ που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την διοίκηση της εταιρείας. 

Επιπλέον, σε περίπτωση stock options, δεν θα εκδίδονται νέες μετοχές!!! Οι μετοχές που θα διανέμονται, θα προέρχονται αυστηρά από μετοχές που θα αγοράζονται μέσω προγραμμάτων αγορών ιδίων μετοχών!!! 

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο πράγματα:

Πρώτον δεν δημιουργείται πληθωρισμός χαρτιών (dilution!!!) και δεύτερον και σημαντικότερο, οι διαφωνούντες μέτοχοι, έχουν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν ευκολότερα και σε καλύτερες τιμές, ειδικά σε μικρομεσαίες εταιρείες. 

Επιπλέον, οι εν λόγω μετοχές θα πρέπει να διακρατώνται τουλάχιστον για 1 έτος!!! 

Καλό, ε;;;; 

Εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, το ΧΑ θα απογυμνωθεί και άλλο από μικροεπενδυτές και θα γίνει μια αγορά αποκλειστικά των θεσμικών; Αυτό θέλουμε και ειδικά η διοίκηση του ΧΑ; Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά…. Εδώ θα μου πείτε ονειρεύονται εισαγωγές νέων εταιρειών… Στην καρακοσμάρα τους οι άνθρωποι!!!

*****

ΦΑΝΤΑΖΕΙ μεν άσχετο, αλλά μόνον τέτοιο δεν είναι: 

 • Το διαχρονικό και διακομματικό πρόβλημα των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής υπονομεύει σημαντικά την ποιότητα της νομοθέτησης στη χώρα μας και διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της λειτουργίας του πολιτεύματος. 

Ακόμη και στην περίπτωση όπου το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που εισάγονται με αυτόν τον τρόπο είναι όντως συλλογικά επωφελές και αναγκαίο, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων όπου η Βουλή δεν κλείνει αιφνιδίως, οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν – και θα έπρεπε – να νομοθετηθούν αφού ελεγχθούν τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και μέσω ανοιχτής διαβούλευσης. 

 • Η διαχρονική αυτή νομοθετική προχειρότητα το μόνο που επιτυγχάνει είναι να τροφοδοτεί την αίσθηση ότι οι ρυθμίσεις αυτές περνούν κατ’ αυτόν τον τρόπο εσκεμμένα, ακριβώς ώστε να μην συζητηθούν και ελεγχθούν, με ό,τι αυτό υπονοεί και συνεπάγεται.

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ είναι υπεύθυνα για την διακυβέρνηση της χώρας. Ατυχώς ή μάλλον δυστυχώς για μας τους υπόλοιπους είναι σκέτη… καταστρόφα!

 • ΟΜΩΣ το γεγονός ότι τόσο πολλοί επιτυχημένοι πολιτικοί είναι τόσο ξεδιάντροπα ψεύτες δεν φανερώνει μόνο το ποιόν τους, αλλά δείχνει και το ποιόν το δικό μας. Όταν ζητάμε τα αδύνατα, μόνο οι ψεύτες μπορούν να μας ικανοποιήσουν. (Thomas Sowell)
ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ της όλης υπόθεσης που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα (δηλ. τους κυβερνώντες) είναι το γεγονός ότι για μία συγκεκριμένη ΟΝΤΟΤΗΤΑ – δηλαδή την ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ- δεν έδωσαν σεντ τσακιστό στη κυριολεξία.
 • Οπου ΣΕΝΤ = Λήψη ορισμένων μέτρων για την επίλυση θεμάτων που την ταλανίζουν για πολλά χρόνια και τα οποία μπορούσαν να έλυναν σε πέντε-δέκα μέρες χωρίς το παραμικρό κόστος…

***

 • ΘΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ κι ας μας… γράφουν

Έλεος κάπου παιδιά… (Γιώργος Κατικάς)

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: Για να καταλάβετε τι δουλειά έχουν οι ελληνικές εισηγμένες σε σύγκριση με τις ξένες, ρίξτε μια ματιά στους ισολογισμούς. 

 • Εδώ έχουμε φορτώσει τρομερές υποχρεώσεις τις εταιρείες και δημοσιεύουν πάνω από 200 ή και 300 σελίδες ισολογισμούς. Η Austriacard που είναι εισηγμένη στη Βιέννη και την Αθήνα δημοσίευσε ισολογισμό 99 σελίδων. Τεράστια διαφορά. 

Μήπως να το πάρετε αλλιώς κύριοι και κυρίες.

 • Έτσι κι αλλιώς κυνηγάτε καμιά μικρούλα εταιρεία που δεν έχει γυναίκα στο Δ.Σ. ή που δεν έχει λεφτά να πάρει άλλο μέλος και της ρίχνετε πρόστιμο. 

Κυνηγάτε δηλαδή τις βαρκούλες με τα παράνομα εμπορεύματα και δίπλα περνάνε κρουαζιερόπλοια. 

 • Καλά δε σχολιάζουμε τη νέα εμφάνιση των αναλυτικών λογιστικών καταστάσεων που μόνο εύχρηστη δεν τη λες. Έλεος κάπου παιδιά… (Γιώργος Κατικάς)

****

ZOYΡΛΟΜΑΝΔΥΑ το ανάγνωσμα και μη χειρότερα: 

 1. NAV PRODEA @ 5,7000 ευρώ και στο ταμπλό @  8,2000!!!
 2. ΝAV DIMAND @ 6,7000 ευρώ και στο ταμπλό @12,0000!!! Με τιμή εισαγωγής 15,0000…
 3. Κι αναφορά πουθενά… 

****

Εκτίμηση της καθαρής θέσης

Η καθαρή θέση επηρεάζεται και εξαρτάται από την αξία στην οποία αποτιμούνται τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού, έτσι οποιαδήποτε υπερεκτίμηση ή υποεκτίμηση των στοιχείων αυτών συνεπάγεται μεταβολή της “καθαρής θέσης” της επιχείρησης.

Ο υπολογισμός της Καθαρής Θέσης δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί. Ωστόσο υπάρχουν τρεις τουλάχιστον διαφορετικές δυνατές αποτιμήσεις:

 • (i) Ο όρος καθαρή θέση συχνά αναφέρεται στη λογιστική αξία, η οποία αφορά την αρχική τιμή κτήσεως των στοιχείων του ενεργητικού, όταν αυτά αγοράστηκαν, και ότι επόμενες λογιστικές προσαρμογές έχουν γίνει (αποσβέσεις κλπ).
 • (ii) Η πραγματική αξία των στοιχείων του ενεργητικών μπορεί να αποτιμηθεί ανά χρονική στιγμή με βάση την αξία που έχουν αν πουληθούν ή ρευστοποιηθούν εκείνη τη χρονική στιγμή, το οποίο όμως μπορεί να μην είναι σχετικό με την πραγματική συνολική αξία του κεφαλαίου καθώς η επιχείρηση θεωρείται ότι λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί και ότι τα στοιχεία ενεργητικού δεν είναι προς πώληση/ρευστοποίηση. Τέτοιου είδους αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης μπορεί να είναι σχετική αν π.χ. αυτή έχει χρεοκοπήσει και πρόκειται να κλείσει.
 • (iii) Η πραγματική αξία του κεφαλαίου υποτίθεται ότι αποτιμάται με βάση την τιμή της μετοχής επί το πλήθος των μετοχών, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και αποτίμηση άυλων αξιών που μπορεί να έχει η επιχείρηση, π.χ. εμπορικό σήμα, θέση και φήμη στην αγορά, καθώς και αποτίμηση των μελλοντικών προσδοκιών κλπ.
 • Υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.

Παράδειγμα: Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του.

***

ΕΛΠΕ – Βαθιά υποτιμημένη – αδιάφορη η διοίκηση για την εικόνα της στο Χ.Α.Α

 • Απόδοση μηνός -0,26%
 • Απόδοση 3μηνου +3,36%
 • Απόδοση 6μηνου +18,46%
 • Απόδοση από 1/1 +1,45%
 • Απόδοση 52 εβδομάδων +2,94%
 • Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 8,68 ευρώ
 • Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 5,81 ευρώ
 • Καθαρή Θέση: 2,7 δισ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2022)
 • BV 8,92
 • P/BV 0,86
 • P/Ettm 2,65
 • EV/EBITDA2,62 (σε 12μηνη βάση)
 • Καθαρός Δανεισμός/EBITDA1,25 (σε 12μηνη βάση)
 • Ελεύθερες ταμειακές ροές: 396,7 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022 από -105,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
 • Κεφαλαιοποίηση: 2,35 δισ. ευρώ
 •  ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ από τον Θοδωρή Σεμερτζίδη
*****

Stock Options και το σημείο G από ΑΝ@λήτης: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

Με αφορμή την καταψήφιση εκ μέρους ενός σημαντικού μέρους της μειοψηφίας στην ΓΣ της ΜΟΗ για την δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε μέλη της διοίκησης, μερικοί εκ των οποίων είναι και βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι και πούλησαν μάλιστα πακέτα μετοχών σχετικά πρόσφατα, θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί κάποιος πολύ σοβαρά με το θέμα!!!! 

Ποιος όμως; Η ΕΧΑΕ, η οποία χαίρεται που ανεβαίνει η μετοχή της και προς το παρόν μόνο εκδηλώσεις, δηλώσεις και ασκήσεις επί χάρτου;  Μήπως όμως και τα ίδια τα στελέχη της εκτός από τις αυξήσεις μισθών έχουν λαμβάνειν και τίποτα stock options; Δεν το γνωρίζω. 

Από την άλλη είναι η ΕΚ, την οποία το μόνο που την απασχολεί είναι πόσες γυναίκες είναι στα ΔΣ των εισηγμένων, εάν πληρούνται τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) και γενικά με καθαρά διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα, άνευ ουσίας!!! 

Φτάνει σε σημείο μάλιστα να καταλογίζει πρόστιμα σε μικρές εταιρείες, λόγω του ότι οι τίμιες διοικήσεις τους, προσπαθούν να εξοικονομήσουν έξοδα, μη δυνάμενες να διαθέτουν το στελεχιακό προσωπικό, που απαιτεί η ολοένα και απαιτητικότερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή νομοθεσία. 

Για αυτό θα λέω και θα ξαναλέω ότι πολλές μικρομεσαίες εταιρείες θα πρέπει να αποχωρήσουν από το ΧΑ, καθώς δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα!!! 

****

ΔΕΗ: Πολύ ωραίες οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, ωστόσο θα έπρεπε να διευκρινιστούν και δύο πράγματα: 

1) Τι σημαίνει το κονδύλι Χρηματοδοτική Υποχρέωση Δικαιώματος Προαίρεσης Μειοψηφίας ύψους €1,42 δις (!!!);

 2) Γιατί τα ίδια κεφάλαια των μετόχων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου €1 δις (!!!!), στα €4,074 δις; Προέκυψε ζημιά από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ; Ψίχουλα θα μου πείτε…. Εδώ ανακοινώσαμε επαναλαμβανόμενα EBITDA άνω των €900 εκ.

Α, ρε κουτόχορτο που τρώμε… Πού να γίνει και η εξαγορά της ENEL, να δείτε τις ανακοινώσεις… Μακάρι να ισχύει ότι η εξαγορά γίνεται σε ελκυστικότατο τίμημα, αλλά τόσο κουτοί να είναι οι Ιταλοί; Οψόμεθα…

 • ΤΙΜΗ: 8,1500
 • Αποτιμάται σε 3,11 δισ. ευρώ
 • Μπορεί και να διπλασιαστεί υπό ορισμένες προυποθέσεις, πάνω από όλα να είναι ειλικρινής η διοίκηση, κερδισμένη θα βγει…
 • ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μεταβολή %
7 ημερών 8,010 8,245 0,00
30 ημερών 7,250 8,245 2,64
3 μηνών 6,900 8,480 14,47
6 μηνών 5,340 8,480 53,05
12 μηνών 4,760 8,690 -5,12

****

ΜΟΤΟR OIL – ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ από τον Θοδωρή Σεμερτζίδη 

 ****
****

AΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

 • ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 
 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

 • ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο