Χ.Α.Α: Στη σημερινή συνεδρίαση ίσως μπορούν να βγουν πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα

Γράφει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Σχεδόν ουδείς ανέμενε αυτό που συνέβη χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, όχι τόσο από πλευράς ανόδου (αν και ένα +1,75% σε μία συνεδρίαση κάθε άλλο παρά απαρατήρητο θα περνούσε), αλλά από πλευράς κινητικότητας, εμπορευσιμότητας, τζίρου και με μερικές δεκάδες μετοχών να καταγράφουν αξιόλογες αποδόσεις.

 • Ολοι περιμέναμε απλά μία υποτονική, διαδικαστική συνεδρίαση. Αλλά φαίνεται ότι ίσως κάτι διαδραματίζεται στο παρασκήνιο, κάτι που μόνον οι “εκλεκτοί” το γνωρίζουν ή το υποψιάζονται. Στη σημερινή συνεδρίαση ίσως μπορούν να βγουν πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα. Αν δηλ. ήταν απλά θέμα σύμπτωσης ή κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την 8η σερί ανοδική συνεδρίαση, με σωρευτικά κέρδη +6,77%, έχοντας απομακρυνθεί από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και οδεύει προς την αντίσταση των 1.100 μονάδων.

 • Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, στις 8 ανοδικές συνεδριάσεις ο Δείκτης αθροίζει κέρδη 6,77%. Στο ίδιο διάστημα, ο ΔΤΡ ενισχύεται 6,66%.

Στα αξιοσημείωτα και η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων), όμως σε αυτό βοήθησαν και οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές.

 • Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης και η γενική κινητοποίηση των αγοραστών στους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η σχετικά καλύτερη εικόνα για τις μικρομεσαίες δυνάμεις του Χ.Α.Α.

ΣΧΟΛΙΟ: To τι… Ωραιοποίηση αλλά και το τι… Κακοποίηση πέφτει στη παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022 είναι άνευ προηγουμένου. Βέβαια, δεν θα κάτσω να σκάσω, ούτε και να… πλακωθώ. Προέχει η ψυχική μου ηρεμία…

 • Οποιος ασχολείται άλλωστε με μία χρηματιστηριακή αγορά – όποια κι αν είναι αυτή – θα πρέπει και να γνωρίζει – αν μη τι άλλο – τα βασικότερα χρηματοοικονομικά στοιχεία αν δεν θέλει να πάει στο τέλος… άκλαυτος.
Είναι πραγματικά λυπηρό φαινόμενο και μη αναστρέψιμο στην γενική του εικόνα. Η ειδική εναπόκειται στις γνώσεις του κάθε επενδυτή…
***
ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ, για το παραπάνω αυτό, από τον Παρατηρητικό:
“Και γιατί παρακαλώ να μην πορεύονται με τον τρόπο αυτό; Απλά πράγματα: Βρίσκουν και τα κάνουν. Βλέπεις καμμιά σοβαρή αντίδραση; Μήπως κόπτονται οι κάθε λογής κονδυλοφόροι;
 • Εδώ -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα- αν δεν τους στείλουν στο site τα αποτελέσματα, χαμπάρι δεν θα πάρουν. Σιγά μην κάνουν τον κόπο να μπουν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου.

Από ανάλυση δε, άλλο τίποτα. Το “κόπυ πάστε” του Πολάκη να ναι καλά, και έδεσε το γλυκό. Τη μεταδώσαμε την είδηση, τη βγάλαμε την υποχρέωση, να σκουπίσουμε και τον ιδρώτα μας. Ψεκάσαμε, σκουπίσαμε, τελειώσαμε!

 • Ή μήπως κόπτεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επιτρέπει στους κ.κ εισηγμένους να δημοσιεύσουν τα ετήσια τέλη Απριλίου, τέσσερεις μήνες αργότερα;
Να δεις συνωστισμός που θα πέσει την τελευταία μέρα. Το έχουμε εμπεδώσει άλλωστε. Άσε που 30 Απριλίου πέφτει Κυριακή και θα ζητήσουν extra αμοιβή για τον κόπο τους!
 • Άστο καλύτερα, γιατί από όπου κι αν το πιάσεις, μια ιδιάζουσα οσμή την έχει. Άστο ντε που σου λέω, είναι και Μεγάλη Εβδομάδα… Και μετά απορείς γιατί τα κάνουν…
ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΑ του Θανάση Σταυρόπουλου: 
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,2060 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,0960 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,02 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
 • Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο χαμηλότερα των 4,4740 ευρώ. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 4,9200 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο πάνω από τα 1,2660 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,1390 και 1,1180 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,0560 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

 • Ημερήσιο αγοραστικό σήμα κι από την ΠΕΙΡ που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,8560 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,7170 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,4160 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,200 ευρώ.

****

ΑΡΑΙΓ: Σε υψηλά 38 μηνών η μτχ της Aegean Airlines…
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1): Το χρωστούσε ένα τέτοιο ξέσπασμα η μετοχή της που συμπλήρωσε τρία σερί θετικά πρόσημα, απόρροια της πρόσφατης έκθεσης της η Wood που αύξησε την τιμή – στόχο στα 18,2000 ευρώ, ενώ επέστρεψαν και στα σενάρια για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην ΤΕΝΕΡΓ (+2,67%).
ΓΕΚΤΕΡΝΑ(2): Τεχνικά έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 10,66 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 10,46 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 12,62 ευρώ.
 • SARANTIS: Αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 7,8%, στα 480 εκατ. ευρώ, εκτιμά ότι θα εμφανίσει φέτος ο όμιλος, σύμφωνα με το guidance που έδωσε η Διοίκηση στην παρουσίαση του στους αναλυτές. Αναμένει αύξηση των EBITDA 18,4%, στα 53,9 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνεται στα 28,44 εκατ. ευρώ (+ 8,2%).

**

CENERGY: Η εν δυνάμει επόμενη ΤΕΝΕΡΓ του Χ.Α.Α κι ας μην ανήκουν στους ίδιους κλάδους επανέρχεται με ξεχωριστές αξιώσεις αγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά της στα 4,0950 ευρώ (3.3.2023)… 

**

CENERGY – ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΑΧΕ (η πιο πρόσφατη έκθεση): Αυξημένα έσοδα και καθαρά κέρδη την επόμενη τριετία… Και τιμή στόχος 5,0000 ευρώ.

Οι αναλυτές της προβλέπουν μεταξύ άλλων:

• Αύξηση κύκλου εργασιών από το 1,426 δισ. ευρώ το 2022, στο 1,696 δισ. φέτος, στα 2,019 το 2024 και στα 2,397 δισ. ευρώ το 2025.

• Βελτίωση του EBITDA από τα 134 εκατ. πέρυσι, στα 151 εκατ. φέτος, στα 180 εκατ. το 2024 και στα 215 εκατ. το 2025.

• ΕΝΙΣΧΥΣΗ των καθαρών κερδών από τα 67 εκατ. του 2022, στα 71 εκατ. ευρώ φέτος, στα 93 εκατ. το 2024 και στα 119 εκατ. ευρώ το 2025.

***
PIVOTS – Από τον Στέφανο Πουλή: Μία πολύ χρήσιμη συνοπτική τεχνική απεικόνιση
****
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο