Χ.Α.Α: Το μεγάλο ζητούμενο- Λέτε να υπάρξουν εξελίξεις;- Εχει χτυπήσει και δεύτερη φλέβα χρυσού (από τον ΑΝ@λήτη)

ΧΑ: Μόνο φαινομενική είναι η σχετικά ήρεμη εικόνα του ΓΔ, καθώς χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές κατακτά νέα υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο κάθε μέρα αναδεικνύονται νέοι πρωταγωνιστές, οι οποίοι ανήκουν σε ολοένα και χαμηλότερα ‘στρώματα’!!! Και όλα αυτά γίνονται κατά βάση με ανακύκλωση κεφαλαίων, με τους μικροεπενδυτές να έχουν μειώσει μάλιστα τις θέσεις τους, ενώ οι θεσμικοί επενδύουν τις εισροές τους και τις ρευστοποιήσεις τους, σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν υστερήσει, με πιο χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα τον ΑΔΜΗΕ, τον ΟΛΠ και την Lamda. Εφόσον δεν προκύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας, η άνοδος σταδιακά όλο και θα διαχέεται, το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι η είσοδος έστω και ενός μικρού μέρος κεφαλαίων από τις εγχώριες καταθέσεις. Κατά την γνώμη μου, σε αυτή την περίπτωση η επίπτωση θα είναι ακόμα πιο επιδραστική και από την επενδυτική αναβάθμιση και μπορεί να βιώσουμε καταστάσεις μίνι 1999!!! Ήδη μάλιστα έχουμε περιπτώσεις μετοχών, που υπάγονται στην κατηγορία ‘σκίζω τα πτυχία μου’.
***
ΣΚΙΖΩ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΟΥ:  Για να αναφέρω μερικά παραδείγματα, έχουμε και λέμε: Ελγέκα (ζημιογόνος, αρνητικά ίδια κεφάλαια, €30 εκ. αποτίμηση), Audiovisual (ζημιογόνος, πούλησε την σημαντικότερη θυγατρική, οδεύει προς νέα ΑΜΚ, αποτίμηση στα €80 εκ.), Μαθιός (€11 εκ. χωρίς να έχει σημειώσει ΠΟΤΕ κέρδη, ενώ χρειάστηκε και την συνδρομή των παγίων, προκειμένου να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια και να γλιτώσει την επιτήρηση) και σε μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις Άβαξ (€200 εκ.) και ΙΝΤΡΑΚΑΤ (€418 εκ.), οι οποίες τώρα μόλις προσπαθούν να εμφανίσουν λειτουργική κερδοφορία!!!!
***
ΙΝΤΚΑ: Και για αυτήν ‘σκίζω τα πτυχία μου’, για καλό λόγο όμως, καθώς ακόμα η κεφαλαιοποίησή της, δεν έχει πιάσει καν τα καθαρά μετρητά (€2,3/μετ.). Ναι μεν η αγορά παραμένει επιφυλακτική απέναντι στον όμιλο, κάνοντας όμως μια σύντομη αναδρομή στα deals, όλες οι κινήσεις ήταν εξαιρετικές: 1) Πώληση Intrasoft σε απίστευτο τίμημα, 2) Πώληση ακινήτου στην Μύκονο, σε εξαιρετικό τίμημα, λίγο πριν ξεκινήσει η φασαρία, 3) Πώληση ΙΝΤΡΑΚΑΤ, σε τιμή που δεν έχει ακόμα δει, ενώ κερδίζει και από το 5% που διατήρησε μετά την ΑΜΚ, 4) Πώληση Intracom Defense, σε ικανοποιητικό τίμημα, λίγο μετά αφότου ο όμιλος εμφάνισε ζημίες ύψους €2,5 εκ., έναντι €634 χιλ. κερδών το 2021 και 5) αγορά ΚΛΜ σε εξαιρετικό τίμημα!!! Ας γίνουμε λίγο πιο επιεικείς και γαλαντόμοι απέναντι στον όμιλο!!!!
***
MODA: Και μια που αναφερθήκαμε στην Μύκονο, ασφαλώς και επηρεάζουν την πορεία της μετοχής οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς ένα μεγάλο μέρος της περσινής κερδοφορίας προέρχονταν από εκεί!!! Για να δούμε εάν θα φωνάξουμε και φέτος: Μύκονοοοοος!!!!
***
ΕΒΡΟΦ: Τα αποτελέσματα 3μηνου23 της άλλης πολύ μεγαλύτερης εισηγμένης γαλακτοβιομηχανίας, ΚΡΙΚΡΙ, μας προϊδεάζουν για εξίσου εντυπωσιακά μεγέθη στην περίπτωσή της, καθώς ακόμα και το 2022, που ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, λόγω του κόστους ενέργειας, ο όμιλος εμφάνισε καθαρή κερδοφορία €1,4 εκ., έναντι ζημιών €355 χιλ. το 2021. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε θα έχουμε ένα πολύ χαμηλό μονοψήφιο Ρ/Ε, ενώ να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω όμιλος διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της πλήρους καθετοποίησης!!!
***
ΓΕΒΚΑ: Συνεχίζουν τις σποραδικές αγορές οι βασικοί μέτοχοι, όταν και όποτε χρειάζεται, με την αγορά να συνεχίζει να παραμένει ασυγκίνητη!!! Λέτε να ξέρουμε όλοι εμείς περισσότερα από τα αφεντικά;;;;
***
ΒΙΟΚΑ: Από το €1 ξεκίνησαν να δίνουν οι βασικοί μέτοχοι και συνεχίζουν να πουλάνε πακετάκια κλιμακωτά!!! Με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα 6μηνου, καθώς η αποτίμηση δεν είναι πλέον φτηνή, ενώ και ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός!!!
***
ΛΟΥΛΗ: Η μετοχή έχει αλλάξει ξεκάθαρα συμπεριφορά, με την κεφαλαιοποίηση όμως να παραμένει αστεία!!! Έχουμε και το μέλος του ΔΣ (Θεοδωρόπουλος) να διαφημίζεται συνεχώς και να πραγματοποιεί συνεχόμενα deals, που τον καθιστούν εκ νέου έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων και ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι στοχεύει στην είσοδο στο ΧΑ!!! Λέτε να υπάρξουν εξελίξεις; Τυχαία και η μετονομασία του ομίλου σε Loulis Food Ingredients από Μύλοι Λούλη, προκειμένου να αποδεσμευτεί από τον παραδοσιακό κλάδο των αλεύρων;
***
ΟΛΥΜΠ: Για να δούμε εάν η αλλαγή market maker, ΟΡΤΙΜΑ από ΒΕΤΑ, θα σημάνει και χρηματιστηριακή αναβάθμιση!!! Για πρώτη ημέρα πάντως τα δείγματα είναι πολύ θετικά. Τώρα αναφορικά με την εκκρεμότητα που είχα αφήσει σχετικά με τα κόκκινα δάνεια έχουμε τα εξής δεδομένα: Με βάση τα έσοδα των μεγαλύτερων servicers κόκκινων δανείων, όταν με το καλό στρώσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους €580 εκ.(!!!), αναμένεται να εισφέρει €1,5-2 εκ. καθαρά έσοδα ανά έτος, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την καθαρή θέση κατά περίπου €3-3,5 εκ.
***
ΟΛΥΜΠ(1): Τα πολλά λεφτά όμως είναι το success fee (αμοιβή επιτυχούς συμφωνίας), το οποίο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5-10% του ανακτήσιμου ποσού, οπότε σας αφήνω να κάνετε μόνοι σας τους υπολογισμούς!!! Να σημειωθεί ότι η δραστηριοποίηση στον κλάδο απαιτεί την λήψη αδείας από την ΤτΕ, κάτι όχι τόσο απλό!!! Μετά τα πλοία, ο όμιλος φαίνεται να έχει χτυπήσει και δεύτερη ‘φλέβα χρυσού’. Να κάνω και μία τελευταία επισήμανση για το κόκκινο χαρτοφυλάκιο ακινήτων (Project Arrow) που θα αγοράσει προσεχώς, το οποίο περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο 186 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 16,5 χιλ. τ.μ.(80% Αττική, το οποίο αφορά κυρίως ‘τακτοποιημένες’ όχι πρώτες κατοικίες), έναντι μόλις €19,8 εκ., ήτοι €1.200/τ.μ.!!!
Ο ΑΝ@λήτης
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο