Άντεξε το σφυροκόπημα το ελληνικό Χρηματιστήριο. Για πόσο ακόμα
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις που ανησύχησαν τους επενδυτές. Το κλείσιμο της εβδομάδας, ωστόσο, ήταν καλό.
Εισαγωγικά
- Η προ εβδομάδων αδιαφορία των αγοραστών και η συν αυτώ πλαγιολίσθηση των τιμών είχε δημιουργήσει ένα απαισιόδοξο κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών.
Ένα κλίμα που αφενός εκνεύριζε τους εμπλεκομένους, αφετέρου απέτρεπε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να (επανα)τοποθετηθεί, ακόμα και σε τέτοιες, αρκετά χαμηλότερες αποτιμήσεις πολλών «αξιόλογων» μετοχών.
- Το αφήγημα της σταδιακής απομείωσης δεν βρήκε κάποιο σοβαρό επιχείρημα, καθώς όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε πολυετή υψηλά υφίστανται ακόμα, ενώ δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός καταλύτης που δικαιολογεί τέτοια αδυναμία.
Ωστόσο, στα μέσα της εβδομάδας και μετά από συντονισμένες ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος των μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφ/σης, επήλθε μαζικό sell off που έβλαψε την ψυχολογία των επενδυτών
- καθώς δοκίμασε να περάσει κάτω από το κρισιμότατο επίπεδο των 1380 μονάδων (χαμηλό εβδομάδας 1360) , που οριοθετούσε την υφιστάμενη ανοδική τάση και που είχε ήδη δοκιμαστεί στα τέλη Οκτωβρίου με επιτυχία.
Bραχυπρόθεσμο διάγραμμα ΓΔ:
Σώθηκε η παρτίδα
Η συνέχεια ήταν οριακά σωτήρια, καθώς η εβδομάδα έκλεισε πάνω από το προαναφερθέν επίπεδο, δίνοντας άλλη μια (και ίσως τελευταία) ευκαιρία στους αγοραστές να πιστέψουν ότι η ανοδικότητα θα επανέλθει, αργά ή γρήγορα.
Μεσοπρόθεσμο διάγραμμα ΓΔ:
Κι έτσι, οι πιέσεις των ημερών επεξηγήθηκαν ως αναγκαστικά (και άτσαλα) κλεισίματα θέσεων λόγω margin call ή έστω stop loss, από όσους βραχυπρόθεσμους δεν ήθελαν να ρισκάρουν περισσότερο.
- Συν αυτώ, η αρθρογραφία εκείνων των ωρών περιελάμβανε τη διαγραφή του κου Σαμαρά, κάτι που είχε προεκτάσεις (και δικαιολογημένες) σε μια ενδεχόμενη αναταραχή στο πολιτικό σύστημα, που μοιραία θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις τιμές των μετοχών.
Προς το παρόν, τίποτα από αυτά δεν συνέβη, και η ισορροπία επανήλθε. Μια ισορροπία αρκετά ευθραυστη, με τους επενδυτές να μην φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμα, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο ανοδικές συνεδριάσεις της Τετάρτης και Πέμπτης, ως αντιστάθμισμα στις προαναφερθείσες ρευστοποιήσεις δεν είχαν τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα που να δείξουν την απαιτούμενη δυναμική.
- Επομένως, ο Γενικός Δείκτης γλύτωσε οριακά το σήμα εξόδου από αγοραστικές θέσεις (και ανάλογα προφανώς τις μετοχές που ο καθένας προτιμά), αφήνοντας μάλιστα μια τεχνικής αξίας «ουρά» σε εβδομαδιαίο επίπεδο, που πολλές φορές δείχνει αντιστροφή της κατεύθυνσης.
Για τη συνέχεια- Τέλος, να επισημανθούν δύο σημεία.
- Πρώτον, ο Γενικός Δείκτης διαφεύγει του κινδύνου μόνο με πειστικά κλεισίματα πάνω από τις 1420 μονάδες (όπου και ενισχύθηκαν οι πωλήσεις που οδήγησαν στο sell off)˙
- Δεύτερον, ξεκαθάρισε η εικόνα σχετικά με τις μετοχές «πρώτης κατηγορίας», ήτοι εκείνες που αφενός είχαν ανθεκτικότητα στις πωλήσεις, αφετέρου συντηρήθηκαν σε ιστορικά/πολυετή υψηλά.
Ενδεικτικά, ανεξαρτήτου κεφ/σης, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΙΝΤΕΚ, ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ, CENER, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, με το αντίθετο επίσης να ισχύει και να αποδυναμώνονται περαιτέρω ΜΟΗ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΠΕΡΦ.
Άξιο μνείας και σε επίπεδο εταιρικών ανακοινώσεων, τα πρόσφατα εξαιρετικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, CENER, ΚΥΠΡΟΥ (BOCHGR) και ΕΛΧΑ και τα χλιαρά των ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και ΛΑΜΔΑ.