Χ.Α- Optima: Παραμένουμε «ταύροι», οι έξι κορυφαίες επιλογές μας- Το Χ.Α με 7,4x τα EPS το 2024 και discount 45% & 6,2x EV/EBITDA με discount 30%

ΧΑ: Η αποτίμηση παραμένει ελκυστική με βαθύτερες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχή του έτους.

  • Το Χρηματιστήριο τελεί υπό διαπραγμάτευση 7,4x τα EPS το 2024, με discount 45% σε σχέση με ομοτίμους στην ΕΕ και 6,2x EV/EBITDA του 2024, με discount 30% σε σχέση με ομοτίμους της ΕΕ.

Κορυφαίες επιλογές

  • Για το υπόλοιπο του έτους και τις αρχές του 2025
  1. Τράπεζα Πειραιώς,
  2. Εθνική Τράπεζα,
  3. Eurobank Holdings,
  4. METLEN,
  5. TITAN και
  6. CENERGY
  7. Οι συστάσεις για τις τρεις τράπεζες και τις τρεις βιομηχανίες είναι «αγορά»

· Για την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή στόχος 6 ευρώ, σύσταση buy), η Optima Bank αυξάνει τον στόχο κατά 9% στα 6 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας δυνητικό περιθώριο ανόδου 53% με τα υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη ανά μετοχή, την αποδοτικότητα και το χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 12,9% έναντι 13,5%.

  • Στην τιμή-στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,06 φορές τον δείκτη P/TBV για το 2024, με έκπτωση 10% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε 0,69 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με ουσιαστικό discount 41% έναντι των τραπεζών της ΕΕ.

· Για την Εθνική Τράπεζα (τιμή στόχος 12 ευρώ, σύσταση buy) αυξάνουν το στόχο κατά 11% στα 12,00 ευρώ ανά μετοχή από 10,84 ευρώ προηγουμένως, υποδηλώνοντας 53% δυνητικό περιθώριο ανόδου. Στην τιμή-στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,41 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με premium 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ.

  • Η μετοχή διαπραγματεύεται σε 0,92 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με ουσιαστικό discount 21% έναντι των τραπεζών της ΕΕ, το οποίο δεν δικαιολογείται, δεδομένου του υψηλότερου προφίλ αποδοτικότητας 16,3% έναντι 13,8% των τραπεζών της ΕΕ.

· Για τη Eurobank, αυξάνουν τον στόχο κατά 16% στα 2,80 ευρώ ανά μετοχή από 2,41 ευρώ προηγουμένως, υποδηλώνοντας δυνητικό περιθώριο ανόδου 34%, λόγω της ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας από το γ’ τρίμηνο φέτος.

  • Στην τιμή-στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,2 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με premium 6% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται 0,9 φορές τον τρέχοντας δείκτη P/TBV, με έκπτωση 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ, η οποία δεν δικαιολογείται, δεδομένου του υψηλότερου προφίλ αποδοτικότητας 16,6% έναντι 13,8% των τραπεζών της ΕΕ.

· Αναφορικά με την Metlen, αποτιμούν τη μετοχή μέσω ενός συνδυασμού αποτίμησης πολλαπλασιαστών EV/EBITDA 2024 και DCF δύο σταδίων (με 50% βαρύτητα το καθένα), οδηγώντας σε έναν στόχο στα 49 ευρώ ανά μετοχή. Ο μέσος πολλαπλασιαστής EV/EBITDA του 2024 και τα μοντέλα DCF δίνουν δίκαιη αξία 49,2 ευρώ και 48,7 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα.

  • Καταλύτες θα είναι οι τιμές αλουμινίου/αλουμίνας σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, η ζήτηση για έργα δικτύου, η παγκόσμια επέκταση φωτοβολταϊκών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση LNG στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και τέλος, η ζήτηση γαλλίου από την ΕΕ.

· Για την ΤΙΤΑΝ, η αποτίμηση είναι σε περίπου 5,3 φορές τον δείκτη EV/EBITDA το 2025 και η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

  • Πιθανοί καταλύτες για τη μετοχή, η ζήτηση στις ΗΠΑ (βασικά κίνητρα Biden και επιτόκια), η ελληνική εγχώρια ζήτηση και τα δημόσια έργα, αλλά και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Η τιμή στόχος για τη μετοχή του Τιτάνα τα 40,6 ευρώ ανά μετοχή.

· Για τη Cenergy Holdings, η τιμή στόχος είναι τα 12,60 ευρώ ανά μετοχή με 25% περιθώριο ανόδου σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας προέρχεται από το τμήμα καλωδίων (9,92 ευρώ ανά μετοχή και 2,67 ευρώ ανά μετοχή από τους σωλήνες).

  • Παρά το ράλι της μετοχής κατά 25% σε ετήσια βάση, η μετοχή διαπραγματεύεται επί του παρόντος με βαθύ discount 19%-22% σε όρους EV/EBITDA έναντι των ανταγωνιστών της για το 2024/2025 και 23%-34% σε όρους P/E.

Πιθανοί καταλύτες για τη μετοχή η μεγάλη επέκταση που προβλέπεται στα παγκόσμια υπεράκτια αιολικά έργα, στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του χερσαίου δικτύου και στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, τα έργα καλωδίων στις ΗΠΑ αλλά και η αναβάθμιση της χωρητικότητας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο