ΧΑΑ: Βασικές επενδυτικές επιλογές για το 2024 – Το Top5 – Aξίζουν της προσοχής μας – Mην ξεχνάμε… (από τον ΟΑΚ)

Της μόδας πλέον στην Ελλάδα το Τοπ 5 των μετοχών του έτους.  Ελάχιστοι φυσικά θυμούνται το προηγούμενο τοπ 5 που είχαν δώσει, ειδικά όταν πήγαν άπατα τα χαρτιά τους…
  • Και επειδή λαμβάνω και εγώ τις ίδιες ερωτήσεις για το χαρτί της χρονιάς να πούμε μερικές βασικές αρχές. Τι είναι σημαντικότερο; Να πάρεις ένα χαρτί υψηλής ασφάλειας με απόδοση 30% ή ένα χαρτί του τα παίζω όλα για όλα με απόδοση 70%;

Τοπ 5

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν μόνο το 2024 με το χρηματιστήριο ίσως η δεύτερη επιλογή να είναι μια επιλογή. Για όποιον όμως θέλει να συνεχίζει να μας διαβάζει και να ακολουθεί και το 2030 δεν υπάρχει καμία περίπτωση με τις δεύτερες επιλογές να μην μηδενίσει μέχρι τότε.

  • Συνεπώς ξεχάστε τα όλα για όλα, εκτός και να το κάνετε με ένα 5% του χαρτοφυλακίου σας για να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας και ίσως να πάτε και ταμείο. Και επειδή καλή η θεωρία αλλά ο κόσμος παλεύει να βγάλει το ψωμί του πάμε λίγο στην ουσία του 2024.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Βασικές επενδυτικές επιλογές για το 2024,… όσα χαρτιά θα ευνοηθούν από την συζητούμενη μείωση επιτοκίων δηλαδή οι εταιρίες εντάσεως κεφαλαίου ( μάλλον από Ιούνιο του 24 ) και όσα παράγουν ρευστότητα-κέρδη.

Τοπ 5

Πρώτη λοιπόν επιλογή και με κεφαλαία γράμματα μια εταιρία εντάσεως κεφαλαίου και ταυτόχρονα χρυσή αγελάδα ρευστών.  Φυσικά μιλάω για την AEGEAN η οποία όσο και να σας βομβαρδίζουν περί προβληματικών κινητήρων ( τουλάχιστον ησυχάσαμε από την παραμυθολόγια των ακριβών καυσίμων ) θα ΣΠΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΚΑΘΕ ΡΕΚΟΡ ( μιλάω για την χρήση που έκλεισε μιας και για την χρήση που έρχεται ακόμα δεν θα γράψω τις εκτιμήσεις μου )

Δεύτερη επιλογή το δίδυμο ΓΕΚΤΕΡΝΑ- ΤΕΝΕΡΓΑ. Η πρώτη επειδή αξίζει πολλά παραπάνω από όσο έχει στο ταμπλό και η δεύτερη γιατί θα ευνοηθεί από την βελτίωση των οικονομικών της, εταιρία εντάσεως κεφαλαίου, μακροχρόνιο επενδυτικό πλάνο με πραγματικά νούμερα και όχι φρούδες ελπίδες και μεταξωτές κορδέλες.

Τρίτη επιλογή, η Motor Oil λόγω της φοβερής πορείας της παραγωγής της, τις εξαιρετικές επενδύσεις που έχει κάνει σε ΑΠΕ που σύντομα θα φτάσουν το 1GW καθώς και την τέλεια τοποθέτηση της στην αγορά καυσίμων και προϊόντων διύλισης.

Τέταρτη επιλογή μια μικρομεσαία, η εταιρία ασφαλειών ΙΝΛΙΦ. Αναλυτικά την έχουμε ξεπουπουλιάσει σε πολλά άρθρα μας. Η μετοχή φυσικά βράχος. Η ουσία όμως παραμένει. Discounted 50% σε σχέση με την αξία της και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που μόλις ανακοινωθεί μάλλον θα μας… στραβώσει. Εκτίμηση μου το 23 που έκλεισε θα έχει ρεκόρ κερδοφορίας με τις προοπτικές μάλιστα του 24 λόγο μείωσης επιτοκίων ακόμα καλύτερες.

Τοπ 5

Μερικά ακόμα χαρτιά που αξίζουν μέσα στην χρονιά της προσοχής μας:

  1. Η CNLCAP από τις πολύ μικρές
  2. Η ΕΛΣΤΡ επίσης,
  3. Η αγελαδίτσα μετρητών στα παιχνίδια ΑΣΚΟ.
  4. Ακολουθεί η Τσαχπινογαργαλιάρα ΚΑΙΡΟΜΕΖ που αν συνεχίσει να διαχειρίζεται τα δάνεια της όπως το 2023 θα πάει πολύ κόσμο στο ταμείο φέτος.
Τοπ 5
Τέλος επειδή είναι χρονιά αναβάθμισης, μην ξεχνάμε τις 4 εισηγμένες τράπεζες εκ των οποίων φυσικά οι δύο ( ΠΕΙΡ-ΕΤΕ ) έχουν ακόμα να κάνουν κάτι Placement που συνήθως δημιουργούν πιέσεις σε όλον τον κλάδο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, ότι το 24 δεν θα είναι τραπεζοκεντρικό το τοπίο. Συνεπώς, με τα καταλληλά μέσα έξω, να τα έχουμε στο στόχαστρο.

Φιλικά για το 2024

Τοπ 5

ΟΑΚ

****

PS 1: Και μην ξεχνάμε, διατηρούμε θέσεις σε όλα τα παραπάνω χαρτιά, δεν είμαστε αντικειμενικοί, δεν κάνουμε προτροπές, συμβουλές δεν δίνουμε, καλύτερα ακούστε τους πανεπιστήμονες για την διαχείριση των χρημάτων σας.

PS 2: Και επειδή το 2023 τελείωσε, να απαντήσουμε στους φίλους μας που νομίζουν ότι βγάζουμε 300 ή 400% κάθε μήνα, το 2023 μια χρονιά που ήταν εξαιρετική με απόδοση του ΓΔ στο 40% καταφέραμε να βγάλουμε ένα αξιοπρεπέστατο 72% υπολογισμένο από 1.1.23 έως 1.1.24 στο σύνολο των επενδύσεων μας.

  • Αν θυμόσαστε, το 2022 μια κάκιστη χρονιά την γλυτώσαμε με ελαφρά κέρδη. Και το γράφω, για να καταλάβετε ότι σε πτωτικές αγορές πρώτη προσπάθεια είναι να γλυτώσουμε από ζημιές. Τα κέρδη θα τα βγάλετε την επόμενη ή μεθεπόμενη καλή χρονιά. Αν ωστόσο σε μια κακή χρονιά βρεθείτε με 40% ζημιές την επόμενη θα πρέπει να γράψετε 80% κέρδος, μόνο και μόνο για να βρεθείτε στο ίδιο σημείο.

Ps3. Κάποιος αναγνώστης μου ζήτησε να γράψω και τα χρυσά βατόμουρα. Δεν έχω πολλά, αλλά δεν θα γράψω κανένα γιατί όπως λέει και ένας φίλος, στεναχωρώ κοσμάκη. Οπότε, μείνετε με το συννεφάκι στο οποίο ζείτε και μέσα στο 2024 θα ενηλικιωθείτε και εσείς όπως ενηλικιώθηκα και εγώ λίγο απότομα με την ΦΦ και μερικές άλλες στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο