Χαλάει το deal της Sony με την ινδική Zee Entertainment

Sony

Ο ιαπωνικός όμιλος Sony (NYSE:SONY) δήλωσε τη Δευτέρα ότι έστειλε ειδοποίηση καταγγελίας στη Zee Entertainment για να ακυρώσει τη συγχώνευση των ινδικών δραστηριοτήτων τους ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από αδιέξοδο σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της συνδυασμένης οντότητας.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε πριν από δύο και πλέον χρόνια, θεωρήθηκε κρίσιμη για την επιβίωση των εταιρειών σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, δεδομένης της επικείμενης συγχώνευσης των ινδικών επιχειρήσεων της Disney με τα περιουσιακά στοιχεία των μέσων ενημέρωσης της Reliance Industries του δισεκατομμυριούχου Mukesh Ambani.

Η Sony δήλωσε ότι “είχε ξεκινήσει συζητήσεις με καλή πίστη για την παράταση της ημερομηνίας λήξης, αλλά η περίοδος συζητήσεων έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την παράταση της ημερομηνίας λήξης”.

Ως λόγο για την καταγγελία επικαλέστηκε τη μη εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας συγχώνευσης.

Αν και η Sony δεν διευκρίνισε τη Δευτέρα ποιες προϋποθέσεις δεν είχαν εκπληρωθεί, το αδιέξοδο σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της συνδυασμένης εταιρείας είχε θέσει τη συγχώνευση σε κίνδυνο.

Η Zee πρότεινε τον διευθύνοντα σύμβουλο Punit Goenka, αλλά η Sony διαφώνησε υπό το φως της έρευνας της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς για τον Goenka.

Η Sony δήλωσε ότι δεν αναμένει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του οικονομικού της έτους 2024 από την καταγγελία, καθώς έχει συνυπολογίσει τη συμφωνία στις προοπτικές της.

Η Zee δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Την Παρασκευή, η Zee είχε δηλώσει ότι δεσμεύτηκε για τη συγχώνευση και εργαζόταν για να κλείσει τη συμφωνία μέσω “διαπραγματεύσεων καλής πίστης”. Επιδίωκε να συζητήσει την παράταση της προθεσμίας της 20ής Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

“Μια κατάρρευση της συμφωνίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα δύο μέρη, καθώς επεδίωκαν την κλιμάκωση της ινδικής αγοράς, η οποία υφίσταται ψηφιακή αναστάτωση και μια πιθανή απειλή αυξημένης έντασης του ανταγωνισμού, εάν η συμφωνία Reliance-Disney προχωρήσει”, δήλωσε ο Karan Taurani, αναλυτής της Elara Capital.

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας με ταμειακές δυσχέρειες αντιμετωπίζει επίσης μείωση των κερδών, των διαφημιστικών εσόδων και των ταμειακών αποθεμάτων σε μια αγορά όπου παγκόσμιοι γίγαντες streaming όπως το Netflix (NASDAQ:NFLX) και η Amazon. com (NASDAQ:AMZN) διεκδικούν επίσης μερίδιο.

Η τετραετής συμφωνία της Zee με την Star της Disney για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης ορισμένων εκδηλώσεων κρίκετ θα τεθεί επίσης σε κίνδυνο εάν η συμφωνία καταρρεύσει, καθώς η Zee θα πρέπει να καταβάλει 1,32 έως 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της συμφωνίας, δήλωσαν αναλυτές.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχασε μια προθεσμία στις αρχές Ιανουαρίου για την καταβολή 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Bloomberg News στις 9 Ιανουαρίου.

Οι μετοχές της Zee έκλεισαν 1,5% χαμηλότερα στη συνεδρίαση του Σαββάτου στη Βομβάη. Η αγορά είναι κλειστή τη Δευτέρα λόγω δημόσιας αργίας στην πολιτεία Μαχαράστρα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο