Madeleine Speed, Financial Times
Χιλιάδες αγρότες βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τις αλλαγές της κυβέρνησης στους κανόνες για τη φορολογία κληρονομιάς, οι οποίες, όπως προειδοποιούν, θα σκοτώσουν τις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θα απειλήσουν την επισιτιστική ασφάλεια. Οι γαιοκτήμονες συμμετείχαν σε συγκέντρωση κοντά στην πλατεία Κοινοβουλίου την Τρίτη, κρατώντας πανό με συνθήματα που έγραφαν «χωρίς αγρότες, χωρίς τρόφιμα, χωρίς μέλλον» και «σώστε τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις», σε μια διαδήλωση ενάντια σε αυτό που ο κλάδος έχει ονομάσει «φόρο οικογενειακών εκμεταλλεύσεων».
Βάσει των μεταρρυθμίσεων στις ελαφρύνσεις για την αγροτική και επιχειρηματική ιδιοκτησία, που ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν φορολογικό συντελεστή 20% για τα κληρονομηθέντα αγροτικά και επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατ. λιρών, τα οποία προηγουμένως απαλλάσσονταν. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τον Απρίλιο του 2026.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγρότες ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα επηρεαστούν από τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ο τομέας έχει προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές θα τους αναγκάσουν να πουλήσουν γη προκειμένου να πληρώσουν τους δασμούς, φορτώνοντας την επόμενη γενιά με τεράστιους λογαριασμούς, όταν τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη επικίνδυνα λεπτά.
Ο David Corp, αγρότης γαλακτοκομικών, βοοειδών και αροτραίων καλλιεργειών από το Somerset, δήλωσε ότι είχε σοβαρό χρέος και ότι η οικογένειά του δεν θα μπορούσε να αντέξει το πλήγμα από τους φόρους θανάτου. «Είμαι απολύτως εξοργισμένος», δήλωσε ο Corp. «Λένε ότι κυνηγούν τους βιομηχάνους που απασχολούν ανθρώπους σαν εμένα για να καλλιεργούν τη γη τους.
Όμως [οι βιομήχανοι] τα έχουν ήδη μαζέψει όλα σε υπεράκτια κεφάλαια και καταπιστεύματα». Η επικεφαλής των Συντηρητικών Kemi Badenoch δήλωσε στη συγκέντρωση ότι θα ανατρέψει τις αλλαγές με την «πρώτη ευκαιρία». «Η γεωργία σε αυτή τη χώρα είναι απολύτως κρίσιμη για την ανάπτυξη», είπε.
Ο Sir Ed Davey, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, συμμετείχε στη διαμαρτυρία, λέγοντας στους αγρότες «αξίζετε πολύ καλύτερα». Ο διάσημος αγρότης και τηλεοπτικός παρουσιαστής Jeremy Clarkson απευθύνθηκε επίσης στο πλήθος, λέγοντας ότι καταλαβαίνει τη γεωργία και πόσο «απίστευτα δύσκολη, επικίνδυνη και κρύα» είναι. Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι ο στόχος της αύξησης της φορολογίας ήταν να συμβάλει στην αποκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας και να αποτρέψει την εκμετάλλευση του παραθύρου από πλούσιους γαιοκτήμονες από μη γεωργικά υπόβαθρα.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια ή όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να κληροδοτήσουν μια φάρμα αξίας έως και 3 εκατ. λιρών χωρίς να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς, όταν ελήφθησαν υπόψη άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός υφιστάμενου αφορολόγητου επιδόματος ύψους 1 εκατ. λιρών.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, οι Richard Barker και James Millbank, αγρότες από το Ρίτσμοντ του Βόρειου Γιορκσάιρ, δήλωσαν ότι η αξία των γεωργικών περιουσιακών στοιχείων είναι «άσχετη», επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία της γης τους ως εγγύηση, τα μεταβιβάζουν στην επόμενη γενιά αντί να τα πουλήσουν. Ο Millbank, συμβασιούχος αγρότης, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι χωρίς την προστασία της απαλλαγής από το IHT, οι ιδιοκτήτες γης θα είναι πιο πιθανό να πουλήσουν τη γη και να αποσπάσουν αυτή την αξία, αφήνοντας τους ενοικιαστές και τους συμβασιούχους αγρότες χωρίς δουλειά.
«Φροντίζω τα γουρούνια άλλων ανθρώπων και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις άλλων ανθρώπων. Η επιχείρησή μου βασίζεται στο ότι αυτοί έχουν χοίρους και καλλιεργήσιμη γη για να καλλιεργώ», δήλωσε. Μιλώντας σε συγκέντρωση μελών της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, ο πρόεδρος της NFU Tom Bradshaw χαρακτήρισε την πολιτική «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τον τομέα.
Οι αγρότες αντιμετώπιζαν ήδη έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών, όπως η επιταχυνόμενη σταδιακή κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων, οι νέοι φόροι στα λιπάσματα και οι ολοένα και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, σημείωσε.
«Δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ τον κλάδο τόσο θυμωμένο, τόσο απογοητευμένο και τόσο αναστατωμένο», είπε. «Ο προϋπολογισμός ήταν μια κλωτσιά στα δόντια». Ο πρωθυπουργός Keir Starmer δήλωσε την Τρίτη ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αγροτών, αλλά υποστήριξε ότι οι πλουσιότεροι γαιοκτήμονες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση καλύτερων σχολείων και νοσοκομείων στις αγροτικές περιοχές.
«Χρειαζόμαστε πραγματικά καλά σχολεία, πραγματικά καλά νοσοκομεία και χρειαζόμαστε σπίτια στα οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν», δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Αυτά ήταν τα μέτρα στα οποία επενδύσαμε σημαντικά στον προϋπολογισμό».
Τ.Σ.