Χιλιάδες ξένοι επενδυτές στην Σαουδική Αραβία για την Πρωτοβουλία Μελλοντικών Επενδύσεων

Σαουδική Αραβία

επενδυτές

Χιλιάδες χρηματοδότες, ιδρυτές και επενδυτές πρόκειται να κατέβουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ για την όγδοη έκδοση της Πρωτοβουλίας Μελλοντικών Επενδύσεων του βασιλείου.

Καθώς η Σαουδική Αραβία προχωρά με την εστίασή της στις εγχώριες επενδύσεις, έχει εισαγάγει πιο αυστηρούς όρους για τους ξένους που έρχονται στο βασίλειο για να πάρουν κεφάλαια αλλού.

Το βασίλειο λαμβάνει ξεκάθαρα μέτρα για να περιορίσει τις δαπάνες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν πολύ κάτω από το δημοσιονομικό όριο και συνεχίζει με τις περικοπές στην παραγωγή αργού που συμφωνήθηκαν από τον ΟΠΕΚ+.

Χιλιάδες χρηματοδότες, ιδρυτές και επενδυτές πρόκειται να κατέβουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ για την όγδοη έκδοση της Πρωτοβουλίας Μελλοντικών Επενδύσεων του βασιλείου, της ναυαρχίδας οικονομικής διάσκεψης στο επίκεντρο του Vision 2030 — του σχεδίου πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση της Σαουδικής Αραβίας οικονομία της Αραβίας.

Περιγραφόμενοι τα προηγούμενα χρόνια από ορισμένους παρευρισκόμενους ως μπόνους για τα μετρητά της Σαουδικής Αραβίας, οι διαχειριστές κεφαλαίων που μίλησαν στο CNBC φέτος σχεδιάζουν μια σαφώς διαφορετική εικόνα καθώς το βασίλειο υποστηρίζει ταυτόχρονα περισσότερες απαιτήσεις για υποψήφιους εράνους και επενδυτές, ενώ αντιμετωπίζει επίσης κρίση εσόδων εν μέσω χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και την παραγωγή.

«Αναμφίβολα, έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό να προσελκύει χρήματα από το βασίλειο», δήλωσε στο CNBC ο Omar Yacoub, συνεργάτης της επενδυτικής εταιρείας ABS Global με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Όλοι και οποιοσδήποτε πρόκειται να «φιλήσει τα δαχτυλίδια», ας πούμε έτσι, στο Ριάντ».

«Ο ανταγωνισμός για το κεφάλαιο έχει θερμανθεί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως οι Σαουδάραβες που έχουν πάντα μια «κατ’ οίκον προκατάληψη» προς επενδύσεις, συν την ευρύτερη δυναμική ενός αυστηρότερου προϋπολογισμού σε ολόκληρο το βασίλειο λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου», είπε ο Γιακούμπ. «Αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδύσεις έχουν γίνει πολύ πιο επιλεκτικές».

Καθώς η Σαουδική Αραβία προχωρά με την εστίασή της στις εγχώριες επενδύσεις, έχει εισαγάγει πιο αυστηρούς όρους για τους ξένους που έρχονται στο βασίλειο για να πάρουν κεφάλαια αλλού. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων του βασιλείου, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, είδε τα περιουσιακά του στοιχεία να αυξάνονται κατά 29% στα 2,87 τρισεκατομμύρια ριάλ Σαουδικής Αραβίας (765,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023 — και οι τοπικές επενδύσεις ήταν μια σημαντική κινητήρια δύναμη.

Ο πρόσφατα επικαιροποιημένος επενδυτικός νόμος της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκει επίσης να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις — και έχει θέσει έναν υψηλό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις έως το 2030. Επί του παρόντος, ο αριθμός αυτός απέχει ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο, καθώς οι ξένες επενδύσεις έχουν κατά μέσο όρο περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τότε που ανακοινώθηκε το Vision 2030 το 2017.

«Δεν πρόκειται πλέον για το «πάρτε τα χρήματά μας και φύγετε» — πρόκειται για προσθήκη αξίας», δήλωσε ο Fadi Arbid, ιδρυτικός συνεργάτης και επικεφαλής επενδύσεων της Amwal Capital Partners με έδρα το Ντουμπάι. «Αξία σημαίνει πρόσληψη, ανάπτυξη του οικοσυστήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δημιουργία νέων προϊόντων, εισαγωγή ταλέντων και επένδυση στις κεφαλαιαγορές της Σαουδικής Αραβίας. Επομένως, είναι μια πολύπλευρη επένδυση, όχι μόνο μια καθαρή οικονομική συναλλαγή. Είναι πέρα ​​από αυτό.”

«Πιο πειθαρχημένοι, πιο ορθολογικοί»

Ταυτόχρονα, το βασίλειο λαμβάνει σαφή βήματα για να περιορίσει τις δαπάνες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν πολύ κάτω από το δημοσιονομικό του νεκρό σημείο και συνεχίζει με τις περικοπές στην παραγωγή αργού που συμφωνήθηκαν από τον ΟΠΕΚ+.

Αυτή η δημοσιονομική ανοδική τιμή του πετρελαίου – αυτό που χρειάζεται το βασίλειο για να κοστίσει ένα βαρέλι αργού για να εξισορροπήσει τον κρατικό του προϋπολογισμό – έχει αυξηθεί απότομα καθώς η Σαουδική Αραβία ρίχνει τρισεκατομμύρια δολάρια στο giga-project NEOM.

Η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Απρίλιο, έθεσε αυτό το ανώτατο όριο στα 96,20 $ για το 2024. αύξηση περίπου 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και περίπου 28% υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου Brent, η οποία διαπραγματευόταν περίπου στα 72,75 δολάρια από το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία έχει τα ίδια μέσα που είχαν κυριολεκτικά πριν από δύο χρόνια», είπε ένας περιφερειακός επενδυτής, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του για να μιλήσει ελεύθερα. Παρόλα αυτά, πρόσθεσαν, το βασίλειο «παραμένει μια από τις πολύ λίγες χώρες που έχουν ακόμη χρήματα να δώσουν. Μπορεί να είναι κάπως σε παύση σήμερα, αλλά… τώρα είναι πιο πειθαρχημένο, πιο ορθολογικό».

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων με χρόνια εμπειρίας στον Κόλπο πρότειναν ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για πολλούς από τους επενδυτές που κάνουν τις πρώτες τους επιδρομές στο βασίλειο.

«Θα έπρεπε να είχατε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία πριν από δύο, τρία, τέσσερα χρόνια», είπε ο Arbid. Ωστόσο, πρόσθεσε, «Για αυτούς που έρχονται στην ουρά τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τοποθετήσουν – επειδή είναι ένας κύκλος, σωστά; Αλλά τώρα, νομίζω ότι το σκέφτονται περισσότερο — λένε ότι πρέπει να αφοσιωθείς στη χώρα».

Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος για τα κεντρικά γραφεία του βασιλείου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024 και απαιτεί από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο να εδρεύουν στα κεντρικά γραφεία τους στη Μέση Ανατολή στο Ριάντ, εάν θέλουν συμβάσεις με τη Σαουδική κυβέρνηση.

Στη σκιά του περιφερειακού πολέμου

Το λαμπερό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές Ritz-Carlton Riyadh, λαμβάνει χώρα επίσης στο πλαίσιο του περιφερειακού πολέμου και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Εκείνη την περίοδο, οι επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ιρανών πληρεξουσίων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και των Χούτι της Υεμένης, έχουν εκτοξευθεί, με το εβραϊκό κράτος να εισβάλλει στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο. Η περιοχή βρίσκεται σε αγκυλώσεις αναμένοντας την ομολογημένη εκδίκηση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για το μπαράζ πυραύλων πάνω από το Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές της χώρας την 1η Οκτωβρίου.

Νωρίς το Σάββατο, το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν με στόχο εργοστάσια κατασκευής πυραύλων. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε αργότερα ότι ολοκλήρωσε «στοχευμένες» επιθέσεις στο Ιράν, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να «διεξάγει αμυντική και επιθετική δράση».

Οι τιμές του πετρελαίου και η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αλώβητες, σημειώνοντας πτώση 4% νωρίς τη Δευτέρα μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν το Σαββατοκύριακο. Ένας βασικός λόγος για αυτό μπορεί να είναι η συμφωνία προσέγγισης που υπέγραψε το βασίλειο με το Ιράν, με τη μεσολάβηση της Κίνας, τον Μάρτιο του 2023.

«Η Σαουδική Αραβία έκανε μια εκπληκτική δουλειά πρόσφατα για να προστατευτεί από γεωπολιτικά γεγονότα», είπε ο Arbid.

Αυτό ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι οι τοπικοί επενδυτές αποτελούν την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην αγορά και η εμπιστοσύνη των τοπικών επενδυτών είναι ισχυρή. Ο δείκτης Tadawul All Shares Index, ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε άνοδο 16,48% τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές στην περιοχή προειδοποιούν ότι οι επεκτεινόμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια.

«Ο πόλεμος έχει κλιμακωθεί σταδιακά στο σημείο όπου υπάρχει de facto περιφερειακός πόλεμος», δήλωσε στο CNBC ο Aziz Alghashian, διευθυντής έρευνας στο Observer Research Foundation Middle East. «Ο συνεχιζόμενος πόλεμος δεν είναι μόνο μια γεωπολιτική κρίση, αλλά η συνέχισή του έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση μέσα και γύρω από την περιοχή».

«Η προσέλκυση ΑΞΕ και του τουρισμού, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές του πετρελαίου σε ένα επιθυμητό επίπεδο, είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση των μεγάλων έργων και των σχεδίων διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας σε καλό δρόμο», δήλωσε ο Alghashian.

«Αυτό φυσικά περιπλέκεται από τον περιφερειακό πόλεμο και έτσι η οικονομία και η ασφάλεια πάνε χέρι χέρι.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο