Χωρίς πτυχίο, χωρίς πρόβλημα: οι εργοδότες των ΗΠΑ κοιτάζουν πέρα από τα πιστοποιητικά του κολεγίου

Εταιρείες όπως η IBM, η GM και η Walmart εστιάζουν στις δεξιότητες των υποψηφίων και όχι στην εκπαίδευση

Claire Bushey, Financial Times

Η Chanelle Washington-Bacon κατηγορούσε τον εαυτό της για χρόνια επειδή δεν είχε τελειώσει το κολέγιο. Πολύ καιρό αφότου μπήκε στην εταιρική ζωή, την καταδίωκε η έλλειψη πτυχίου τετραετούς φοίτησης.

Αλλά το αίσθημα ανεπάρκειας άρχισε να αλλάζει μετά τη σύνδεση της υπεύθυνης έργων στην Ατλάντα με το OneTen, έναν συνασπισμό κορυφαίων εργοδοτών που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας μαύρων επαγγελματιών και άλλων ατόμων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η Washington-Bacon μετακόμισε στη Cisco Systems, την εταιρεία κατασκευής δρομολογητών και εξοπλισμού δικτύωσης της Silicon Valley, όπου είναι τώρα επιχειρησιακή αναλύτρια που ενεργοποιεί την ομάδα εμπορικών πωλήσεων των ΗΠΑ. «Η τεχνολογία δεν είναι εύκολο να μπεις και συνήθως πρέπει να έχεις πτυχίο», λέει. Αλλά «ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Το γεγονός ότι δεν έχετε αυτό το πτυχίο τετραετούς φοίτησης δεν σημαίνει ότι δεν έχετε τις δεξιότητες για να κάνετε τη δουλειά».

Η Washington-Bacon ανήκει στο εργατικό δυναμικό του «νέου κολάρου», ανθρώπους που προσλαμβάνονται και προάγονται για τις δεξιότητές τους, ανεξάρτητα από το αν αποφοίτησαν ή όχι από το πανεπιστήμιο. Γνωστή και ως πρόσληψη βάσει δεξιοτήτων, η πρακτική αυτή έχει αποκτήσει δυναμική καθώς η στενότερη αγορά εργασίας έχει πιέσει τους εργοδότες να δίνουν λιγότερη έμφαση στα πτυχία.

«Το γεγονός ότι δεν έχετε αυτό το πτυχίο τετραετούς φοίτησης δεν σημαίνει ότι δεν έχετε τις δεξιότητες για να κάνετε τη δουλειά»

Οι θέσεις εργασίας του νέου κολάρου μπορεί να κυμαίνονται από τη διαχείριση κατασκευών έως την ανάπτυξη ιστότοπων, από τις πωλήσεις έως τον προγραμματισμό εκδηλώσεων – ο όρος δεν αφορά τόσο τον ρόλο όσο τον τρόπο με τον οποίο τον καλύπτει ο εργοδότης. Οι υποστηρικτές λένε ότι οι προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης και να αυξήσουν τους μισθούς για τα σχεδόν δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ που δεν έχουν πτυχίο – ένα ποσοστό που είναι υψηλότερο μεταξύ των μαύρων, των Λατίνων και των ιθαγενών εργαζομένων.

Μπορεί επίσης να ανταμείψει τους εργοδότες με μια ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων και υψηλότερα ποσοστά διατήρησης. Στις εταιρείες που υιοθετούν αυτή την προσέγγιση περιλαμβάνονται οι IBM, Aon, General Motors, Walmart και ExxonMobil. Αλλά οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες απομάκρυνσης από τις παραδοσιακές προσλήψεις με βάση το πτυχίο μπορεί να είναι επιφανειακές – και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η στροφή αυτή δεν θα γίνει μόδα.

Η Bridget Gainer, παγκόσμια επικεφαλής δημόσιων σχέσεων και πολιτικής στην εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Aon, είναι ένα από τα στελέχη που υπερασπίζονται την εργασία με νέα κολάρα, εν μέρει μέσω προγραμμάτων μαθητείας. Λέει ότι για χρόνια οι εργοδότες επικεντρώνονταν στη βελτίωση της προσφοράς εργαζομένων, όπως «έπρεπε να πάνε σε καλύτερα σχολεία». Αντ’ αυτού θα πρέπει «να κάνουν καλύτερη δουλειά στο να εκφράζουν τι χρειάζονται», αξιολογώντας ποιες δεξιότητες απαιτούν οι ρόλοι και σκεπτόμενοι πιο δημιουργικά για το ποιοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να τους καλύψουν.

“Πρόκειται για μια αφύπνιση που πρέπει να συνεχιστεί. Ελπίζω πραγματικά ότι οι άνθρωποι θα το καταλάβουν και θα δουν ότι ο τρόπος που συνέβαιναν τα πράγματα δεν ήταν σωστός.”

Το διετές πρόγραμμα μαθητείας της Aon, σε συνεργασία με τα City Colleges του Σικάγο, προβλέπει ότι οι μαθητευόμενοι παρακολουθούν μαθήματα μία ημέρα την εβδομάδα και τις υπόλοιπες τέσσερις εργάζονται. Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει προσλάβει περισσότερους από 200 μαθητευόμενους από την έναρξη του προγράμματος το 2017, αρχικά σε ρόλους αναλυτών και στη συνέχεια σε τομείς όπως η υγεία, ο κυβερνοχώρος και οι αντασφαλίσεις.

Το πρόγραμμα έχει έκτοτε επεκταθεί σε εργοδότες όπως η Accenture, η McDonald’s και η Walgreens. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη ζήτηση», λέει ο Gainer. «Είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στην πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης. Εμείς εστιάζουμε στην πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης, και αυτό προοιωνίζεται προς όφελός μας».

Ο όρος «νέο κολάρο» επινοήθηκε το 2016 από την τότε διευθύνουσα σύμβουλο της IBM, Ginni Rometty, ενώνοντας τις γνωστές διακρίσεις «μπλε» και «λευκό» κολάρο, καθώς και πρόσφατες ονομασίες όπως «πράσινο κολάρο» για θέσεις εργασίας σε τομείς που συνδέονται με την καθαρή ενέργεια.

Τότε, είπε η Rometty, έως και το ένα τρίτο των εργαζομένων σε ορισμένες τοποθεσίες της IBM δεν κατείχαν πτυχίο τετραετούς φοίτησης. Η ίδια υποστήριξε σε άρθρο της στην εφημερίδα USA Today ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη «σχετική επαγγελματική σταδιοδρομία και τεχνική εκπαίδευση» για να «δημιουργήσει ένα εθνικό σώμα εκατοντάδων χιλιάδων ειδικευμένων εργαζομένων, έτοιμων για τις θέσεις εργασίας του νέου κολάρου που οι εργοδότες έχουν ανοιχτές σήμερα». Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, οι εμπειρογνώμονες προβάλλουν την ίδια άποψη.

Ο Matt Sigelman, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Burning Glass Institute, λέει ότι τα πτυχία είναι μια «αναποτελεσματική» συσκευή σηματοδότησης των ικανοτήτων των υποψηφίων. Η στήριξη σε αυτά, λέει, μπορεί να συρρικνώσει τις δεξαμενές εργατικού δυναμικού και να περιορίσει την επαγγελματική ανάπτυξη των ταλαντούχων εργαζομένων. «Σκοντάφτουμε στα κορδόνια μας . . δημιουργώντας ελλείψεις ταλέντων εκεί που δεν χρειάζεται να υπάρχουν».

Σύμφωνα με την Colleen Ammerman, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Race, Gender & Equity στο Harvard Business School, η προτίμηση των εργοδοτών για τα πτυχία κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Με τόσους πολλούς υποψηφίους να ανταγωνίζονται για τις ανοιχτές θέσεις, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν το πτυχίο για να φιλτράρουν τους υποψηφίους, λέει η ίδια- οι θέσεις εργασίας που απαιτούσαν πτυχίο τετραετούς φοίτησης αυξήθηκαν κατά 10% μεταξύ 2007 και 2010.

Όμως, παρά τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη ποικιλομορφία, η απαίτηση για πτυχία τετραετούς φοίτησης αποδείχθηκε ανθεκτική. Σε πολλές εταιρείες, οι υποσχέσεις για προσλήψεις και προαγωγές νέων υπαλλήλων δεν κατάφεραν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα πέρα από πιλοτικά προγράμματα ή δημόσιες δηλώσεις.

Τον Φεβρουάριο, ο Sigelman ήταν συν-συγγραφέας μιας έκθεσης που διαπίστωσε ότι το 45% των εταιρειών -συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Oracle, Lockheed Martin και Kroger- που απέσυραν τις απαιτήσεις πτυχίου από ένα δείγμα 11.300 αγγελιών εργασίας, δεν έκαναν καμία αλλαγή στο ποιους προσέλαβαν.

Περίπου το 18% των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Nike, της Uber και της HSBC, σημείωσαν αρχική πρόοδο στην πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων χωρίς πτυχίο και στη συνέχεια υποχώρησαν. Αυτή η ομάδα είχε καλές προθέσεις, λέει ο Sigelman, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να θέσουν σε εφαρμογή συστήματα που να καθιστούν την απόφαση λιγότερο επικίνδυνη για τους υπεύθυνους προσλήψεων.

Η Lockheed Martin λέει ότι έχει ως στόχο «να δημιουργήσει έναν εργασιακό χώρο που θα οδηγεί στην καινοτομία και θα αγκαλιάζει διαφορετικές προοπτικές». Η Amazon λέει ότι δεσμεύεται να προσλαμβάνει ανθρώπους με βάση τις δεξιότητές τους. Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Kroger, η Nike, η Uber και η Oracle δεν απάντησαν σε αίτημα σχολιασμού.

Το Burning Glass Institute εκτιμά ότι η εστίαση στην πρόσληψη εργαζομένων για τις δεξιότητές τους έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες μόνο για περίπου 97.000 εργαζόμενους ετησίως, από τα 77 εκατ. προσλήψεις. «Για να το θέσουμε διαφορετικά, παρ’ όλες τις φανφάρες της, η αυξημένη ευκαιρία που υπόσχεται η πρόσληψη με βάση τις δεξιότητες δεν επιβεβαιώθηκε ούτε σε μία στις 700 προσλήψεις πέρυσι», αναφέρει.

Ένα εμπόδιο είναι ότι η πρόσληψη με βάση τις δεξιότητες απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την πρόσληψη με βάση το πτυχίο. Η Michelle Hodges, αντιπρόεδρος της United για το παγκόσμιο ανθρώπινο δυναμικό, λέει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η αεροπορική εταιρεία άρχισε να καταγράφει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις διευθυντικές θέσεις της. Αναμένει να ολοκληρώσει τη διαδικασία το επόμενο έτος.

Η αεροπορική εταιρεία πρέπει να εκπαιδεύσει τους διευθυντές προσλήψεων να αναζητούν τις σχετικές δεξιότητες ενός υποψηφίου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας. Πρέπει επίσης να πείσει τους υφιστάμενους εργαζόμενους – πολλοί από τους οποίους έχουν επενδύσει σε πτυχία και έχουν λάβει φοιτητικά δάνεια – να δουν «πώς ανοίγουμε σε μια πολύ ευρύτερη δεξαμενή υποψηφίων». Ο αγώνας των εταιρειών για την πρόσληψη νέων εργατών με κολάρο είναι στην πραγματικότητα ένας αγώνας για να κερδίσουν τα ανώτερα στελέχη και τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού, λέει ο Gainer, επειδή είναι ευκολότερο να προσλαμβάνονται από τα κολέγια. «Το κολέγιο είναι ένα πραγματικά βολικό μέρος για το HR», λέει.

«Μειώνει τον κίνδυνο. Μπορείτε να προσλάβετε οικονομικούς, πληροφορικής, μάρκετινγκ – όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο … Είναι επίσης μια ανεξάρτητη πιστοποίηση που λέει στο HR, ‘Λοιπόν, δεν φταίω εγώ αν δεν τα κατάφεραν. Είχαν ένα γενεαλογικό δέντρο». Αλλά η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Το Ινστιτούτο Burning Glass διαπίστωσε ότι το ποσοστό διατήρησης των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με μια διαδικασία βασισμένη στις δεξιότητες ήταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνους που είχαν πτυχίο, και οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν σε ρόλους νέου κολάρου είχαν κατά μέσο όρο 25 τοις εκατό αύξηση μισθού. Η τάση αυτή είχε νόημα για τη Sandra Dubose, η οποία από συντονίστρια προγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετακινήθηκε σε ειδικό μάρκετινγκ στη Cisco.

Η Dubose ξεκίνησε την καριέρα της σε μια εποχή που οι κοινωνικές δεξιότητες, η εργασιακή εμπειρία και το τσαγανό ήταν πιο σημαντικά από ένα πτυχίο. Αλλά καθώς οι απαιτήσεις των εργοδοτών άλλαξαν, αποκλείστηκε για ρόλους ακόμη και όταν «κοιτάζω τη δουλειά και μπορώ να κάνω όλα αυτά τα πράγματα με κλειστά μάτια». Θα ήταν οδυνηρό, λέει η Dubose, αν οι άνθρωποι επέστρεφαν στο να αποκλείουν τους εργαζόμενους χωρίς πτυχία τετραετούς φοίτησης από τις ευκαιρίες να εξελιχθούν.

Πρόκειται για μια αφύπνιση που πρέπει να συνεχιστεί», λέει. «Ελπίζω πραγματικά ότι οι άνθρωποι θα το καταλάβουν και θα δουν ότι ο τρόπος με τον οποίο συνέβαιναν τα πράγματα δεν ήταν σωστός και ότι [οι εργοδότες] έκοβαν τη μύτη τους για να γλιτώσουν τα μούτρα τους. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και μας αξίζει μια ευκαιρία να έχουμε ένα επίπεδο επιτυχίας όπως όλοι οι άλλοι».

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο