Χρηματιστήριο: Τρεις επενδυτικές ευκαιρίες που ανέδειξε η διόρθωση

χρηματιστήριο

Καθώς το αρνητικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο διατηρείται, έχοντας ολοκληρωθεί μάλιστα και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξάμηνου, οι αποτιμήσεις σε κάποιες μετοχές έγιναν ή άρχισαν να γίνονται δελεαστικές. Η μεμψιμοιρία όμως σημαντικής μερίδας επενδυτών, δεν τους αφήνει να διακρίνουν τις επενδυτές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί, και να τις εκμεταλλευτούν.

Βλέπετε, ισχύει το «πάντα φταίνε οι άλλοι». Φταίνε οι θεσμικοί επενδυτές, φταίνε τα ξένα funds που ρευστοποιούν, φταίνε οι εποπτικές αρχές, οι βασικοί μέτοχοι… Φταίνε όλοι αυτοί, μόνο όταν η αγορά κινείται πτωτικά οδηγώντας σε απώλειες την πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων. Ποτέ όμως, όταν η αγορά κινείται ανοδικά χαρίζοντας ικανοποιητικά κέρδη!

Ας πάρουμε για παράδειγμα, ότι η S&P μας αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα στις 20 του μήνα κι ακολουθεί ένα ξέφρενο ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μα και τότε θα φταίνε οι άλλοι, καθώς γνώριζαν από πριν την απόφαση του εν λόγω οίκου αξιολόγησης και πίεσαν τις τιμές προς τα κάτω προκειμένου να τις αγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, αυτή που λέει ότι «αυτοί κάνουν την δουλειά τους, κι εμείς την δική μας». Και ποια είναι η δουλειά ενός επενδυτή; Μα φυσικά το να αγοράζει σε χαμηλές τιμές και να πουλάει σε υψηλότερες.

Προσωπικά, δεν γνωρίζω κάποιον ο οποίος να εμποδίστηκε από τον χ ή ψ στο να αγοράσει ή στο να πουλήσει. Όταν μία μετοχή σου χαρίζει ένα 50% ή παραπάνω και δεν πουλάς γιατί πιστεύεις ότι θα πάει υψηλότερα (αλλά δεν ξέρεις πόσο…), τότε δεν φταίνε οι άλλοι, αλλά εσύ! Και πιο συγκεκριμένα η απληστία σου!

Ας έρθουμε τώρα στο εμείς, κι ας αφήσουμε τους άλλους να κάνουν την δουλειά τους. Η διόρθωση που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει αναδείξει κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες, έχοντας πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πως κινήθηκαν οι εταιρίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και τι να περιμένουμε από αυτές στο δεύτερο.

Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε παρακάτω τρεις από αυτές, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στο επενδυτικό μας περισκόπιο.

Mevaco

Η Mevaco εξέπληξε θετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 22.63 εκατ. ευρώ, έναντι 18.99. εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 2,56 εκατ. ευρώ από 2,08 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, και τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 1,56 εκατ. ευρώ από 1,25 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την γαλλική εταιρεία «NAVAL GROUP» για την κατασκευή μεταλλικού εξοπλισμού για τις φρεγάτες BELHARRA, έχοντας ήδη αναλάβει και εκτελεί παραγγελίες ύψους 3,15 εκ. ευρώ, και ενώ επίκειται η ανάληψη και νέων παραγγελιών, με την εν λόγω συνεργασία να έχει αρχική χρονική διάρκεια πέντε έτη. Επίσης, πολυετή συνεργασία με την «INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS» και βρίσκεται σε αναμονή της επικύρωσης επέκτασης της συνεργασίας για την κατασκευή νέων αμυντικών συστημάτων της ύψους 5,5 εκατ. δολαρίων. Τέλος, η εταιρεία ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή – παραγωγή μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκών Πάρκων ( 500 Κwp έως 1 Mwp) συνολικής ισχύος περίπου 100 Mwp των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό αφορά σε tracker νέας γενιάς.

Η εταιρεία διαθέτει αρνητικό καθαρό δανεισμό (-3,5 εκατ. ευρώ), θέτοντας την σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ομοειδών εταιρειών με υψηλό δανεισμό, σε μία περίοδο μάλιστα όπου τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, και όπως αναμένεται θα διατηρηθούν σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μικτό περιθώριο κέρδους στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε στο 21,88%, έναντι 21,22%, αποτυπώνοντας την ικανότητα της να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος.

Τα Ιδία Κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 29,05 εκατ. ευρώ από 28,75 εκατ. ευρώ στα τέλη του του 2022, με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται στις 204.251 ευρώ από 213.172 ευρώ στα τέλη του του 2022.

Η αποτίμηση ανέρχεται στα 36,54 εκατ. ευρώ, με την λογιστική της αξία να βρίσκεται στα 2,77 ευρώ, και με το EV/EBITDA στα 6,05.

Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει μέχρι στιγμής απροθυμία πτωτικής διάσπασης του ΚΜΟ200 ημερών (3,45 ευρώ) όπου αποτελεί και την πρώτη στήριξη, με την επόμενη να βρίσκεται στα 3,36 ευρώ, ενώ η αντίσταση 3,81 ευρώ, διατηρώντας το σήμα πώλησης.

ΕΚΤΕΡ

Εάν και η ΕΚΤΕΡ μας εξέπληξε αρνητικά με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, μας αποζημίωσε όμως με αυτά.

Η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 35,92 εκατ. ευρώ έναντι 6,88 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, με τα EBITDA να εκτοξεύονται στα 6,95 εκατ. ευρώ από 508.376 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 5,17 εκατ. ευρώ από 163.488 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Κατά το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία συμμετείχε σε είκοσι έξι Δημοπρασίες Ιδιωτικών και Δημόσιων έργων, τόσο μόνη της όσο και σε κοινοπρακτικά σχήματα με άλλες εταιρείες, ενώ προχώρησε και στην υπογραφή έξι νέων συμβάσεων έργων, με το ανεκτέλεστο να ανέρχεται στο ποσό των 90,1 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου, προσβλέπει στην απόκτηση πτυχίου 7ης τάξης.

Η εταιρεία εμφάνισε για το πρώτο εξάμηνο αρνητικό καθαρό δανεισμό (-10,81 εκατ. ευρώ), κάτι (που λόγω κλάδου) είχε θετική επίπτωση και στην αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, με αυτό να διαμορφώνεται στο πρώτο μισό του έτους στο 17,38% έναντι 10,85% την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα Ιδία Κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν στα 23,83 εκατ. ευρώ από 18,66 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία να μειώνονται στις 31.060 ευρώ από 33.009 ευρώ στα τέλη του 2022.

Η αποτίμηση ανέρχεται στα 29,58 εκατ. ευρώ, με την λογιστική αξία της μετοχής στα 2,14 ευρώ, και το EV/EBITDA στα 2,32.

Διαγραμματικά, η μετοχή ακύρωσε την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,67 ευρώ και την στήριξη στα 2,27 ευρώ.

Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας

Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας είναι μία από τις εταιρείες η οποία εξέπληξε θετικά με τις οικονομικές της επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 27,24 εκατ. ευρώ έναντι 19,81 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 3,68 εκατ. ευρώ από 3,44 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, και με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 2,71 εκατ. ευρώ από 2,49 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους μείωσε το μικτό περιθώριο κέρδους στο 21,29% από 29,04% την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω σημαντικής αύξησης κατά 52,49% του κόστους πωληθέντων.

Η εταιρεία παρουσιάζει αρνητικό καθαρό -37.538 ευρώ, με τα Ιδία Κεφάλαια να διαμορφώνονται στα 29,6 εκατ. ευρώ από 28,7 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται στις 32.920 ευρώ από 41.223 ευρώ στα τέλη του 2022.

Η αποτίμηση βρίσκεται στα 35,36 εκατ. ευρώ, με την λογιστική αξία της μετοχής στα 1,23 ευρώ, και το EV/EBITDA στο 5,87.

Διαγραμματικά, η μετοχή την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, καθώς και το σήμα πώλησης, διασπώντας πτωτικά στην συνεδρίαση της Παρασκευής (6/10) τον ΚΜΟ200 ημερών (1,49 ευρώ), ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,58 ευρώ και η στήριξη στα 1,38 ευρώ.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, αφήνοντας κάποιος κατά μέρους την μεμψιμοιρία και το οι άλλοι, παραμένοντας στο εμείς, τότε θα διαπιστώσει ότι η διόρθωση που συντελείται στο ελληνικό χρηματιστήριο αναδεικνύει επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες είναι ικανές να χαρίσουν ικανοποιητικές αποδόσεις στο μέλλον.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο