Είναι το μεγαλύτερο σερί ημερήσιων απωλειών από το 2017, με το κίτρινο μέταλλο να δέχεται πιέσεις από την άνοδο των ομολόγων και την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 13,10 δολάρια ή 0,7% στα 1.915,20 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το αντίστοιχο αρνητικό σερί 9 συνεδριάσεων που τελείωσε στις 10 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 18 cents ή 0,8% στα 22,72 δολάρια η ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 8,10 δολάρια ή 0,7% στα 1.220,50 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου πρόσθεσε 4,30 δολάρια ή 0,5% στα 895,60 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3 cents ή 0,9% στα 3,69 δολάρια η λίβρα.
Υπήρξε μια “άμεση συσχέτιση μεταξύ των πρόσφατων απωλειών του χρυσού και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων”, δήλωσε στο MarketWatch ο Michael Armbruster, διευθύνων σύμβουλος της Altavest, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση του δολαρίου αποτέλεσε επίσης βαρίδι.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ξεπέρασε το 4,3% και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Τα “γερακίστικα” (Hawkish) σχόλια από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ τον Ιούλιο, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, συνέβαλαν στην ώθηση των αποδόσεων των ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με τον Edward Moya, ανώτερο αναλυτή της αγοράς στην OANDA.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης ICE U.S. Dollar Index, ένας δείκτης της αξίας του δολαρίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων, μειώθηκε ελαφρώς στα 103,39 στις συναλλαγές της Πέμπτης, αλλά έχει αυξηθεί κατά 0,5% στην εβδομάδα μέχρι σήμερα.
Παρά την ενίσχυση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου, “ο χρυσός έχει κρατηθεί αρκετά καλά”, δήλωσε ο Armbruster της Altavest. “Αυτό μας υποδηλώνει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να σημειώσει ράλι αν αυξηθεί η όρεξη των επενδυτών για ασφαλή καταφύγια, εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάσουν πιο σημαντική πτώση”.
Δείτε όλες τις τελευταίες
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο