Χρυσός: Κέρδη 1% στην εβδομάδα στη σκιά νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

χρυσού

Εξανεμίστηκαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του χρυσού, ο οποίος σκαρφάλωσε πάνω από τα 2.400 δολ. η ουγγιά, καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική θετική εβδομάδα, με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να σπρώχνει τους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο.

Ειδικότερα ο χρυσός στην αγορά spot έχασε το θετικό πρόσημο κλείνοντας στο -0,8% στα 2.353,35 δολ. η ουγγιά, υποχωρώντας από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό των 2.419,79 δολαρίων. Στην εβδομάδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε περίπου 1%.

Τα futures του χρυσού συγκράτησαν οριακά τα κέρδη στο 0,1% στα 3.374,10 δολάρια η ουγγιά.

Ο χρυσός συμπαρέσυρε την πλατίνα η οποία δοκίμασε το επίπεδο των 1.000 δολαρίων η ουγγιά, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τεσσάρων μηνών.

“Είναι πραγματικά αποκαλυπτικό για τη δύναμη του χρυσού ότι το δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν, ωστόσο το κίτρινο μέταλλο συνεχίζει απτόητο το ράλι του, αφού προσελκύει ισχυρή ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο”, τόνισε ο Jim Wyckoff, αναλυτής της Kitco Metals.

Οι φόβοι για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι πραγματική απειλή, σχολίασε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον πιθανό χρόνο πραγματοποίησης μια επίθεσης και επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις δεσμεύσεις τους να υπερασπιστούν το Ισραήλ.

“Ο χρυσός αντιστάθμισε ορισμένα στοιχεία που τυπικά θα έπρεπε να είναι αρνητικά. Θα είναι υγιές να δούμε μια διόρθωση στην αγορά, αλλά η τάση θα συνεχίσει να είναι θετική”, δήλωσε ο Chris Gaffney, της EverBank.

χρυσού

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού για το 2024 στα 2.700 δολάρια η ουγγιά από τα 2.300 δολάρια, επικαλούμενη ότι το πολύτιμο μέταλλο μένει ως επί το πλείστον ανεπηρέαστο από τους συνήθεις μακροοικονομικούς παράγοντες.

Το ασήμι spot υποχώρησε κατά 1% στα 28,21 δολάρια ανά ουγγιά, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2021. Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 985,65 δολάρια και το παλλάδιο πρόσθεσε 0,9% στα 1.055,62 δολάρια.

Και τα τρία μέταλλα σημείωσαν κέρδη στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο