Χρυσός: Νέα πτώση, με κλείσιμο στα 1879 δολάρια – έχει ξεφύγει εντελώς από τη μόδα

Ανοδος 3,7% για το παλάδιο και +2,1% η πλατίνα.

Ο χρυσός υποχώρησε την Πέμπτη, καθώς τα στοιχήματα της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ μείωσαν την ελκυστικότητα του μη παρέχοντος απόδοση κίτρινου μετάλλου, ενώ οι traders έστρεψαν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ώστε να εντοπίσουν ενδείξεις σχετικά με τη στρατηγική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,7% χαμηλότερα, στα 1.878,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Τα υψηλότερα επιτόκια αμβλύνουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως αντιστάθμισης του πληθωρισμού και θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές στα 1.800 δολάρια, ανέφερε ο Daniel Pavilonis, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σκαρφάλωσαν σε υψηλό 16ετίας, αυξάνοντας το κόστος διατήρησης του χρυσού.

Ωστόσο, η υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ, η οποία καθιστά τον χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές, περιόρισε την πτώση του μετάλλου.

Η αντίδραση του χρυσού στα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ διατήρησε έναν αρκετά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του έτους και μια ξεχωριστή εβδομαδιαία έκθεση που έδειχνε ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των νέων αιτημάτων για επίδομα ανεργίας, ήταν αρκετά ήπια.

“Ο χρυσός έχει ξεφύγει εντελώς από τη μόδα. Ελλείψει πιο ελπιδοφόρων στοιχείων στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, το περιβάλλον θα παραμείνει σκληρό για τον χρυσό”, έγραψε σε σημείωμα ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στην OANDA.

Ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis Neel Kashkari δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει την αύξηση επιτοκίων.

Neel Kashkari Minneapolis Fed President

Η εστίαση των επενδυτών στρέφεται τώρα στα δεδομένα για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) στις ΗΠΑ, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, που αναμένεται την Παρασκευή.

“Εάν τα δεδομένα του PCE είναι πολύ θερμά, θα είναι κακό για τα μέταλλα, καθώς θα σήμαινε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο”, πρόσθεσε ο Pavilonis.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,2%, στα 22,48 δολ. ανά ουγγιά. Η πλατίνα πρόσθεσε 2,1%, στα 905,89 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κέρδισε 3,7%, στα 1.267,15 δολ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο