Χρυσός: Πτώση 3% στη χειρότερη εβδομάδα από τον Δεκέμβριο

χρυσός

Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν την Παρασκευή, καθώς το δολάριο υποχώρησε, αλλά σημείωσαν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων πεντέμισι μηνών, καθώς “ψαλιδίστηκαν” οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο χρυσός spot πρόσθεσε 0,2% στα 2.332,77 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο δείκτης του δολαρίου διολίσθησε κατά 0,4%, καθιστώντας τον χρυσό σχετικά λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα futures για τον χρυσό έχασαν 0,1% για να διαμορφωθούν οι τιμές τους στα 2.334,50 δολάρια.

Ο χρυσός έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.449,89 δολαρίων τη Δευτέρα, αλλά έκτοτε έχασε πάνω από 100 δολάρια σημειώνοντας απώλειες 3% στην εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Δεκεμβρίου.

“Αυτό που είχαμε ήταν μια μικρή έλλειψη ενδιαφέροντος από τους δυτικούς επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πότε η Fed θα μειώσει τα επιτόκια… μόλις η Fed μειώσει τα επιτόκια, θα αυξήσουν και πάλι την έκθεση”, δήλωσε ο Michael Widmer της Bank of America.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η πορεία της κεντρικής τράπεζας προς τον πληθωρισμό του 2% θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα στοιχήματα των traders σηματοδότησαν έντονες αμφιβολίες για το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πάνω από μία φορά εντός του 2024.

Παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων, οι τιμές του χρυσού κερδίζουν 13% από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω της ισχυρής κινεζικής ζήτησης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ωστόσο, “υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να δούμε τις αγορές χρυσού από τους Κινέζους μικροεπενδυτές να μειώνονται κατά το β’ εξάμηνο του έτους, καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για την αναθέρμανση της οικονομίας. Αν συμβεί αυτό, τότε θα επιστρέψουμε στη ζήτηση από τους δυτικούς επενδυτές και άρα στη συζήτηση για τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed”, δήλωσε ο Widmer.

Το ασήμι spot πρόσθεσε 0,5% στα 30,25 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα σκαρφάλωσε σε υψηλό 11 ετών.

Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 1.027,25 δολάρια, ενώ το παλλάδιο έχασε 0,7% στα 962,50 δολάρια. Στην εβδομάδα, όμως, και τα τρία μέταλλα βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο