Citi: Αναβαθμίζει σε overweight τις ευρωπαϊκές μετοχές – Σε επίπεδο ρεκόρ το discount με τις ΗΠΑ – Οι οκτώ λόγοι που οδηγούν σε ράλι

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σε overweight αναβαθμίζει η Citigroup την αγορά της Ευρώπης, στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής β΄ εξαμήνου, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις ΗΠΑ σε neutral έπειτα από την πρόσφατη  άνοδο. Όπως τονίζει, το προηγούμενο ευρωπαϊκό ράλι έχει πλέον σβηστεί εντελώς. Οι ευρωπαϊκές μετοχές τιμολογούν ξανά συρρίκνωση των κερδών ανά μετοχή (EPS) και διαπραγματεύονται με ιστορικό discount έναντι των ΗΠΑ.

Επίσης, αναβαθμίζει και τις αναδυόμενες αγορές σε overweight καθώς εκτιμά ότι προσφέρουν ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής, ενώ θα μπορούσαν να ωφεληθούν επίσης από την αδυναμία του δολαρίου, τις προσεχείς μειώσεις των επιτοκίων και την πιθανή βελτίωση του κλίματος στην Κίνα.

Για το β΄ εξάμηνο γενικότερα, η Citi αναμένει κορύφωση των επιτοκίων διεθνώς, επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά όχι ύφεση, και επίμονο αλλά επιβραδυνόμενο πληθωρισμό.

Πιο αναλυτικά, η Citi δίνει τους οκτώ λόγους που υποστηρίζουν το “στοίχημα” για νέο ράλι στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

1) Η Citi σημειώνει πως οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποαποδώσει των ΗΠΑ κατά 12% από τις αρχές Μαρτίου, διαγράφοντας έτσι όλο το ράλι του προηγουμένου διαστήματος και το οποίο είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022.

2) Η σχετική οικονομική δυναμική αλλάζει. Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Οικονομικής Έκπληξης της Citi (CESI) βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του από την πανδημία, όπως τονίζει. Η σύγκριση του ευρωπαϊκού CESI έναντι του CESI των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο ακραία. Δεδομένης της ισχυρής συσχέτισης μεταξύ της έκπληξης από τα οικονομικά δεδομένα και της απόδοσης των μετοχών, μια θετική στροφή στα οικονομικά στοιχεία της Ευρώπης, η οποία και αναμένεται, θα αποτελέσει ούριο άνεμο για την ευρωπαϊκή αγορά.

3) Η Ευρώπη γενικότερα αποτιμά περισσότερα “κακά νέα” από ό,τι οι ΗΠΑ. Πέρυσι, η περιοχή της Ευρώπης σημείωσε συρρίκνωση κατά 15%-20% των EPS. Αυτό στη συνέχεια αποτιμήθηκε καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν. Πιο πρόσφατα, η ευρωπαϊκή αγορά τιμολόγησε για άλλη μια φορά μια (μικρότερη) ύφεση των EPS, ενώ οι ΗΠΑ τιμολογούν τώρα μια αρκετά μεγάλη επέκταση των EPS. Αυτό το χάσμα στις προσδοκίες αφήνει τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες σε καθοδικές εκπλήξεις.

4) Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνές σε σχέση με την ιστορία. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι τώρα 35% φθηνότερες από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, πολύ κάτω από το σύνηθες discount του 15%.

5) Η τοποθέτηση των επενδυτών είναι λιγότερο “τεντωμένη” στην Ευρώπη. Η θέση των επενδυτών στον S&P 500/Nasdaq φαίνεται “τεντωμένη”, εγείροντας κινδύνους για πιθανή χαλάρωση. Η τοποθέτηση στην Ευρώπη είναι long, αλλά πολύ πιο ουδέτερη από τις ΗΠΑ.

6) Η Ευρώπη είναι το καλύτερο hedge της Κίνας. Η ευρωπαϊκή αγορά συσχετίζεται περισσότερο με την Κίνα από ό,τι οι υπόλοιπες, έτσι, σε περίπτωση που η Κίνα προσφέρει μια ανοδική έκπληξη όσον αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική, η Ευρώπη θα ωφεληθεί περισσότερο.

7) Νομισματική σύγκλιση. Η Citi δεν αναμένει πλέον μια απόκλιση νομισματικής πολιτικής μεταξύ της ΕΚΤ και της Fed, η οποία θα μπορούσε να είναι ένα βαρίδι για την Ευρώπη.

8) Αδυναμία του δολαρίου. Οι προβλέψεις των αναλυτών της Citi για υποχώρηση του δολαρίου είναι ευνοϊκές για την Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι της Citi προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί κατά 0,8% φέτος. Αναμένουν ότι η νομισματική σύσφιξη θα πυροδοτήσει ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το επόμενο έτος. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης, αναμένουν ότι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα κινηθεί στο 4% και πως οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν στο τρίτο τρίμηνο του 2024.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων, η Citi  αναμένει χαμηλότερα EPS για μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι και η βραχυπρόθεσμη ύφεση των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν αρνητικοί παράγοντες. Έτσι, προβλέπει ήπια συρρίκνωση των EPS κατά 5% το 2023 ακολουθούμενη από σταθεροποίηση το 2024, έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς για σταθεροποίηση των EPS για το 2023 και αύξηση 7% για το 2024.

Με βάση τα παραπάνω, η Citi εκτιμά πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος διαπραγματεύεται σήμερα με P/E 12μήνου στο 12x, θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 12% έως τα μέσα του 2024 και κατά 500 μονάδες, με αύξηση του P/E στο 14x.

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο