Citigroup: Πρόστιμο 136 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ρυθμιστικές αρχές

Οι ρυθμιστικές αρχές επιβάλλουν πρόστιμο 136 εκατομμυρίων δολαρίων στη Citigroup για την διευθύνουσα σύμβουλο Jane Fraser

Οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμα ύψους 136 εκατομμυρίων δολαρίων στη Citigroup (C) επειδή απέτυχε να επιλύσει μακροχρόνιες ελλείψεις γύρω από τους ελέγχους και τη διαχείριση κινδύνου, μια οπισθοδρόμηση για τη διευθύνουσα σύμβουλο Jane Fraser, καθώς προσπαθεί να αναστρέψει τη γιγαντιαία τράπεζα της Νέας Υόρκης.

Citigroup

Η Federal Reserve και το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος ανακοίνωσαν την ενέργεια αργά την Τετάρτη, μόλις δύο ημέρες πριν η Citigroup ανακοινώσει τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

  • Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η Citigroup σημείωσε ανεπαρκή πρόοδο στα προβλήματα που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μια εντολή συναίνεσης του 2020, η οποία απαιτούσε από τη Citigroup να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στη διαχείριση κινδύνων σε ολόκληρη την επιχείρηση, τη διαχείριση κινδύνων συμμόρφωσης, τη διακυβέρνηση δεδομένων και τους εσωτερικούς ελέγχους.

«Ενώ το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση της τράπεζας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την απλούστευση της τράπεζας, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες επίμονες αδυναμίες, ιδίως όσον αφορά τα δεδομένα», δήλωσε ο ασκών χρέη ελεγκτή του νομίσματος Michael J.

  • Η Citigroup θα πληρώσει στην OCC 75 εκατομμύρια δολάρια και στη Fed 60,6 εκατομμύρια δολάρια, επιπλέον των 400 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει προηγουμένως η Citigroup στο πλαίσιο της εντολής συναίνεσης του 2020.

Η Fraser απάντησε την Τετάρτη με τη δική της δήλωση, λέγοντας ότι «πάντα λέγαμε ότι η πρόοδος δεν θα είναι γραμμική και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουμε να φέρουμε την εταιρεία μας εκεί που πρέπει να είναι όσον αφορά τον μετασχηματισμό μας». Ο διευθύνων σύμβουλος πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε να δαπανήσουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να ανταποκριθούμε στις εντολές συγκατάθεσής μας».

Η μετοχή της Citigroup υποχώρησε περισσότερο από 1% στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές της Τετάρτης. Η μετοχή της έχει αυξηθεί περισσότερο από 26% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας όλους τους άλλους μεγάλους τραπεζικούς αντιπάλους.

Citigroup

Το χαστούκι από τις ρυθμιστικές αρχές έρχεται καθώς η Citigroup προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια δραματική μεταμόρφωση με στόχο να αναζωογονήσει την τιμή της μετοχής της και να αφαιρέσει δεκαετίες φουσκώματος.

Η ανανέωση υπό την Fraser, η οποία ανέλαβε ως αφεντικό τον Μάρτιο του 2021, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, καθώς προσπάθησε να εστιάσει την εταιρεία στην εξυπηρέτηση μεγάλων, πολυεθνικών εταιρειών, να ρίξει ό, τι δεν ήταν κερδοφόρο και να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Αυτό σήμαινε απόσυρση από την καταναλωτική τραπεζική σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σήμαινε επίσης την περικοπή θέσεων εργασίας και την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών τομέων ως μέρος μιας εσωτερικής αναδιάρθρωσης που ο Fraser αποκάλεσε την «πιο σημαντική» αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Citigroup εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η στρατηγική ισοδυναμούσε με το ξετύλιγμα ενός «χρηματοπιστωτικού σούπερ μάρκετ» της δεκαετίας του 1990 που ισχυριζόταν ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις.

Η πιο πρόσφατη προσπάθειά της να πείσει τους επενδυτές ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ήρθε τον περασμένο μήνα, καθώς ο Fraser και άλλα τραπεζικά στελέχη πραγματοποίησαν μια σειρά παρουσιάσεων επενδυτών που επικεντρώθηκαν κυρίως στο τμήμα πολυεθνικών υπηρεσιών, το οποίο βοηθά τις εταιρείες να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο.

Ο CFO Mark Mason στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στο 2024 ως «έτος καμπής» και είπε ότι μέχρι το 2026 η Citigroup σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδά της για ολόκληρο το έτος κατά τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας παράλληλα τα έξοδά της κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, τόσο ο Fraser όσο και ο Mason αναγνώρισαν επίσης στην εκδήλωση του Ιουνίου ότι η τράπεζα είχε ακόμη δουλειά να κάνει για να ενισχύσει τις ρυθμιστικές λειτουργίες και τις λειτουργίες συμμόρφωσης. “Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν μέρη όπου η πρόοδος ήταν πολύ αργή, οπότε έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας σε τομείς όπως οι ρυθμιστικές διαδικασίες και η σχετική αποκατάσταση δεδομένων”, δήλωσε ο Fraser τον Ιούνιο.

Ένα άλλο ρυθμιστικό πλήγμα ήρθε λίγες μέρες αργότερα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές βρήκαν αδυναμίες στις «ζωντανές διαθήκες» που υποβλήθηκαν από τη Citigroup και τρεις άλλες μεγάλες τράπεζες, αναφέροντας λεπτομερώς πώς οι δανειστές θα εκκαθαριστούν εάν συμβεί κάτι καταστροφικό.

Citigroup

Οι αδυναμίες στα σχέδια του 2023 συνέβησαν όταν ζητήθηκε από τις τράπεζες να προσομοιώσουν την χαλάρωση των παραγώγων και των θέσεων διαπραγμάτευσης σε δύο σενάρια με διαφορετικά χρονικά πλαίσια.

Στην περίπτωση της Citigroup, οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η αδυναμία είχε να κάνει με μια έλλειψη που εντοπίστηκε στο σχέδιό της για το 2021 «σχετικά με ζητήματα ακεραιότητας δεδομένων εξυγίανσης και διαχείρισης δεδομένων». Η FDIC δήλωσε ότι βρήκε το σχέδιο της Citigroup αρκετά αδύναμο ώστε να θεωρηθεί πιο σοβαρή «ανεπάρκεια», ενώ η Fed έμεινε με τη λιγότερο σοβαρή αξιολόγηση «έλλειψης».

Απόδοση – Επιμέλεια: ΤΑΤΙΑΝΗ ΣΑΓΙΕΧ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο