Commerzbak: Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης ακινήτων

Commerzbank

Commerzbank

Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση μιας τετραετούς κρίσης ακινήτων που θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες και προβληματικές πωλήσεις ανεπιθύμητων ακινήτων, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της επιχείρησης ακινήτων της Commerzbank (ETR: CBKG).

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στο έλεος της χειρότερης πτώσης ακινήτων τουλάχιστον από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-9, αφού η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού και το υψηλότερο ποσοστό δανεισμού υψηλότερου κινδύνου οδήγησαν τον τομέα σε μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις της Ευρώπης.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο ημίχρονο αυτή τη στιγμή, μετά από δύο χρόνια κρίσης, με δύο χρόνια κρίσης μπροστά μας», δήλωσε ο Henning Koch, διευθύνων σύμβουλος της Commerz Real στο συνέδριο ακινήτων MIPIM αυτής της εβδομάδας στη γαλλική Ριβιέρα των Καννών.

Ο Koch αναμένει ότι περισσότεροι επενδυτές θα τραβήξουν μετρητά από τον τομέα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνουν αναγκαστικοί πωλητές. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν δύσκολο, μακρύ δρόμο να διανύσουμε», είπε.

Η Commerz Real, μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Commerzbank, είναι σημαντικός ιδιοκτήτης γερμανικών ακινήτων και διαθέτει περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ (37 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Το κύμα δυσφορίας που λειτουργεί μέσω της γερμανικής βιομηχανίας ακινήτων έχει προσφέρει στην εταιρεία ευκαιρίες αγοράς, δήλωσε ο Koch, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί τις προγραμματισμένες πωλήσεις πολλαπλών έργων που ανήκουν στον όμιλο ακινήτων Signa με έδρα την Αυστρία που κατέρρευσε.

«Εξετάζουμε ξεκάθαρα αυτές τις καταστάσεις. Θέλετε να εξαγοράσετε από την αφερεγγυότητα επειδή έχετε ένα ασφαλές νομικό καταφύγιο και πλαίσιο», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η τιμολόγηση πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της αγοράς.

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν και πάλι αυτή την εβδομάδα ότι τα εμπορικά ακίνητα (CRE) ήταν «ιδιαίτερα ευάλωτα» στις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αναλυτές λένε ότι η έκθεση των μεγάλων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι διαχειρίσιμη και οι περισσότερες έχουν προβλέψει μεγαλύτερη επιδείνωση στα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων τους.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν βάλει ορισμένους εξειδικευμένους δανειστές κάτω από το μικροσκόπιο.

Η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank (PBB) είδε τις μετοχές και τα ομόλογά της να πέφτουν λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείων έχουν αυξηθεί από την πανδημία.

Η PBB έκανε μεγάλες διαγραφές στα στεγαστικά της δάνεια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Gerhard Meitinger, επικεφαλής χρηματοδότησης ακινήτων της PBB στη Γερμανία, δήλωσε στο Reuters στις Κάννες ότι πιστεύει ότι οι τιμές των γραφείων σε λιγότερο επιθυμητές «δευτερεύουσες» τοποθεσίες μπορεί να έχουν επιπλέον 10% να πέσουν στη Γερμανία, αλλά ότι η αγορά είναι «κοντά στον πάτο».

Ο Meitinger δήλωσε ότι η τράπεζα επεκτείνει περισσότερα δάνεια για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντεπεξέλθουν, με το ποσοστό των εκτεταμένων δανείων να αυξάνεται στο 50%, από 30% πριν από την πανδημία.

Η τράπεζα, είπε, είναι λιγότερο εκτεθειμένη από τους εναλλακτικούς δανειστές, όπως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ασφαλιστές που ανέλαβαν πιο επικίνδυνο δανεισμό.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο