Κατά 4,4 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΔΑΑ, στα 235,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με τα 231,5 εκατ. ευρώ το 2023.
Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 10,2% το 2024 σε 665,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με 603,72 εκατ. ευρώ το 2023. Η σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 13,1% και η επιτυχημένη εμπορική ανάπτυξη συνέβαλαν τόσο στις Αεροπορικές όσο και στις Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες.
Το Προσαρμοσμένο EBITDA3,4 ανήλθε σε 424,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,7% σε σύγκριση με το 2023, ενώ το περιθώριο Προσαρμοσμένου EBITDA ανήλθε σε 63,8%.
Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή αύξηση της επιβατικής κίνησης, ο ΔΑΑ ανακοινώνει περαιτέρω την επιτάχυνση του προγράμματος επέκτασης Αεροδρομίου επιτυγχάνοντας τη σταδιακή επίτευξη της δυναμικότητας εξυπηρέτησης 33 εκ. επιβατών ετησίως νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού και έχοντας ως απώτερο στόχο τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης 40 εκ. επιβατών έως το 2032.
•Η επέκταση του Αεροδρομίου θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για επενδύσεις Αεροπορικών Δραστηριοτήτων επιτρέποντας απόδοση σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την Εταιρεία. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός προαιρετικού Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) έως 100 εκ. ευρώ από τα κέρδη του 2024 και επιπλέον έως 140 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των επόμενων τριών ετών.
Μέσω της επιτάχυνσης του προγράμματος επέκτασης Αεροδρομίου, θα επιτευχθεί επίσης η επίσπευση της ανάπτυξης των μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, δημιουργώντας πρόσθετη αξία για τους μετόχους μας.
Δήλωση του κ. Ιωάννη Παράσχη, Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) του ΔΑΑ, για τα οικονομικά αποτελέσματα:
- Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσιάζουμε σήμερα τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, που καταδεικνύουν ακόμη μία δυναμική χρονιά για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει αύξηση 13% και να αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ των 31,9 εκατομμυρίων επιβατών.
Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2024, τα έσοδά μας ανήλθαν σε 665,5 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και παράλληλα το Προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 424,8 εκατομμύρια ευρώ.
- Κατά την περίοδο αυτή ανακοινώσαμε την προσθήκη νέων συναρπαστικών προορισμών, αυξάνοντας τις επιλογές των επιβατών μας, ενώ συνεχίζουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Έχοντας ήδη καταγράψει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία μας για την επόμενη ημέρα του αεροδρομίου και λαμβάνοντας υπόψιν τη δυναμική και τις τάσεις της επιβατικής κίνησης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απόφασή μας να επιταχύνουμε την επέκταση των εγκαταστάσεών μας, ενοποιώντας τις δύο φάσεις ανάπτυξης 33MAP7 και 40MAP, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη δυναμικότητα για την εξυπηρέτηση 40 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως έως το 2032.
Η επιτάχυνση της επέκτασης του Αεροδρομίου θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους μας, εξασφαλίζοντας ενισχυμένες αποδόσεις από τις Αεροπορικές Δραστηριότητες μέσω της σταδιακής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την Εταιρεία, καθώς και ταχύτερη αξιοποίηση των προοπτικών των Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων.”
Εξελίξεις στην επιβατική κίνηση
Το 2024 έκλεισε με την επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ, ύψους 31,85 εκατομμυρίων επιβατών, και ποσοστό αύξησης 13,1% σε σχέση με το 2023, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επίδοση σε σχέση με τα περισσότερα από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ενώ σε σύγκριση με το 2019
Το 2023 περιλαμβάνει την αποζημίωση COVID-19 ύψους 20.0 εκατ. ευρώ λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών κατά το 2ο εξάμηνο του 2020.
Υπολογίζεται ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση του σταθερού ετήσιου ποσού της Αμοιβής Χορήγησης Δικαιωμάτων (15 εκατ. ευρώ ετησίως) και εξαιρώντας την αποζημίωση COVID-19 που ελήφθη το 2023 για το 2ο
εξάμηνο του 2020 (20 εκατ. ευρώ).
. Οι επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 7,3% και κατά 15,7% αντίστοιχα.
Το έτος χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Η επιβατική κίνηση παρουσίασε διψήφιο ρυθμό αύξησης τους περισσότερους μήνες της χρονιάς: ισχυρή δυναμική κατά το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση 16,5% σε σχέση με το 2023, συνεχιζόμενη σε παρόμοια επίπεδα κατά το δεύτερο τρίμηνο (+15,7%). Η ισχυρή αύξηση των επιβατών διατηρήθηκε επίσης κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, με 9,8% και 12,3% αντίστοιχα, ποσοστά πολύ υψηλότερα από τον ιστορικό ρυθμό ανάπτυξης.
Το 2024, η Αθήνα συνδέθηκε απευθείας μέσω τακτικών δρομολογίων με 157 προορισμούς-πόλεις (156 το 2023), σε 55 χώρες (57 το 2023), που εξυπηρετήθηκαν από 68 αεροπορικές εταιρείες (66 το 2023).
Αεροπορικές Δραστηριότητες
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Εταιρεία εφάρμοσε όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα και παρείχε τους απαραίτητους πόρους για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Αεροδρομίου.
Τιμολογιακή Πολιτική και Μάρκετινγκ Αεροδρομίου
Σε συνέχεια της ετήσιας διαβούλευσης με τους χρήστες του Αεροδρομίου, η Εταιρεία αποφάσισε να διατηρήσει τις αεροπορικές χρεώσεις αμετάβλητες για το έτος 2024, με εξαίρεση την αύξηση της Χρέωσης Εξυπηρέτησης Επιβατών (Passenger Terminal Facility charge – PTF), η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου, 2024, ως αποτέλεσμα της μείωσης του Τέλους Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), όπως προβλέπεται στο άρθρο 52 του Ν.4465/2017.
- Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε ώστε να αποκατασταθούν τυχόν απώλειες εσόδων μέσω ισόποσης αναπροσαρμογής της χρέωσης PTF διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία και το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχεται σε όλους τους Χρήστες του Αεροδρομίου, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό συνολικό επίπεδο χρεώσεων και με ουδέτερο αντίκτυπο για τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες αντίστοιχα.
Η επιβατική κίνηση διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική που καταγράφηκε το 2023. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση ήταν αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών της ομάδας ανάπτυξης δρομολογίων του ΔΑΑ, η οποία συνεργάστηκε στενά με τις αεροπορικές εταιρείες για την υλοποίηση κοινών στρατηγικών ανάπτυξης.
- Μέχρι το τέλος του 2024, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ιδιαίτερα σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 87% της διεθνούς κίνησης του Αεροδρομίου.
Το 2024, το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Κινήτρων συνέχισε να εφαρμόζεται με επιτυχία καθώς επίσης και με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών.
Παράλληλα, εμπλουτίστηκαν συγκεκριμένα κίνητρα με στόχο τόσο την ενίσχυση της ελκυστικότητας του Αεροδρομίου όσο και της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας και της Ελλάδας με το εξωτερικό. Επιπλέον, το Πρόγραμμα ενισχύθηκε με συγκεκριμένα κίνητρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη δρομολογίων κατά τις ώρες με χαμηλότερα επίπεδα κίνησης, προσφέροντας ελκυστικές εκπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες.
Η ανάκαμψη του δικτύου της Αθήνας και η συνεχής ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας του προορισμού, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης και την επιτυχημένη στρατηγική αεροπορικού μάρκετινγκ του ΔΑΑ, αναγνωρίστηκαν από τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες και οδήγησαν την Εταιρεία στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία αεροδρομίων με περισσότερους από 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, στο πλαίσιο των βραβείων “ROUTES EUROPE 2024”.

