Οι κινεζικές τράπεζες ενέκριναν δάνεια ύψους 4,61 δισ. δολαρίων προς την Αφρική πέρυσι, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια αύξηση από το 2016, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη την Πέμπτη.
Η Αφρική εξασφάλιζε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια ετησίως από την Κίνα μεταξύ 2012-2018, χάρη στην πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) του προέδρου Xi Jinping, αλλά ο δανεισμός μειώθηκε απότομα από την αρχή της πανδημίας COVID-19 το 2020.
Τα στοιχεία του περασμένου έτους, μια υπερτριπλάσια αύξηση από το 2022, δείχνουν ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να περιορίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τις υπερχρεωμένες οικονομίες, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
«Το Πεκίνο φαίνεται να αναζητά ένα πιο βιώσιμο επίπεδο ισορροπίας δανεισμού και να πειραματίζεται με μια (νέα) στρατηγική», δήλωσε το πανεπιστημιακό κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται το πρόγραμμα κινεζικής βάσης δεδομένων δανείων στην Αφρική.
Τα νέα δεδομένα έρχονται καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει Αφρικανούς ηγέτες την επόμενη εβδομάδα για το Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.
Υπήρξαν 13 δανειακές συμφωνίες πέρυσι που αφορούσαν οκτώ αφρικανικές χώρες και δύο αφρικανικούς πολυμερείς δανειστές, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα μεγαλύτερα στοιχεία του περασμένου έτους περιλαμβάνουν ένα δάνειο σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την China Development Bank στη Νιγηρία για τον σιδηρόδρομο Kaduna-to-Kano και παρόμοια διευκόλυνση ρευστότητας από τον δανειστή στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου.
Η Κίνα έχει γίνει ο κορυφαίος διμερής δανειστής για πολλά αφρικανικά έθνη όπως η Αιθιοπία τα τελευταία χρόνια.
Έχει δανείσει στην ήπειρο συνολικά 182,28 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2000-2023, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών να πηγαίνει στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ΤΠΕ της Αφρικής.
Η Αφρική κατείχε εξέχουσα θέση στα πρώτα χρόνια της BRI, καθώς η Κίνα προσπάθησε να αναδημιουργήσει τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και να επεκτείνει τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της μέσω μιας παγκόσμιας ώθησης ανάπτυξης υποδομών.
Η Κίνα, ωστόσο, άρχισε να κλείνει την κάνουλα μετρητών το 2019, μια μετατόπιση που επιταχύνθηκε από την πανδημία, αφήνοντας μια σειρά ημιτελών έργων γύρω από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου που προορίζεται να συνδέσει την Κένυα με τους γείτονές της.
Η μείωση των δανείων προκλήθηκε από τις εγχώριες πιέσεις της ίδιας της Κίνας και τα αυξανόμενα βάρη χρέους μεταξύ των αφρικανικών οικονομιών. Η Ζάμπια, η Γκάνα και η Αιθιοπία έχουν προχωρήσει σε παρατεταμένες αναθεωρήσεις χρέους από το 2021.
Περισσότερα από τα μισά δάνεια που δεσμεύτηκαν πέρυσι, ή 2,59 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν σε περιφερειακούς και εθνικούς δανειστές, υπογραμμίζοντας τη νέα στρατηγική του Πεκίνου, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
«Η εστίαση των κινεζικών τραπεζών στα αφρικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιθανότατα αντιπροσωπεύει μια στρατηγική μετριασμού του κινδύνου που αποφεύγει την έκθεση στις προκλήσεις χρέους των αφρικανικών χωρών», ανέφερε.
Σχεδόν το ένα δέκατο των δανείων του 2023 αφορούσε τρία έργα ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη, απεικονίζοντας την επιθυμία της Κίνας να προχωρήσει στη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντί για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Ωστόσο, οι διακριτές τάσεις στα στοιχεία του περασμένου έτους δεν προσέφεραν σαφή κατεύθυνση της οικονομικής δέσμευσης της Κίνας με την ήπειρο, έδειξε η μελέτη, δεδομένου ότι τα κινεζικά ιδρύματα έγραψαν επίσης δάνεια σε προβληματικές οικονομίες όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα.
«Μένει να δούμε αν οι εταιρικές σχέσεις της Κίνας στην Αφρική θα διατηρήσουν την ποιότητά τους», ανέφερε το Κέντρο Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Πολιτικής.
πηγή:www.investing.com