Οι εκλογές της Τρίτης στη Γροιλανδία, παρότι αφορούν ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ανεξαρτησία, δε θεωρούνται ασυνήθιστες, σύμφωνα με την πολιτικό Aaja Chemnitz Larsen. Ωστόσο, η παγκόσμια προσοχή που έχει στραφεί προς το νησί τις καθιστά τις πιο σημαντικές στην ιστορία του Αρκτικού εδάφους.
Όπως επισημαίνει η ίδια, βουλευτής του κόμματος Inuit Ataqatigiit στο δανέζικο κοινοβούλιο, αυτή η εκλογική διαδικασία είναι διαφορετική λόγω της διεθνούς παρέμβασης. «Βλέπουμε επιρροές από τις ΗΠΑ, τη Δανία και άλλες χώρες, κάτι που δε συνέβαινε σε άλλες εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η εμμονή του Τραμπ
Η αυξημένη διεθνής προσοχή αποδίδεται εν μέρει στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέφερε το θέμα της απόκτησης της Γροιλανδίας «με οποιονδήποτε τρόπο». Η επιμονή του προκάλεσε ανησυχία τόσο στη Δανία, η οποία διατηρεί τον έλεγχο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Γροιλανδίας, όσο και στην ίδια τη Γροιλανδία, που βλέπει την εκλογική διαδικασία της να αποκτά πρωτοφανή γεωπολιτική σημασία.
Σύμφωνα με τον Guardian, ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ επανέφερε την ιδέα της «αγοράς» της Γροιλανδίας, χαρακτηρίζοντάς την πολύτιμο στρατηγικό και οικονομικό περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε πιέσεις με απειλές στρατιωτικών κινήσεων και δασμών στη Δανία αν δε συμμορφωνόταν. Παράλληλα, ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, επισκέφθηκε ιδιωτικά τη Νουούκ, με την επίσκεψη να προβάλλεται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αβέβαιο το εκλογικό αποτέλεσμα
Οι πολιτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, δεδομένου ότι στη Γροιλανδία οι δημοσκοπήσεις είναι περιορισμένες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Μούτε Έγκεντε, του δημοκρατικού σοσιαλιστικού κόμματος Inuit Ataqatigiit, αντιμετωπίζει πρόκληση από το Naleraq, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που προωθεί έντονα την ανεξαρτησία και την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Η κοινωνία εμφανίζεται πιο διχασμένη από ποτέ, σημειώνει η Chemnitz Larsen, ενώ για πρώτη φορά πολιτικοί συνοδεύονται από προσωπική ασφάλεια στις προεκλογικές τους εκστρατείες.
Η εκλογική ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί από πρόσφατες αποκαλύψεις για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Δανίας. Ένα ντοκιμαντέρ του δανέζικου δικτύου DR αποκάλυψε ότι η Κοπεγχάγη ενδέχεται να έχει αποκομίσει έως και 400 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 45 δισ. λίρες) από ορυχεία κρυόλιθου στη Γροιλανδία μεταξύ 1854 και 1987. Αν και υπάρχουν διαφωνίες για την ακρίβεια του ποσού, το ντοκιμαντέρ έχει ενισχύσει την αίσθηση αδικίας μεταξύ των Γροιλανδών.
Με μόλις 40.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε συνολικό πληθυσμό 57.000 κατοίκων, η εκλογική μάχη αναμένεται αμφίρροπη. Ενώ η Κοπεγχάγη αντέδρασε σπασμωδικά στις απειλές του Τραμπ, πολλοί στη Νουούκ βλέπουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό όπλο είτε για καλύτερους όρους με τη Δανία είτε για την ανεξαρτησία.
Ο Ράσμους Λίντερ Νίλσεν, επικεφαλής του Nasiffik, του κέντρου εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Πανεπιστημίου της Γροιλανδίας, υπογραμμίζει τη σύγκρουση μεταξύ της καθημερινής πολιτικής και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Αν και δεν αναμένει την ανεξαρτησία μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θεωρεί πιθανή μια αναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Γροιλανδίας με τη Δανία.
Από την πλευρά της, η Aki-Matilda Høegh-Dam, που αποχώρησε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Siumut για να κατέβει υποψήφια με το Naleraq, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εκλέξουμε πολιτικούς ικανούς στη διεθνή σκηνή», επισημαίνει.
Η Γροιλανδία στο επίκεντρο των διεθνών επενδύσεων
Η διεθνής προσοχή επεκτείνεται και στον επιχειρηματικό τομέα. Ο Ντρου Χορν, μέλος της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας GreenMet, ανέφερε ότι υπάρχουν «δεκάδες δισεκατομμύρια» δολάρια έτοιμα για επένδυση στη Γροιλανδία.
Ο Τομ Ντανς, πρώην επίτροπος του Τραμπ για την Αρκτική και επενδυτής, αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις στα ορυκτά απαιτούν χρόνο, αλλά περιγράφει τη Γροιλανδία ως μια νέα «συνοριακή» περιοχή με τεράστιες προοπτικές. «Μιλάμε για το διάστημα και το ταξίδι στον Άρη, ενώ η Νουούκ απέχει μόλις τρεις ώρες πτήσης από τη Νέα Υόρκη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

