Με σημαντικά κέρδη, της τάξης του +11%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε ένα περιβάλλον πλαγιοανοδικής πορείας με αρκετούς σχηματισμούς βάσης, που έφερναν όμως στη συνέχεια ισχυρές ανοδικές εξάρσεις προς νέα υψηλά, αποτυπώνοντας έτσι μια γενικότερη αίσθηση στις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις ότι τα καλύτερα έπονται.
- Οι εταιρείες από τον Γενικό Δείκτη που ξεχώρισαν με τις ισχυρότατες τριμηνιαίες τους αποδόσεις ήταν η Σαράντης με κέρδη κοντά στο +40%, η ΓΕΚ Τέρνα με ένα +29% και η Titan Cement με ένα +23%.
- Πέρα, όμως, από αυτούς τους τρεις δυναμικούς ομίλους, ισχυρά ανοδικά κέρδη για τους μετόχους τους έφεραν η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι με ένα +22%, η Πειραιώς με ένα επίσης +22%, η Intrakat, που και αυτή τη χρονιά δηλώνει έντονα το “παρών” της με ένα +18%, η Εθνική με ένα +17% και η Helleniq Energy με ένα +16%.
Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή της Sarantis (ΣΑΡ), εκεί που για μια επταετία τραγουδούσε το γνωστό άσμα “ήσυχο, ήσυχο το ποταμάκι, αργοκυλάει το γαλάζιο του νεράκι…”, κινούμενη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 9,50 με 6 ευρώ, ξαφνικά, με το που έσπασε ανοδικά το φράγμα αντίστασης των 9,50 ευρώ, εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες συνεδριάσεις προς τα 12 ευρώ. Επίπεδο το οποίο, όμως, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς, αν η μετοχή πάει και ρίξει προσπέραση με αυξημένο όγκο συναλλαγών στα 12 ευρώ, τότε η όλη εν εξελίξει κίνηση είναι πολύ πιθανό να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την επόμενη περιοχή αντίστασης των 14,50 με 15 ευρώ, εκεί δηλαδή που έχει δηλώσει ως τιμή-στόχο και η Eurobank Equities. Να υπενθυμίσω ότι ο όμιλος ανακοίνωσε για το 2023 αυξημένες πωλήσεις κατά +8,3% σε σχέση με το 2022, κλείνοντας στα 482,2 εκατ. ευρώ, έναντι 445,1 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να είναι αυξημένα κατά +49,6%, φτάνοντας στα 39,3 εκατ. ευρώ, από 26,3 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας μάλιστα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους στο 8,2%, από 5,9% που ήταν το 2022. Ισχυρή εμφανίστηκε και η χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου, έχοντας καθαρή ταμειακή θέση στα 43,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το μέρισμα διαμορφώθηκε σε ποσό 0,224381 ευρώ ανά μετοχή, έναντι μερίσματος 0,143108 ανά μετοχή που ήταν το 2022. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι δηλώσεις της διοίκησης για τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών έως το 2028, που δύναται να φτάσει τα 737,4 εκατ. ευρώ, με τα εκτιμώμενα κέρδη EBITDA να διπλασιάζονται από τα 61,6 εκατ. ευρώ στα 120 εκατ. ευρώ (!).
Προχωράμε στη ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) που φαίνεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να έχει βάλει ρότα για την κατάκτηση της περιοχής των 17,50 ευρώ. Ένα επίπεδο τιμών που, αν διασπαστεί και εδώ ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την καταγραφή τιμών με το 2 μπροστά. Το σίγουρο, πάντως, με τη ΓΕΚ Τέρνα είναι ότι δεν θα μας αφήσει για το υπόλοιπο του 2024 χωρίς ανοδική “τροφή”, καθώς τα νέα που έχουν τροχοδρομηθεί είναι τόσο ισχυρά και εκτενή, που τα 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Γεωργίου Περιστέρη. Τώρα βρίσκεται στα 1,75 δισ. ευρώ. Το δεύτερο κοντινό νέο μετά την πρόσφατη ανάληψη του μεγάλου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη ΓΕΚ Τέρνα, που εμπεριέχει τη θετική αναπροσαρμογή των διοδίων στα 4 λεπτά ανά χιλιόμετρο, που απαιτούσε ο όμιλος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Από την εν λόγω σύμβαση η ΓΕΚ Τέρνα αναμένεται να εισπράξει σε βάθος χρόνου ποσό άνω των 12 δισ. ευρώ (!). Το τρίτο κατά σειρά νέο θα έρθει, κατά πώς φαίνεται, από την τελική υπογραφή πώλησης της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη Masdar. Πρόκειται για ένα ιστορικό deal δισεκατομμυρίων, που θα φέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τους μετόχους της μάνας και της κόρης, αλλά και για ολόκληρη την αγορά, μιας που θα ακολουθήσουν από την αποκτηθείσα ρευστότητα σημαντικές αναδιαρθρώσεις με νέες ποσοστιαίες αγορές από τους επενδυτές, θεσμικούς και μη.
Για σεμινάριο τεχνικής ανάλυσης είναι η ανοδική κίνηση της Titan Cement International (TITC), που, υπό την καθοδήγηση του ισχυρού ανοδικού στροφέα “W”, έχει σπάσει τις αντιστάσεις των 20, των 24 και των 26 ευρώ και πλέον έχει βάλει ρότα για τα 30 ευρώ, χτυπώντας έτσι την τιμή-στόχο που έχει θέσει η Citi. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει ξεπεράσει αισίως τα 2 δισ. ευρώ. Η Titan Cement τρέχει στην κυριολεξία με χίλια, με το οικονομικό έτος του 2023 να κλείνει με πωλήσεις-ρεκόρ στα 2,547 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά +11,6% σε σχέση με το 2022 και υπερδιπλασιασμό καθαρής κερδοφορίας στα 268,7 εκατ. ευρώ ή άνοδο κατά ένα +145%. Η διοίκηση έχει προτείνει διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένη κατά +42% σε σχέση με το 2022. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 137 εκατ. ευρώ, στα 660 εκατ. ευρώ, παρά τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες στόχευσαν σε έργα αύξησης της δυναμικότητας, στη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος και στα logistics. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει ο δείκτης δανεισμού στο πολύ θετικό 1,2x.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”