Δελεαστικές αποδόσεις για τους Ιταλούς αποταμιευτές

αποταμιευτές

αποταμιευτές

Η Elisabetta Trevisan, μια 50χρονη δασκάλα από τη Βενετία, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις πληρωμές τόκων από ένα ιταλικό ομόλογο για μικρούς αποταμιευτές για να βοηθήσει τους δύο γιους της να περάσουν στο πανεπιστήμιο.

Τα τρία ομόλογα που αγόρασε για 40.000 ευρώ (43.100 δολάρια) φέρουν ετήσιο κουπόνι έως και 4,5%, ένα υγιές περιθώριο κέρδους σε άλλες επιλογές αποταμίευσης, με πληρωμές κάθε τρεις ή έξι μήνες.

«Με ετήσιο επιτόκιο 0,001% από τον τραπεζικό μου λογαριασμό, θα είχα κερδίσει τέσσερα σεντς!», δήλωσε ο Τρεβιζάν στο Reuters.

Ο Τρεβιζάν είναι ένας από τους χιλιάδες απλούς Ιταλούς που αγόρασαν μέρος του δημόσιου χρέους της Ρώμης ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, προσελκύοντας δελεαστικές αποδόσεις και φοβούμενοι ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να διαβρώσει την αξία των μετρητών τους.

Η κυβέρνηση – που διαχειρίζεται ένα λόγο χρέους προς ΑΕΠ περίπου 140%, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη – οδήγησε αυτό το κύμα, γνωρίζοντας ότι οι μικροί αποταμιευτές είναι λιγότερο πιθανό να αποσύρουν τα χρήματά τους σε μια πιθανή κρίση και η εμπιστοσύνη τους στο χρέος της Ρώμης ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές.

Η εκστρατεία ήταν επιτυχής με το μερίδιο των BTPs ή Buoni del Tesoro Poliennali (μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα) που κατέχουν οι εγχώριοι αγοραστές λιανικής να αυξάνεται από 6% στα μέσα του 2022 σε 13,5% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η τάση θα χάσει κάποια δυναμική φέτος, ενδεχομένως αποδυναμώνοντας έναν βασικό πυλώνα στη στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών να βρει αγοραστές για έναν από τους μεγαλύτερους σωρούς δημόσιου χρέους στον κόσμο.

Αυτό, λένε, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα θα καταστήσει τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων λιγότερο ελκυστικές για τους μικρούς αποταμιευτές.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν το κράτος για τα μετρητά των πελατών τους, μπορούν να ανταμείψουν τις καταθέσεις πιο γενναιόδωρα μέσω υψηλότερων επιτοκίων αντί να συνεχίσουν να αιμορραγούν τη χρηματοδότηση καθώς οι πελάτες τους αγοράζουν BTP.

«Μετά από ένα 2023 με πολύ μεγάλη ζήτηση από μικροεπενδυτές, είναι απίθανο να υπάρξει επανάληψη της περσινής δύναμης», δήλωσε ο Luca Cazzulani, επικεφαλής έρευνας στρατηγικής στην UniCredit.

Προέβλεψε ότι οι μικροεπενδυτές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα εγγραφούν για 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα το 2024, ένα σημαντικό ποσό σε σύγκριση με τους ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά πολύ χαμηλότερο από τα πάνω από 100 δισεκατομμύρια του περασμένου έτους.

Ο Filippo Mormando, στρατηγικός αναλυτής της ισπανικής τράπεζας BBVA (BME: BBVA), προβλέπει τουλάχιστον 70 δισεκατομμύρια ευρώ λιανικών αγορών φέτος.

«Δεδομένης της ζήτησης ρεκόρ που παρατηρήθηκε πέρυσι, μια μέτρια πτώση το 2024 δεν θα ήταν έκπληξη ούτε ανησυχητική», δήλωσε πηγή εξοικειωμένη με τη διαχείριση του χρέους.

Η ιταλική εξαίρεση

Σε απόλυτους αριθμούς, οι μικροεπενδυτές, δηλαδή οι μη επαγγελματίες, κατείχαν περίπου 320 δισ. ευρώ ιταλικού δημόσιου χρέους μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ πριν από 25 χρόνια. Περίπου 270 δισεκατομμύρια από αυτά ανήκαν σε μεμονωμένους αποταμιευτές.

Τα νοικοκυριά σε άλλα κράτη της ευρωζώνης έχουν πολύ μικρότερο ρόλο στην αγορά δημόσιου χρέους.

Στο Βέλγιο, το μερίδιο των μικροεπενδυτών στο χρέος της χώρας αυξήθηκε πρόσφατα σε περίπου 5%, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι κοντά στο μηδέν, δήλωσε ο Cazzulani, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΚΤ για το τρίτο τρίμηνο.

Είπε ότι στην Ιταλία το υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει μια «ιστορικά καλή σχέση με τους μικρούς αποταμιευτές» λόγω του τεράστιου σωρού χρέους που πρέπει να διαχειριστεί.

Από την κορύφωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012, το υπουργείο Οικονομίας έχει εισαγάγει διάφορους τύπους ομολόγων ειδικά για τους ιδιώτες επενδυτές. Αυτά προσέλκυσαν πέρυσι συνολικά επενδύσεις περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά δημοφιλούς φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο, η Ρώμη μετέδωσε μια διαφήμιση για ένα 6ετές ομόλογο για ιδιώτες επενδυτές που θα προσφέρει στο τέλος του μήνα.

Οι ιδιώτες επενδυτές ομολόγων είναι συνήθως μέτριου πλούτου και έχουν αρκετά χαμηλή διάθεση ανάληψης κινδύνου.

«Δεν έχουν πολλά χρήματα, χρειάζονται σταθερές εγγυήσεις για τις αποταμιεύσεις τους και μια γρήγορη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα εάν προκύψει ξαφνική δαπάνη», δήλωσε η Barbara Puschiasis, αντιπρόεδρος της εθνικής ένωσης καταναλωτών Consumerismo.

Οι μικροί αποταμιευτές προσελκύονται από τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί του εισοδήματος από ιταλικά ομόλογα, το ήμισυ αυτού για άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, ο φετινός νόμος για τον προϋπολογισμό τους επιτρέπει να πάρουν κρατικά ομόλογα αξίας έως και 50.000 ευρώ από το ISEE, έναν δείκτη πλούτου που χρησιμοποιεί το κράτος για να αξιολογήσει την επιλεξιμότητα για επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η δέσμευση των απλών Ιταλών παρέχει επίσης καθησυχασμό στους διεθνείς επενδυτές – εάν οι εγχώριοι αποταμιευτές έχουν αρκετή πίστη στη Ρώμη για να αγοράσουν σε μεγάλο βαθμό το χρέος της, τότε οι ξένοι που ακολουθούν τη χώρα από μακριά έχουν λιγότερους λόγους να είναι νευρικοί.

«Η ισχυρή ζήτηση από τους μικρούς αποταμιευτές πιθανότατα ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, οι οποίοι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής το 2023, με καθαρές αγορές περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Cazzulani της UniCredit.

Πριν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, το μερίδιο του ιταλικού χρέους στα χέρια των εγχώριων αποταμιευτών έφτανε το 20%, ένα επίπεδο που μπορεί να επιτευχθεί ξανά, δήλωσε ο Roberto Rossignoli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Moneyfarm.

Ο Mormando της BBVA δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες ισχυρές αγορές BTP από ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του χάσματος μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, ένα βασικό μέτρο της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ιταλία με υψηλό χρέος.

Το spread BTP-Bund έχει μειωθεί στις 150 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο χρόνια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο