Η ζάχαρη είναι από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, με την επίδρασή της να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, που βρίσκεται συνήθως σε επεξεργασμένα σνακ και γλυκίσματα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, διαβήτη και καρδιοαγγειακά προβλήματα.
Από την άλλη πλευρά, τα φυσικά σάκχαρα, που εντοπίζονται σε υγιεινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και το γάλα, είναι πιο ευεργετικά για τον οργανισμό. Αυτά τα σάκχαρα συνοδεύονται από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αντίθετα με τα πρόσθετα σάκχαρα, τα φυσικά σάκχαρα έχουν διαφορετική επίδραση στον οργανισμό και μπορούν να προσφέρουν οφέλη όταν καταναλώνονται με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα φρούτα, για παράδειγμα, προσφέρουν πολλά περισσότερα από τα φυσικά τους σάκχαρα.
Σύμφωνα με το She Finds, ο Korin Sutton, κορυφαίος προπονητής φυσικής κατάστασης και υγείας με σχεδόν 30.000 ακολούθους στο TikTok, αποκάλυψε στους ακόλουθούς του ότι υπάρχει ένα είδος ζάχαρης που μπορείς να καταναλώνεις άφοβα κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας και να χάνεις βάρος: η καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
Καστανή Ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο και χρησιμοποιείται για να γλυκάνει τρόφιμα και ποτά. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα σάκχαρα, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο διατηρεί κάποιες από τις φυσικές της θρεπτικές αξίες, όπως το ασβέστιο και τον σίδηρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική πρόσληψη οποιουδήποτε τύπου ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους και διαβήτη.
Ο Sutton προειδοποιεί ότι πρέπει να αποφεύγουμε γλυκαντικά όπως το σιρόπι αγαύης, το οποίο όχι μόνο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά περιέχει και 60 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας με 16 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αντίθετα, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή. «Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο έχει μόνο 30 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας και 8 γραμμάρια υδατάνθρακες», εξηγεί.
Επιπλέον, ο Sutton προτείνει και άλλες πιο υγιεινές εναλλακτικές για φυσικά σάκχαρα, όπως η ζάχαρη καρύδας, αν και τονίζει ότι δεν είναι η πιο γλυκιά επιλογή. Μια λιγότερο γνωστή και πολύ καλή επιλογή είναι η ερυθριτόλη. «Η ερυθριτόλη είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο ζάχαρης. Είναι 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη και περιέχει μόλις 10 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια. Επίσης, είναι πολύ καλή για τα δόντια σας», προσθέτει.
Η κατανόηση της επίδρασης της ζάχαρης στη διατροφή μας είναι σημαντική για να κάνουμε σωστές επιλογές όσον αφορά την υγεία και τη διαχείριση του βάρους μας. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και άλλες ανησυχίες υγείας, υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως τα φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα και το γάλα. Από αυτές, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ξεχωρίζει καθώς διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα υπερβολικά επεξεργασμένα σάκχαρα.
Παρ’ όλα αυτά, η μέτρια κατανάλωση παραμένει το κλειδί, ακόμη και με τις πιο υγιεινές επιλογές ζάχαρης. Οι ειδικοί, όπως ο Korin Sutton, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τα οφέλη της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και άλλων φυσικών γλυκαντικών, επισημαίνοντας τη σημασία της προσεκτικής κατανάλωσης σε μια ισχυρή και ισορροπημένη διατροφή. Το ζητούμενο είναι να βρούμε την ισορροπία που θα υποστηρίξει τους στόχους μας για υγεία και ευεξία.
Πηγή: theissue.gr

