Δεν τα πήγε καλά η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές- Πτώση 3,1% ο Stoxx 600

  Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, στον απόηχο του μίνι sell off της Πέμπτης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού όπου τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι εργοδότες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο προσέλαβαν λιγότερο προσωπικό από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, με την αμερικανική οικονομία να δείχνει ανθεκτική, γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 447,65 μονάδες, με τις μετοχές των ομίλων ΜΜΕ να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1,3%, ενώ οι εταιρείες χημικών προϊόντων πρόσθεσαν 1,5%. Στην εβδομάδα, ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,1% σημειώνοντας τη χειρότερη του εβδομάδα στους τελευταίους περίπου 4 μήνες.

  Στις μετοχές, η OSB Group βυθίστηκε κατά 28% λόγω των ενυπόθηκων δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βρετανικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η Kent Reliance, η Precise Mortgages και η Prestige Finance, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του θα μειωθούν έως και 180 εκατ. στερλίνες (230 εκατ. δολάρια), καθώς οι πελάτες ενυπόθηκων δανείων απομακρύνονται από προϊόντα υψηλού επιτοκίου.

  Η επενδυτική διάθεση έδειξε να φρενάρει από τα αρνητικά στοιχεία των δεικτών PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, τόσο στην Ευρώπη αλλά και στην Κίνα, στην αρχή της εβδομάδας την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τη ραγδαία νομισματική σύσφιξη που τρέχουν το τελευταίο έτος.

  Κατά τα άλλα, η ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο ταξίδι της στο Πεκίνο, δηλώνοντας ότι ανησυχεί σχετικά με τους νέους ελέγχους εξαγωγών που ανακοίνωσε η Κίνα σε δύο μέταλλα ζωτικής σημασίας για κρίσιμες τεχνολογίες και τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης αντί αποσύνδεσης των αλυσίδων εφοδιασμού.

  Πίσω στην Ευρώπη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ευρωτράπεζα δεν θα μείνει άπραγη εάν τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί πάρουν ανοδική πορεία.

  “Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε πληθωριστικούς κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε κάτι τέτοιο”, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Provence

   

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο