Deutsche Bank: Αγοράζει ευρώ και ευρωπαϊκές μετοχές έπειτα από το γερμανικό whatever it takes και το ReArm Europe

Το whatever it takes της Γερμανίας για την άμυνα με την τεράστια δημοσιονομική μεταρρύθμιση την οποία προωθήσει η χώρα για να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και των υποδομών σε συνδυασμό με το σχέδιο ReArm Europe, ωθούν την Deutsche Bank να γίνει overweight στα ευρωπαϊκά assets.

Οι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών της θεωρούν πως αυτές οι εξελίξεις “επιβάλλουν” την overweight στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη σημειώσει την ισχυρότερη υπεραπόδοση έναντι των ΗΠΑ στην αρχή ενός έτους από το 2000, ενώ οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος της γερμανικής τράπεζας γυρίζουν πλέον την στάση τους στο ευρώ σε “καθαρά bullish”, στοχεύοντας το 1,10 έναντι του δολαρίου.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Deutsche Bank πλέον το νέο MAGA (Make America Great Again) είναι το… MEGA, Make Europe Great Again, δηλαδή “Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά”.

Η υπόθεσή της στις αρχές του νέου έτους ήταν το “μην υποτιμάτε την ικανότητα της Γερμανίας να αλλάζει” και τη στιγμή που πολλοί επενδυτές και αναλυτές “εγκατέλειψαν” την Ευρώπη λόγω αν ανησυχιών για τις εξελίξεις στη χώρα ενόψει και των εκλογών του Φεβρουαρίου, η Deutsche Bank γύρισε ε overweight τη στάση της στην περιοχή, την οποία και επιβεβαιώνει.

Και χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο “whatever it takes”, όπως σημειώνει. Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία ταμείου υποδομών ύψους 500 δισ. ευρώ, για την εξαίρεση αμυντικών δαπανών άνω του 1% του ΑΕΠ από το φρένο χρέους και για πιθανή αλλαγή του φρένου χρέους αργότερα φέτος. Αυτό ξεπερνά και τις ήδη πολύ θετικές προσδοκίες που είχε η Deutsche Bank. Η πρόταση θα αποφασιστεί στην Bundestag την επόμενη εβδομάδα. -=

Επίσης αυτή την εβδομάδα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε να χαλαρώσουν τα πρότυπα για το CO2 για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και να κινητοποιηθούν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα. Αυτό θα αποφασιστεί την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, πιθανότατα θα ανακοινώσει πρόσθετα κίνητρα αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση των εξαγωγών στην Κίνα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι περίπου διπλάσια για την Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν επίσης επιστρέψει στη δημιουργία ισχυρής αύξησης κερδών. Τα κέρδη των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 (εξαιρουμένου του κλάδου της Ενέργειας) αυξήθηκαν κατά 10% το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, σημαντικά υψηλότερα από τις προσδοκίες και ακριβώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank η οποία, όπως τονίζει, αναμένει παρόμοια ισχυρά κέρδη και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025.

Και σαν να μην είναι όλοι αυτοί αρκετοί λόγοι για μια σχετική προτίμηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, η D.B. αναμένει επίσης από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αύριο, ενώ οι οικονομολόγοι της δεν αναμένουν άλλες μειώσεις από τη Fed για φέτος. Ωστόσο, οι υψηλότερες δαπάνες είναι πιθανό να επιβαρύνουν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και για αυτόν τον  λόγο κλείνει τις long θέσεις της στα 10ετή Bunds.

Τέλος, οι οικονομικές εκπλήξεις κινούνται προς τα πάνω στην Ευρώπη αλλά προς τα κάτω στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτει, η αγορά συνειδητοποιεί το γεγονός ότι οι δασμοί δεν είναι μόνο κακοί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά είναι τουλάχιστον εξίσου αρνητικές για τις αμερικανικές εταιρείες.

Οι εταιρείες που παράγουν στις ΗΠΑ πρέπει τώρα να πληρώσουν δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, 20% επιπλέον δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και ενδεχομένως σύντομα και στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες από την άλλη πλευρά έχουν έκθεση εσόδων περίπου 21% στις ΗΠΑ και η Deutsche Βank εκτιμά ότι το 80-90% αυτών των εσόδων παράγονται σε τοπικό επίπεδο και με εγχώρια κατεύθυνση. Δεν είναι σαφές λοιπόν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς από ότι οι αμερικανικές εταιρείες.

Παρά την ισχυρότερη αρχή του έτους και υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών μετοχών από το 2000, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι έπειτα από όλα τα ΄παραπάνω, επιβεβαιώνεται η overweight στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Αναμένει από τις ευρωπαϊκές μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υπεραποδώσουν των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερη τοπική κλίση και επωφελούνται περισσότερο από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιπλέον, ενώ οι πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, αυτό αποτελεί έναν πρόσθετο θετικό καταλύτη για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Deutsche Bank

Buy στο ευρώ έναντι του δολαρίου

Όσον αφορά το ευρώ, η Deutsche Bank επισημαίνει πως οι ανακοινώσεις της Γερμανίας για το τεράστιο πακέτο υποδομών ύψους 500 δια ευρώ,  την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών πάνω από το 1% του ΑΕΠ από το φρένο χρέους (άρα ουσιαστικά κανένα όριο όταν συνδυάζεται με την ευρωπαϊκή αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες) και την υπόσχεση για περαιτέρω μεταρρύθμιση του φρένου του χρέους αργότερα, ξεπερνούν ακόμη και τις αισιόδοξες προσδοκίες της. Η ροή ειδήσεων είναι αρκετά σημαντική ώστε τώρα να την οδηγήσει σε μία καθαρή bullish άποψη για το ευρώ έναντι του δολαρίου..

Επίσης, στο μέτωπο των δασμών, η εφαρμογή της πολιτικής στις ΗΠΑ δημιουργεί αξιοσημείωτο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ, μειώνοντας τη σχετική απόκλιση στα αναπτυξιακά αποτελέσματα που ανέμενε η D.B νωρίτερα μέσα στο έτος. Ακόμη και αν ανακοινωθούν περαιτέρω δασμοί, η αγορά θα τιμολογήσει περισσότερους καθοδικούς οικονομικούς κινδύνους και για τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη και η Γερμανία ειδικότερα επιδεικνύουν μια ιστορικά άνευ προηγουμένου ανταπόκριση στην αναθεώρηση της δημοσιονομικής στάσης. Αυτή η ευελιξία όχι μόνο πιθανότατα θα μειώσει τον πιθανό αντίκτυπο των επικείμενων δασμών (δεδομένου ότι η Γερμανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη), αλλά δημιουργεί ένα ανοδικό περιθώριο για την ανάπτυξη μόλις απορροφηθεί ο αντίκτυπος των δασμών.

Μεταξύ αυτών των κυκλικών αλλαγών η Deutsche Bank τονίζει πως πλέον ανησυχεί έντονα σχετικά με την απώλεια του στάτους του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο.  Οι απόψεις της επ’ αυτού εξελίσσονται και θα εξαρτηθούν από την πορεία της πολιτικής των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, ιδίως από τον βαθμό στον οποίο θα συνεχίσουν να επιδιώκονται ανατρεπτικά εγχώρια οικονομικά αποτελέσματα. Προς το παρόν, ανοίγει long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με στόχο το 1,10.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο